Αντίπαλοι και πολέμιοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ίσως «πόνταραν» στη δημοκοπική κατακρήμνισή του, μετά την ποινική του καταδίκη για 34 αδικήματα, στις 29 Μαΐου. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό, τη στιγμή που συντριπτικά μεγάλα τμήματα του αμερικανικού λαού θεωρεί ότι είναι ακόμα… αθώος;

Δίχως να έχουν συμπληρωθεί ούτε δέκα μέρες από την ημέρα που ακούστηκε η ετυμηγορία για τον, ποινικό πλέον, Τραμπ και οι πρώτες έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν η πολιτική του εικόνα του δεν έχει επηρεαστεί.

Δημοσκόπηση του YouGov που πραγματοποιήθηκε μετά την καταδίκη σε δείγμα 3.000 ενηλίκων, έδειξε ότι  το 30% θεωρεί ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ένοχος, ενώ ένα άλλο 19% δεν ήταν σίγουρο. Μόνο το 50% των ερωτηθέντων, που ήταν πιο ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί, πίστευαν ότι ο Τραμπ ήταν ένοχος,

Η δημοσκόπηση της Morning Consult για το αποτέλεσμα της δίκης είχε παρόμοια ευρήματα. Το 54% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επικρότησε την απόφαση, αλλά ένα 39% την αποδοκίμασε.

Πως θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει τους Αμερικανούς την ώρα της κάλπης;

Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos το 25% των ανεξάρτητων και το 10% των Ρεπουμπλικανών ισχυρίστηκε ότι η ενοχή του Τραμπ καθιστούσε λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν τον Τραμπ, το 18% των ανεξάρτητων και το 35% των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι η ετυμηγορία τους έκανε πιο πιθανό να ψηφίσουν Τραμπ.

Οπαδός του Τραμπ, μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης ROUDBOYS, φοράει μπλουζάκι με σκίτσο του πρώην προέδρου.

Όμως, για την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων, η καταδίκη του δεν είχε καμία επίδραση στον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν τον Νοέμβριο.

Το 56% των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων αντίστοιχα δήλωσαν ότι η καταδίκη δεν τους έκανε να αλλάξουν γνώμη.

Σε δημοσκόπηση της Daily Mail, η καταδίκη του Τραμπ συνέπεσε με την αύξηση το ποσοστών αποδοχής του.

«Ευεργετική» η ενοχή;

Το 22% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι είχε πιο ευνοϊκή άποψη για τον Τραμπ στο άκουσμα της εις βάρος του ετυμηγορίας, ενώ μόλις το 16% είχε πιο αρνητική άποψη. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι που ερωτήθηκαν δεν είδαν καμία αλλαγή.

Το 32% των πιθανών ψηφοφόρων που είχαν ήδη αρνητική στάση απέναντι στον Τραμπ δεν άλλαξαν γνώμη. Όπως συνέβη για το 27% των πιθανών ψηφοφόρων που είχαν προϋπάρχουσα θετική άποψη για τον Τραμπ.

Αναμφίβολα, πολλά μεγάλα ΜΜΕ αξιοποίησαν την καταδίκη του, χρησιμοποιώντας πομπώδης τίτλους, «καταδικασμένος εγκληματίας» κ.ο.κ. αλλά δεν κατάφεραν να επηρεάσουν το πολιτικό τοπίο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν υποδηλώνουν κανένα ουσιαστικό κέρδος για τον Τζο Μπάιντεν.

ΙΟι ταλαντευόμενες πολιτείες, οι οποίες είναι κλειδιά για τις εκλογές, δεν φαίνεται να γύριζαν την πλάτη στον ένοχο Τραμπ. Στη Τζόρτζια, μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac που διεξήχθη από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου έδειξε ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με διαφορά 5 μονάδων κατά πρόσωπο και 6 μονάδων όσον αφορά τους υποψηφίους τρίτων.

Δημοσκόπηση της MNS/Mitchell Research στο Μίσιγκαν έδειξε ισοπαλία, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ προπορεύεται σταθερά.