Τουλάχιστον εννέα Υεμενίτες υπάλληλοι οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών έχουν συλληφθεί από τους Χούθι της Υεμένης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας την Παρασκευή, καθώς οι Χούθι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη οικονομική πίεση και αεροπορικές επιδρομές από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πιθανόν να έχουν συλληφθεί και άλλοι που εργάζονται για ομάδες αρωγής.
Περιφερειακοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις των εργαζόμενων των Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτούς που κρατούνται περιλαμβάνονται υπάλληλοι της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του αναπτυξιακού της προγράμματος, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ένας που εργάζεται για το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η σύζυγος ενός από τους κρατούμενους κρατείται επίσης.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν σχολίασαν άμεσα το δημοσίευμα.
BREAKING: Yemen’s Houthi rebels detain at least 9 UN staffers and others in sudden crackdown, officials say https://t.co/Zi5h7wJjgp
— The Associated Press (@AP) June 7, 2024
Τι αναφέρει η οργάνωση Mayyun
Η Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Mayyun, η οποία ταυτοποίησε και αυτή τους υπαλλήλους του ΟΗΕ που κρατούνται, κατονόμασε και άλλες οργανώσεις αρωγής των οποίων οι υπάλληλοι συλληφθεί από τους Χούθι σε τέσσερις επαρχίες που κατέχουν οι αντάρτες της Υεμένης – Αμράν, Χοντέιντα, Σαάντα και Σαάνα. Οι οργανώσεις αυτές δεν γνώριζαν αρχικά για τις συλλήψεις.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία συνιστά παραβίαση των προνομίων και ασυλιών των υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών που τους παρέχει το διεθνές δίκαιο, και θεωρούμε ότι πρόκειται για καταπιεστικές, ολοκληρωτικές, εκβιαστικές πρακτικές για την απόκτηση πολιτικών και οικονομικών κερδών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Ακτιβιστές, δικηγόροι και άλλοι ξεκίνησαν επίσης μια ανοικτή διαδικτυακή εκστρατεία, καλώντας τους Χούθι να απελευθερώσουν αμέσως τους κρατούμενους, διότι αν δεν το κάνουν, «συμβάλλει στην απομόνωση της χώρας από τον κόσμο».
Το AP σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις συλλήψεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το γνωστό μέσο, αυτό συμβαίνει καθώς οι Χούθι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ύπαρξη ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας στις περιοχές που κατέχουν – κάτι που σηματοδοτείται από την κίνησή τους να εισαγάγουν ένα νέο νόμισμα, το ριάλ.
Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης στο Άντεν και άλλες χώρες επέκριναν την κίνηση αυτή ως στροφή των Χούθι στην παραχάραξη. Οι αρχές του Άντεν απαίτησαν επίσης από όλες τις τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους εκεί.