Παροδική σφαιρική αμνησία (TGA) είχε περάσει προ 5ετίας ο παρουσιαστής του BBC, ο οποίος αγνοείται από την Τετάρτη το απόγευμα στη Σύμη, περιστατικό το οποίο έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα ως προς το τι μπορεί να συνέβη στον Μάικλ Μόσλεϊ.
Σε άρθρο του στην Daily Mail, ο ίδιος ο Μόσλεϊ είχε αποκαλύψει ότι το 2019 από μια βόλτα στη θάλασσα της Κορνουάλης κατέληξε στα επείγοντα, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί τι είχε συμβεί.
Ευτυχώς, η σύζυγός του ήταν μαζί του και αυτό που την έκανε να ανησυχήσει πολύ ήταν το γεγονός ότι εκείνος ρωτούσε ξανά και ξανά ποια χρονιά είναι και αν είχε λιποθυμήσει, ενώ επαναλάμβανε διαρκώς τα ονόματα των παιδιών τους. «Φοβόμουν ότι θα τα ξεχάσω» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ένιωθε πολύ «μπερδεμένος».
Λίγο πριν το ζευγάρι είχε πέσει στο νερό αλλά, όπως εξηγούσε o παρουσιαστής του BBC, «ήταν πολύ κρύο ακόμα και για εμάς που είχαμε συνηθίσει και αρχίσαμε να κολυμπάμε πίσω στην ακτή. Θυμάμαι να σκέφτομαι: ‘Σίγουρα θα καταφέρω να προλάβω την Κλερ μέχρι την ξηρά’. Και τότε όλα χάθηκαν».
«Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να βρίσκομαι στα επείγοντα στο νοσοκομείο του Truro, με την Κλερ να κάθεται δίπλα μου και να δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη» λέει ο ίδιος. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις κι ενώ τα πρώτα συμπτώματα έδειχναν εγκεφαλικό, οι γιατροί κατέληξαν ότι ήταν παροδική σφαιρική αμνησία (transient global amnesia), δηλαδή αιφνίδια καλοήθης διαταραχή μνήμης που επανέρχεται στο φυσιολογικό μέσα στο 24ωρο.
Η έναρξη των επεισοδίων της TGA είναι ξαφνική με τον ασθενή να διακατέχεται από άγχος σχετικά με τη κατάστασή του επαναλαμβάνοντας ερωτήσεις όπως «πώς ήρθαμε εδώ;» και «τι μου συμβαίνει;», ακριβώς δηλαδή ό,τι περιγράφει ο δρ Μόσλεϊ.
Οι έρευνες στη Σύμη
«Αιωρείται ένα γιατί…», λέει ο αντιδήμαρχος Σύμης, Νικήτας Γρύλλης, μιλώντας στο MEGA για την εξαφάνιση του βρετανού παρουσιαστή.
«Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε ένα νέο σημείο, στα βόρεια του Πεδιού, και απέναντι από το μονοπάτι του Αγ. Νικολάου. Είναι μία περιοχή δύσβατη με κρυφά σημεία. Στην παραλία της Αγ. Μαρίνας ουδέποτε πήγε, δεν υπάρχει υλικό που να το επιβεβαιώνει οπότε όλες οι έρευνες επικεντρώνονται στο δύσβατο και επικίνδυνο βουνό για την ανεύρεσή του» σημειώνει ο ίδιος.
Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος τονίζει το πόσο δύσκολο είναι να «χαθεί» κάποιος στη Σύμη: «Δεν είχαμε εξαφάνιση ποτέ στο νησί ούτε δυστύχημα. Στο Πέδι υπάρχουν τουρίστες, καταστήματα, γι’ αυτό υπάρχει και το οπτικό υλικό. Αιωρείται ένα γιατί, γιατί 2 η ώρα το μεσημέρι, γιατί με 42 βαθμούς Κελσίου να ανέβει την δύσβατη πλαγιά. Ξέραμε ότι είχε γνώση για την πεζοπορία και άρα θα είχε γνώση για την περιοχή».
Σηκώθηκε drone
Ο κ. Γρύλλης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών «σηκώθηκε drone και σήμερα επιχειρούν πυροσβέστες και σκύλοι. Όλο το υλικό που έχουμε τον έχει πιάσει να φεύγει παραλιακά αλλά δεν υπάρχει επιστροφή».
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος silver alert Δωδεκανήσων, Μιχάλης Τσιμπούκας, ανέφερε για την έρευνα ότι «έχει φύγει από το αρχικό σημείο όπου ψάχναμε. Χθες στις 2 η ώρα η έρευνα μας έδωσε κατεύθυνση σε ένα πολύ δύσβατο βουνό, βουνό που η μορφολογία του δεν μας επιτρέπει να περπατήσουμε εύκολα και άνετα. Υπάρχουν σημεία σε αυτό το βουνό που μπορεί να δυσκολέψουν έναν άνθρωπο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι μια ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους σε αυτό το σημείο των ερευνών» και έχουν παρακολουθήσει τη διαδρομή του στα ταξίδια του, καθώς είναι περιπατητής βουνών και μπορεί με αυτόν τον τρόπο που επιλέγει να θέλει να εξελίξει την επιστήμη του: «Επιλέγει συχνά τέτοιες διαδρομές στα ταξίδια του, όπως εχουμε διαπιστώσει. Ακόμα και γιατρός να είσαι είναι άκρως επικίνδυνα κάποια σημεία και ειδικά χωρίς νερό».