Την… ευλογία του κλήρου ενόψει ευρωεκλογών επιζητούν διακαώς τα κομματικά επιτελεία. Παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία που έχει, πλέον, μπει στην τελική τροχιά, πυρετώδεις επαφές με την Εκκλησία βρίσκονται σε εξέλιξη. Επισκέψεις σε ιερούς ναούς, συναντήσεις με μητροπολίτες, αιτήματα για ακρόαση από τον Αρχιεπίσκοπο αποτελούν καθημερινότητα στο πρόγραμμα των πολιτικών προσώπων τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Οπως φαίνεται, οι παγωμένες σχέσεις του κλήρου με εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου – εξαιτίας του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – αποτελούν παρελθόν και μια νέα εποχή έχει ανατείλει.

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν στα τέλη του περασμένου Απριλίου ταξίδεψε στο Δήλεσι της Βοιωτίας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να ξεναγηθεί στους παιδικούς σταθμούς και στο γηροκομείο που διατηρεί η Εκκλησία στην περιοχή. Είχε προηγηθεί, δύο ημέρες νωρίτερα, επίσκεψη του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και υποψήφιου ευρωβουλευτή, Δημήτρη Τσιόδρα, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα. Οι επίσημες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εκκλησία συνεχίστηκαν κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 20 Μαΐου, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον μητροπολίτη Φιλόθεο, παρουσία υφυπουργών, βουλευτών και πλειάδας γαλάζιων στελεχών.

Στον Αρχιεπίσκοπο

Από το γραφείο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου πέρασε, μεταξύ άλλων, και ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, εκπροσωπώντας μια υποψηφιότητα με ειδικό συμβολισμό ενώ ξεχωρίζουν οι πλούσιες επαφές που έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα με μητροπολίτες ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποψήφιος ευωβουλευτής, και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Δεν αφορά, όμως, μόνο το κυβερνών κόμμα η «κούρσα» ζυμώσεων με την Εκκλησία. Εκπρόσωποι κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τη Νίκη, μέχρι και την Αφροδίτη Λατινοπούλου συρρέουν στις μητροπόλεις δημιουργώντας… συνωστισμό υποψηφίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες στη Λαμία, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών αφιέρωσε σχεδόν 5 ολόκληρες ώρες για να συναντηθεί διαδοχικά με υποψήφιους ευρωβουλευτές διαφόρων κομματικών αποχρώσεων.

Παρά τις εκπεφρασμένες διαφωνίες του με κάποιες από τις θέσεις της Εκκλησίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώ συζητήσεις προκάλεσε το «θαύμα» που υποστήριξε ότι συντελέστηκε κατά τη βάπτισή του, όταν το λάδι πέφτοντας στο νερό σχημάτισε έναν σταυρό. Την πόρτα της Αρχιεπισκοπής πέρασε προσφάτως και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ενώ επισκέψεις σε κατά τόπους μητροπόλεις έχουν πραγματοποιήσει αρκετοί υποψήφιοι του κόμματος.

Και ο Κουτσούμπας

Ακόμη και για το ΚΚΕ, το οποίο εξαντλεί την προεκλογική του εκστρατεία σε άλλα πεδία, δεν έλειψαν οι επαφές με την Εκκλησία. Κατά την περιοδεία του στην Αμερική ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος, μάλιστα, επεσήμανε πως ανάμεσα στην Εκκλησία και την Αριστερά υπάρχει «ένας κοινός παρονομαστής που δημιουργεί το έδαφος για συνεργασία: Οι ευαισθησίες για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, τη φτώχεια» ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο παππούς του οποίου ήταν ΕΑΜίτης ιερέας που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ περί διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας χωρίς η μία πλευρά να εμπλέκεται στα εσωτερικά της άλλης.

Παρά τις διεργασίες που φαίνεται ότι συντελούνται, η Εκκλησία υπερασπίζεται με δημόσιες δηλώσεις την ουδετερότητά της όπως έχει κάνει μετ’ επιτάσεως και σε παρελθούσες εκλογικές αναμετρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η καυστική δήλωση στην οποία είχε προχωρήσει λίγο πριν από το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος μετά από παρέμβαση του Βελόπουλου για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι σε όσους υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. «Η Εκκλησία έχει «σταθερές γραμμές που είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, οι θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν μπορούμε να κινηθούμε…».