ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τολμηρές επιλογές στις πλατείες φέτος, επιλέγοντας να πάει σε αυτές που «τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί» από τις κάμερες – και το ΠΑΣΟΚ το ξέρει καλά τι εστί Σύνταγμα, το πλήρωσε για τη συμβολική εικόνα της κεντρικής ομιλίας του 2015. Αυτή τη φορά η Κουμουνδούρου, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που το πλάνο «δεν βγήκε», επέλεξε να αξιοποιήσει τον χώρο με τον τρόπο που το είχε κάνει πέρυσι και η ΝΔ: εξέδρα «αμερικανική», στη μέση της πλατείας, που επιτρέπει και σφιχτά πλάνα και ανοιχτά, ανάλογα με την περίπτωση και το συγκεντρωμένο πλήθος. Συμπέρασμα: από άποψη κόσμου, η Αθήνα πήγε καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Εγινε χαμός στην άφιξη του Αλέξη Τσίπρα – όχι ότι κανείς περίμενε κάτι διαφορετικό. Ο νυν ένοικος της Κουμουνδούρου είχε αφήσει (έξυπνα) να διαρρεύσουν από νωρίς η παρουσία του πρώην και η μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία που επισφράγισε την εμφάνισή του. Τη χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη συσπείρωση, εξ ου και οι αβρότητες εκ μέρους του Κασσελάκη στην αρχή της ομιλίας του. «Ο Αλέξης είναι σήμερα εδώ. Τον πήρα τηλέφωνο να τον καλέσω στη σημερινή μας συγκέντρωση και με αποστόμωσε: “Πώς είναι δυνατόν να λείπω;” Ακριβώς. Πώς είναι δυνατόν να λείπει η καρδιά από τη θέση της;».

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ»

Οποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αν ρωτούσες χθες, ειδικά της παλαιότερης γενιάς, έχει μια ιστορία να πει για τον Τάσο Μπιρσίμ – και πώς αλλιώς; Τα πλάνα του στις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτά που ως ένα βαθμό ενίσχυσαν όχι μόνο τον μύθο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των μεγάλων συγκεντρώσεων, ειδικά και εκείνους που δεν τις έζησαν από κοντά και δεν ξέρουν πού τελειώνει το πλήθος και πού ξεκινάει η σκηνοθεσία. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Μπιρσίμ είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια και της τελευταίας προεκλογικής εκδήλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη στο Γκάζι, το 2021, λίγο πριν κερδίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι φήμες λένε πως έδωσε συμβουλές και πέρσι το καλοκαίρι, για τις εθνικές κάλπες.

ΧΩΡΙΣ ΣΟΟΥ

Υπάρχει κάτι που αξίζει να ειπωθεί για τον Αλέξη Χαρίτση και τον τρόπο που διαχειρίστηκε, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, τον χαμό του πατέρα του – για τον οποίο δέχτηκε τα συλλυπητήρια του Στέφανου Κασσελάκη, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς επέλεξε να μην εργαλειοποιήσει την περιπέτεια του πατέρα του, που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Οσοι τον έζησαν ξέρουν πως περνούσε κάθε μέρα στο νοσοκομείο, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που η υγεία του Βύρωνα Χαρίτση επιδεινώθηκε ραγδαία – έφευγε μόνο για τις ομιλίες του, όπως τη Δευτέρα στο Θησείο.