Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος θα βρίσκεται για τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα μετά τη χθεσινή εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 182 ψήφους από τις συνολικά 188 παρούσες χώρες κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας που διεξήχθη στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το αποτέλεσμα που έκρυβε η κάλπη για τη χώρα καταγράφηκε ως δικαίωση της εκστρατείας διπλωματικής πειθούς που έφερε εις πέρας τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα αφού μέχρι πρότινος είχαν εξασφαλισθεί περίπου 150 δεσμεύσεις και ο αριθμός της παγκόσμιας στήριξης ξεπέρασε εν τέλει τον πήχη των προσδοκιών. Με την ανακοίνωση της εκλογής, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας, της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση διαφορών καθώς και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Μεγάλη τιμή
Από τη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια μεγάλη τιμή» και συγχρόνως για «μια μεγάλη ευθύνη» που αναλαμβάνει η χώρα. «Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η εκλογή της χώρας θα σημάνει την αναγνώρισή της ως παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, «όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις που δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες».
Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» για την Ελλάδα και το αποτύπωμά της στον κόσμο. «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι 182 εκ των 188 ψήφων που συγκέντρωσε η ελληνική υποψηφιότητα στην ουσία αποδεικνύουν «το σημαντικό κεφάλαιο» που διαθέτει η χώρα μας «στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον και στους διεθνείς οργανισμούς». Παράλληλα, τόνισε πως «τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης», κάνοντας αναφορές σε ορισμένες από τις προτεραιότητες της ελληνικής επικείμενης θητείας, που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, την προστασία γυναικών και παιδιών και την κλιματική αλλαγή. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής τής χώρας μας στα διεθνή δρώμενα», δήλωσε ο Γεραπετρίτης, ο οποίος – πιάνοντας το νήμα από τον προκάτοχό του Νίκο Δένδια, που είχε διαχειριστεί την πρώτη φάση θεμελίωσης της ελληνικής υποψηφιότητας – προώθησε τους τελευταίους μήνες το ελληνικό σύνθημα «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία» μέσω διμερών επαφών, ειδικών αποστολών, αλλά και στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης των Ωκεανών που σκοπίμως διοργανώθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 120 χωρών, σε χρόνο πολύ κοντινό με τη χθεσινή ψηφοφορία.
Ως προς την εκλογική διαδικασία, επισημαίνεται ότι από την ίδια γεωγραφική ομάδα με την ελληνική, η Δανία συγκέντρωσε 184 ψήφους – το μεγαλύτερο χθεσινό «σκορ» – με όριο εκλογής τις 126 ψήφους που συνιστούσαν τα 2/3 επί των παρόντων βάσει του κανονισμού. Χαμηλότερα από τις πέντε υποψήφιες χώρες τερμάτισε χθες η Σομαλία από τη γεωγραφική ομάδα της Αφρικής, με 179 ψήφους από τις 185 παρούσες στην ψηφοφορία χώρες. Από την ασιατική ομάδα, το Πακιστάν ισοψήφησε με την Ελλάδα, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους από τις 185, ενώ από την ομάδα της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ο Παναμάς απέσπασε 183 ψήφους από τις συνολικά 184 χώρες που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.