Ενάμισι εκατομμύριο πολίτες έβαλαν την υπογραφή τους και ένωσαν τη φωνή τους με αυτή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών ζητώντας, μέσα στα όρια του Συντάγματος, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ενεργοποιηθεί η ποινική ευθύνη υπουργών και το σύστημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας τους, ώστε να… σπάσει το κέλυφος της ατιμωρησίας.
Η αίθουσα του ΔΣΑ ήταν χθες ασφυκτικά γεμάτη. Ομιλητές ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Μαρία Καρυστιανού, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, η επίτιμη αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Παπασπύρου.
Παρεμβάσεις με ουσιαστική και όχι μόνο συμβολική σημασία έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την επίτιμη αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν στην Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.
Η Μαρία Καρυστιανού χειροκροτήθηκε θερμά από το κατάμεστο ακροατήριο που με τον δικό του τρόπο έδειξε τον σεβασμό του στη μητέρα της Μάρθης, η οποία παλεύει για τη δικαίωση της μνήμης της κόρης της, τη δικαίωση όλων των νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και όλων εκείνων που έχουν επιζήσει αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν όσα έζησαν.
«Η ατιμωρησία έχει ξεπεράσει κάθε όριο», επεσήμανε η κυρία Καρυστιανού μιλώντας για τη συγκέντρωση των υπογραφών στο πλαίσιο της έκφρασης της δημοκρατίας και περιγράφοντας το αίτημα για αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε οι πολιτικοί – όπως χαρακτηριστικά είπε σε μία αποστροφή του λόγου της – «να μην κρύβονται πίσω από την ασυλία τους».
Το ερώτημα που έθεσε απευθυνόμενη από το βήμα του ΔΣΑ στον Πρωθυπουργό ως «μάνα και ως πολίτης» είναι «Γιατί κάηκε το παιδί μου και γιατί βρίσκουμε ακόμα οστικά υπολείμματα;». Μέσα στα επόμενα λεπτά ο λόγος της στράφηκε προς τους δικαστές, αναφερόμενη σε εκείνους τους λειτουργούς της Θέμιδας που θα αφήσουν τον τίτλο του αδέκαστου, αλλά και στους εκπροσώπους του Τύπου, τους οποίους, όπως είπε, «χρειαζόμαστε δίπλα μας για να κυριαρχεί η αλήθεια».
Οι πολιτικές παρουσίες
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (Ελληνική Λύση), Νικόλαος Βρεττός (Νίκη) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας), καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.
Στο μεταξύ, ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, μιλώντας χθες στο Mega, σημείωσε ότι «το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος».