Οι αμερικανικές εποπτικές Αρχές βάζουν στο μικροσκόπιο τη Microsoft, την ChatGPT (OpenAI) και τη Nvidia για να διαπιστωθεί εάν κατέχουν μονοπωλιακή θέση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) λειτουργώντας αρνητικά για τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» («ΝΥΤ»).
Η έρευνα έρχεται καθώς η Microsoft – η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό στην ChatGPT – και η Nvidia έχουν γίνει οι δύο μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, η οποία ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια για την καθεμιά εταιρεία. Αυτό οφείλεται στο ράλι των μετοχών τους λόγω των προσδοκιών των επενδυτών για την ΑΙ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), που φέρονται έτοιμες να αναλάβουν την υπόθεση, έχουν συμφωνήσει να μοιράσουν τις αρμοδιότητες για τις έρευνες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα αναλάβει τη διερεύνηση πιθανής παραβίασης της νομοθεσίας περί μονοπωλίων από τη Nvidia, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα αναλάβει τη Microsoft και τη συνδεόμενη με αυτή OpenAI, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Η σχεδιαζόμενη έρευνα των ΗΠΑ στη Nvidia συνδέεται με τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία «κλειδώνει» τους πελάτες στη χρήση των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης και στο πώς διανέμει τα μικροτσίπ αυτά στους πελάτες της, ανέφεραν οι «NYT», προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου ανησυχούν για την κυριαρχία της.
Η εταιρεία με επικεφαλής τον Τζένσεν Χουάνγκ ήταν ήδη η εταιρεία ημιαγωγών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Τώρα, είναι η πρώτη τέτοια εταιρεία που έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, ξεπερνώντας ακόμη και την Apple. Οι μετοχές της Nvidia με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 147% φέτος, προσθέτοντας περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της, καθώς η μεγάλη ζήτηση για τα μικροτσίπ της που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζεται. Η τελευταία φορά που η Nvidia είχε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από αυτή της Apple ήταν το 2002, πέντε χρόνια πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.
Οι ανησυχίες
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παρέμβει σε αυτές τις εταιρείες ΑΙ φαίνεται ότι τροφοδοτήθηκε από αυξημένες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ανέβασμα στο Διαδίκτυο εικόνων, κειμένων, βίντεο και ήχου που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και φαίνονται σαν να έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους. Αυτό το περιεχόμενο έχει πυροδοτήσει φρενίτιδα στον κλάδο, με άλλες εταιρείες να επιδιώκουν να πάρουν κι αυτές μερίδιο από την πίτα.
Η εταιρεία ChatGPT που έχει αναπτύξει OpenAI, η οποία υποστηρίζεται σημαντικά από τη Microsoft, εισήγαγε για παράδειγμα λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης τον Φεβρουάριο που δημιουργεί απευθείας βίντεο από κείμενα. Η επένδυση της Microsoft στην OpenAI ήταν επίσης στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η Κομισιόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη κάποια τέτοια επίσημη έρευνα.
Επίσης η FTC κάνει ήδη έρευνα για τη Microsoft, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal», σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με τη νεοφυή (startup) εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Inflection AI ώστε να αποφύγει ελέγχους των εποπτικών Αρχών. Τον Μάρτιο η Microsoft προσέλαβε σχεδόν όλο το προσωπικό της εταιρείας startup και συμφώνησε να πληρώσει περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια για την άδεια χρήσης της τεχνολογίας της.
Με τον ντιλ αυτό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η θέση της Microsoft στην ΑΙ. Η εταιρεία-κολοσσός έχει μερίδια εκτός από την OpenAI και στη γαλλική startup Mistral καθώς και στην G42 με έδρα το Αμπου Ντάμπι. Εχει συνεργαστεί στενά με αυτές για την ανάπτυξη ΑΙ.