Νέες απειλές  κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει χώρες με όπλα με σκοπό να επιτεθεί σε δυτικούς στόχους. Παράλληλα επέκρινε την παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση στην Ουκρανία.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν δώσει στην Ουκρανία το πράσινο φως για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε ξένους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το BBC.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθούν στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε όπλα της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου όπου θα υπάρξουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών αυτών;», αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος. «Δηλαδή, η απάντηση μπορεί να είναι ασύμμετρη. Θα το σκεφτούμε», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά στην  Γερμανία

Δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες θα μπορούσε η Μόσχα να προμηθεύσει όπλα.

Ο κ. Πούτιν ξεχώρισε πάντως τη Γερμανία, η οποία δήλωσε πρόσφατα στην Ουκρανία ότι είναι ελεύθερη να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας με γερμανικής κατασκευής όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Όταν λένε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται οι Αμερικανοί για να πλήξουν στόχους στη Ρωσία, αλλά μόνο κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS σε ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν την Τετάρτη στο Associated Press ένας Αμερικανός γερουσιαστής και ένας δυτικός αξιωματούχος.

Μαίνονται οι μάχες

Σφοδρές μάχες μαίνονται βορειοανατολικά του Χάρκοβο μετά τη νέα ρωσική ώθηση στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Το Χάρκοβο, η δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Κάμερον δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα και επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία λέει ότι βορειοκορεατικοί πύραυλοι χρησιμοποιούνται εντός του ουκρανικού εδάφους και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής στη σύγκρουση.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Ο κ. Πούτιν μιλούσε σε ξένους δημοσιογράφους στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Δύση έκανε λάθος να υποθέσει ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Για κάποιο λόγο, η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε ο κ. Πούτιν όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης για την Ουκρανία.

«Έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα, κοιτάξτε τι λέει. Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να το παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, επιφανειακά».

Ο κ. Πούτιν απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Δεν πρέπει να παρουσιάζετε τη Ρωσία ως εχθρό. Το μόνο που κάνετε είναι να πληγώνετε τον εαυτό σας με αυτό, το ξέρετε;», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

«Νόμιζαν ότι η Ρωσία ήθελε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Έχετε τρελαθεί τελείως; Αυτό είναι τόσο χοντρό όσο αυτό το τραπέζι. Ποιος το σκέφτηκε αυτό; Είναι απλά μια πλήρης ανοησία, καταλαβαίνετε; Απόλυτες ανοησίες», πρόσθεσε.