ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ

Προανήγγειλε ταχείες απελάσεις

Την ταχεία απέλαση εγκληματιών ακόμη και προς τη Συρία και το Αφγανιστάν προανήγγειλε χθες ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στη σκιά της δολοφονικής επίθεσης του Αφγανού Σουλεϊμάν Αταέε την περασμένη εβδομάδα στο Μανχάιμ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων πέντε ατόμων. Ο Σολτς ζήτησε και την απέλαση και «όσων εξυμνούν τρομοκρατικές ενέργειες».

Και πρόσθεσε:  «Η επίθεση στο Μανχάιμ έγινε από ακραίο ισλαμιστή. Η τρομοκρατία θέλει να μας επιβάλει την κοσμοθεωρία της, αλλά το κράτος θα αμυνθεί», τόνισε ο καγκελάριος από το βήμα της Βουλής και προειδοποίησε όσους θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους ότι θα έχουν «τεράστιο πρόβλημα» με το κράτος δικαίου στη Γερμανία. «Δεν ισχύει εδώ το δίκαιο του ισχυρότερου. Εδώ είναι το κράτος υπεύθυνο για τον νόμο» και «όποιος εκμεταλλεύεται την προστασία μας χάνει αυτή την προστασία και θα αντιμετωπίσει μηδενική ανοχή», κατέληξε.

ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ

Εξοπλίζοντας τους εχθρούς των ΗΠΑ

Τα ρωσικά όπλα μπορούν να παραδοθούν σε οποιονδήποτε εχθρό των ΗΠΑ ως συμμετρική απάντηση στον εξοπλισμό της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας τη θέση που εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα αυτό.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο απάντησης στην προμήθεια όπλων στο Κίεβο για επιθέσεις στη Ρωσία – μια πιθανή επιλογή θα ήταν μια παρόμοια προμήθεια όπλων σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου από όπου θα μπορούσαν να γίνουν «ευαίσθητα χτυπήματα» σε στόχους στις δυτικές χώρες. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική», σχολίασε ο Μεντβέντεφ. «Τελικά, όπως υποστηρίζουν οι γιάνκηδες και τα ευρωπαϊκά σκυλάκια τους, έχουμε το δικαίωμα να μεταφέρουμε οποιοδήποτε όπλο στην Ουκρανία, δηλαδή στον εχθρό της χώρας μας, και όλες οι άλλες χώρες δεν μπορούν να βοηθήσουν τη Ρωσία. Ας νιώσουν τώρα οι ΗΠΑ την άμεση χρήση ρωσικών όπλων από εχθρούς τους».

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Του χρόνου η δίκη στην Τζόρτζια

Το εφετείο της πολιτείας της Τζόρτζια ανέστειλε την ποινική διαδικασία εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και 14 συγκατηγορουμένων του για παράνομες απόπειρες ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2020, έως ότου αποφανθεί επί του αιτήματός τους για απομάκρυνση της εισαγγελέως. Η απόφαση αυτή μεταθέτει ντε φάκτο στην επόμενη χρονιά τη διεξαγωγή δίκης για την υπόθεση, για την οποία καμία ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί.

Ο δικαστής στην υπόθεση αυτή, ο Σκοτ Μακάφι, απέρριψε τον Μάρτιο αίτημα απομάκρυνσης της εισαγγελέως Φάνι Γουίλις, αλλά αξίωσε αναδιοργάνωση της ομάδας της. Καθώς αντιμετωπίζει τέσσερις ξεχωριστές ποινικές υποθέσεις σε βάρος του, ο ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου απέναντι στον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί με τις πολλαπλές προσφυγές του να εκδικαστεί η υπόθεση το αργότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές.