Το μεγαλύτερο ίσως πολιτικό «αυτογκολ» φαίνεται να πέτυχε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δείχνοντας ασέβεια στην σημαντικότερη ίσως επέτειο της Γηραιάς Αλβιόνας και από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώ παρευρέθηκε στους εορτασμούς στη Νορμανδία το πρωί της Πέμπτης 6 Ιουνίου για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία (D-Day), πολύ γρήγορα επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβει μέρος σε μια συνέντευξη στο ITV ενόψει των βρετανικών εκλογών stiw 4 Ιουλίου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έτσι υποβάθμισε με εντυπωσιακό τρόπο το γεγονός ότι από τους 156.000 άνδρες που αποβιβάστηκαν στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου 1944, οι 83.000 ήταν Βρετανοί ή Καναδοί. Δηλαδή το απόσπασμα της Κοινοπολιτείας ήταν το μεγαλύτερο στη σημαντικότερα αποβατική επιχείρηση του 20αιώνα.
Ενώ για τον Σούνακ φάνηκε όλα αυτά να μην έχουν και τόσο σημασία σήμερα, οι Βρετανοί δεν έχουν καθόλου την ίδια άποψη.
Τα 2/3 των ψηφοφόρων χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον Ρίσι Σουνάκ που εγκατέλειψε νωρίς τους εορτασμούς, σύμφωνα με βρετανική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 7 Ιουνίου.
Ο Σουνάκ έγραψε στο Twitter: «Μετά την ολοκλήρωση της βρετανικής εκδήλωσης στη Νορμανδία, επέστρεψα πίσω στο Ην. Βασίλειο. Κατόπιν συλλογισμού, ήταν λάθος να μην μείνω περισσότερο στη Γαλλία – και ζητώ συγγνώμη».
Δημοσκόπηση της Savanta για την Telegraph έδειξε ότι το 68% των ανθρώπων θεώρησαν ότι ο Σουνάκ έφυγε πρόωρα ήταν απαράδεκτη, ενώ το 21% πίστευε ότι ήταν αποδεκτό και το 11% δεν γνώριζε.
Μεταξύ των ψηφοφόρων των Τόρις το 2019, το 61% είπε ότι ήταν απαράδεκτο, το 31% αποδεκτό και το 9% δεν γνώριζε.
Δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 65% των Βρετανών θεωρεί απαράδεκτη τη στάση του Σούνακ.
Ο διευθυντής πολιτικής έρευνας στη Savanta, Κρις Χόπκινς, δήλωσε ότι «οι ενέργειες του Ρίσι Σούνακ αυτή την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθούν ως η μεγαλύτερη πράξη εκλογικού αυτοτραυματισμού στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Η πρόωρη δημοσκόπησή μας δείχνει ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει νωρίς τους εορτασμούς της D-Day θεωρείται απαράδεκτη από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, συμπεριλαμβανομένου του 61% των Συντηρητικών του 2019. Το αν θα ξαναψηφίσουν Συντηρητικούς μένει να φανεί».
«Επειδή μεγάλο μέρος της εκλογικής στρατηγικής των Συντηρητικών ήταν κολλήσει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ο Σούνακ είναι μοναδικά ευάλωτος στο να αναστατώσει αυτήν την ομάδα ψηφοφόρων. Το πώς αυτό θα επηρεάσει τις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου είναι πραγματικά άγνωστο, επειδή αυτή η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου».
Πάντως οι δημοσκοπήσεις ήδη έδειχναν ότι ο Σούνακ βαδίζει προς ήττα.
Κατά μέσο όρο, οι Εργατικοί διατηρούν το προβάδισμά τους, με τους Συντηρητικούς να βρίσκονται πάνω από 20 μονάδες πίσω. Οι Μεταρρυθμιστές προηγούνται των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, με τους Πράσινους να εξακολουθούν να έχουν 6% και το SNP με 3%.