Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθούν η ελευθερία και η δημοκρατία κατά την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, την περίφημη D-Day, καλώντας τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική επιθετικότητα.

Στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, συγκινημένοι βρετανοί βετεράνοι λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις στη Γαλλία

Σε μια λαμπρή τελετή με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και αμερικανούς βετεράνους στο αμερικανικό κοιμητήριο της Νορμανδίας στο Κολβίλ-σιρ-Μερ, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί. Κάλεσε τους συμμάχους στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αναβιώσουν το πνεύμα της D-Day και να εργαστούν από κοινού σε μια περίοδο όπου, όπως ανέφερε, η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», τόνισε.

Εκδηλη συγκίνηση

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των συμμάχων αποβιβάστηκαν από θαλάσσης και αέρος στις γαλλικές ακτές με τις κωδικές ονομασίες Ομαχα, Τζούνο, Σουόρντ, Γιούτα και Γκολντ για να διώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας. Με τον αριθμό των βετεράνων, πολλοί από τους οποίους είναι άνω των 100 ετών, να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, αυτή ήταν πιθανό η τελευταία μεγάλη τελετή στη Νορμανδία προς τιμή τους και παρουσία τους. Η συγκίνηση των περίπου 200 βετεράνων ήταν έκδηλη. Στο κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, ο πρόεδρος Μακρόν απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στους αμερικανούς βετεράνους, πολλοί εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια. «Επιστρέψατε σήμερα εδώ στην πατρίδα», τους είπε ο Μακρόν τονίζοντας πως η Γαλλία δεν θα ξεχάσει τη θυσία τους.

Χαμογελούσαν περήφανα

Καθώς οι βετεράνοι έφτασαν στην τελετή στην παραλία της Ομαχα, οι ηγέτες απ΄ όλο τον κόσμο τους χειροκροτούσαν έναν – έναν καθώς τους έσπρωχναν σε αναπηρικά αμαξίδια – εκείνοι χαμογελούσαν περήφανα και χαιρετούσαν. Κάποιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο ολλανδός πρωθυπουργός  Μαρκ Ρούτε, γονάτισαν δίπλα τους και αντάλλαξαν κουβέντες μαζί τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ πίσω τους διακρίνονται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την έναρξη της διεθνούς τελετής μνήμης στην παραλία Ομαχα

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ύψιστη τιμή την ευκαιρία που είχε να απευθύνει χαιρετισμό στους αμερικανούς βετεράνους και στρεφόμενος προς αυτούς τους είπε: «Ο Θεός σας αγαπά. Οι άνδρες που πολέμησαν εδώ έγιναν ήρωες. Ηξεραν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ήταν κάτι για το οποίο άξιζε να πολεμήσουν και να πεθάνουν».

Σε θερμό κλίμα ήταν η συνάντηση – έπειτα από καιρό – του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε γαλλικό έδαφος, στο πλαίσιο της διεθνούς τελετής για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Αναφερόμενος στους ήρωες που πάλεψαν ενάντια στον φασισμό, ο έλληνας Πρωθυπουργός έγραψε στο Χ ότι «τιμούμε τη θυσία τους», ενώ επεσήμανε το «χρέος μας να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες» της δημοκρατίας και της ελευθερίας

Ενα από τα πιο συγκινητικά σημεία της χθεσινής τελετής ήταν οι συγκινητικές επιστολές βετεράνων που αναγνώσθηκαν. «Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Ας αναπαύονται εν ειρήνη», ανέφερε ο βετεράνος Τζο Μάινς στην επιστολή του, που αναγνώσθηκε από τον ηθοποιό Μάρτιν Φρίντμαν. «Ημουν 19 ετών, κατά την απόβαση, ουσιαστικά ένα αγόρι… και δεν είχα ιδέα για πόλεμο και σκοτωμούς». «Προσπάθησα να ξεχάσω την D-Day, αλλά δεν μπορώ», έγραψε ο βετεράνος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Ρον Χέντρι στην επιστολή του που διάβασε ο ηθοποιός Ντάγκλας Μπουθ. «Εζησα 80 χρόνια έπειτα από εκείνη την ημέρα, αλλά οι φίλοι μου έμειναν κάτω από τη γη».

Το δίδαγμα για μας

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία στα σύνορα της Ευρώπης, η επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία, φέρει ένα ιδιαίτερο νόημα και συνδέει τους δύο πολέμους με τις ίδιες αξίες της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα χθες ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη. «Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ’ εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», ανέφερε. Οι ηγέτες σε κοινή διακήρυξή τους αναφέρουν πως η δημοκρατία βρίσκεται για μία ακόμη φορά υπό απειλή στην Ευρώπη και δίνουν την υπόσχεση για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.