Πού κρίνεται το αποτέλεσμα, στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την περιφέρεια; Αν δεν υπήρχε η ανισομέρεια μεταξύ των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος, μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και μια κατακερματισμένη Κεντροαριστερά, τότε δεν θα υπήρχε καν ερώτημα. Ομως σ’ αυτές τις ευρωεκλογές διεξάγονται δύο μάχες, μια που αφορά τη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο και μια που αφορά την επικράτηση στον προοδευτικό χώρο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη δεύτερη θέση που θα τους δώσει το προβάδισμα στις πρωτοβουλίες της επόμενης μέρας.
Για την πρώτη μάχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βάλει στο ραντάρ του (και με τη δική του προσωπική παρουσία, αλλά και με διαρκείς κυβερνητικές και κομματικές παρουσίες) την Αττική. Οι λόγοι είναι και αριθμητικοί, καθώς εκεί κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στην Πειραιώς στόχευσαν κυρίως σε γειτονιές που θεωρούν πως κρίνουν την ουσία και τους συμβολισμούς – με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά, από τα βόρεια της Αθήνας έως τη Β’ Πειραιά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, επέμειναν αστικά, κυρίως για το ακροατήριο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο γνωρίζουν πως οι διεκδικητές του προέρχονται κυρίως εκ δεξιών.
Η επιλογή των αστικών κέντρων έρχεται για τη ΝΔ μαζί με ένα αγκάθι, αυτό της αποχής, καθώς στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα εκτιμούν οι δημοσκόποι πως θα υπάρξουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής –σε αντίθεση, στην περιφέρεια κυριαρχεί η αγωνία για μια χαλαρότερη ψήφο διαμαρτυρίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν ενισχυμένα τα ποσοστά των μικρότερων διαμερισμάτων της γαλάζιας πολυκατοικίας.
Το άγχος της αποχής
Στη δεύτερη μάχη, αυτήν για τα ηνία της Κεντροαριστεράς, το δίπολο αστικά κέντρα – περιφέρεια είναι μεγαλύτερο: ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πτώση που υπέστη στις τελευταίες διπλές εθνικές κάλπες, συνεχίζει να «σκοράρει» δεύτερος στις μεγάλες πόλεις, με σχετικά υψηλά (για τα δεδομένα του) ποσοστά. Εχοντας «πασοκοποιήσει» τη γραμμή του στα εθνικά, ελπίζει σε ένα καλό ποσοστό στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αττική βασίζει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του – και λόγω του πιο νεανικού κοινού που διαμένει εκεί, στο οποίο η Κουμουνδούρου βασίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της επιρροής της. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, ωστόσο, προσδίδουν και στον ΣΥΡΙΖΑ το άγχος της αποχής, καθώς οι νέοι που ζουν στην Αθήνα είναι οι πιο επιρρεπείς στο να «διαλέξουν παραλία» την Κυριακή.
Πού είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία βασίζει τη δική της αισιοδοξία ακόμα και για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης η Χαριλάου Τρικούπη; Στη βεβαιότητα της παρουσίας των ψηφοφόρων της περιφέρειας στην κάλπη – ειδικά προσώπων μεγαλύτερης ηλικίας, που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες. Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως η εικόνα που έχουν στην περιφέρεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ποντάρουν πολλά και στην παρουσία τους στην Κρήτη.