Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στις φρεγάτες Belh@rra που πλέον ονομάζονται FDI, γνωστές στην Ελλάδα ως κλάση «Κίμων», τις οποίες ήδη ετοιμάζεται να παραλάβει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, που επιθεώρησε χθες στο ναυπηγείο του Λοριάν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η φρεγάτα «Κίμων» θα παραδοθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων» περί τα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026, αντίστοιχα.
Η φρεγάτα «Κίμων» καθελκύσθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ενώ o ιστός με τους πανοραμικούς αισθητήρες και τη μονάδα πληροφοριών (PSIM Panoramic Sensors and Intelligence Module) εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Οι δοκιμές εν όρμω του πλοίου ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου του 2024, με την ενεργοποίηση του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του πλοίου. Σημαντικά γεγονότα – ορόσημα για την εξέλιξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όπως η έναρξη θαλάσσιων δοκιμών για τη «Κίμων» και τη καθέλκυση της FDI HN 2 «Nέαρχος».
Οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι πολεμικά πλοία πολλαπλών ρόλων, με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους. Ανήκουν στην τελευταία γενιά ψηφιακών φρεγατών. Θα δώσουν στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών, με τις πολυδιάστατες δυνατότητές τους να αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αναβαθμισμένο οπλισμό
Οι νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα εξοπλίζονται με το κορυφαίο AESA (Active Electronically Scanned Array) ραντάρ Sea Fire, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα, συνδυασμός που θα προσφέρει τόσο αεράμυνα περιοχής όσο και αντιβαλλιστικές ικανότητες, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα ισχύος στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ειδικά η αεράμυνα περιοχής είναι κάτι που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και αυτό φάνηκε και στην επιχείρηση «Ασπίδες» όπου η φρεγάτα «Υδρα» είχε επί της ουσίας δυνατότητα μόνο για αεράμυνα σημείου.
Με τις φρεγάτες αυτές που θα διασυνδεθούν με το υπόλοιπο αμυντικό οικοσύστημα της Ελλάδας και ειδικά τα μαχητικά Rafale και Viper και μετέπειτα τα F-35, η χώρα θα μπορέσει να έχει πραγματικές δυνατότητες επιχειρησιακής κάλυψης τόσο του Αιγαίου όσο και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο οπλισμός των φρεγατών θα συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική και αντιβληματική ασπίδα του πλοίου. Εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, θα διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο μεταβλητού βάθους sonar CAPTAS-4 και τις ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU-90. Τα τελευταία θα συνδυαστούν με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ.
O οπλισμός εναντίον πλοίων θα περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους Exocet MM40 Block 3C, με ικανότητα κρούσης σε αποστάσεις 200 χιλιομέτρων, ενώ ταυτόχρονα έχουν δυνατότητα να πλήξουν και παράκτιους στόχους. Ολα τα παραπάνω θα συντονίζονται από το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS.
Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, αρκετές είναι οι ελληνικές εταιρείες τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.