Οι τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία και ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των μετοχών εταιρειών του κλάδου, πολλές από τις οποίες έχουν πλέον κεφαλαιοποίηση που ανέρχεται όχι σε δισεκατομμύρια, αλλά σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλη κερδισμένη είναι πλέον η εταιρεία κατασκευής μικροτρίπ Nvidia του Τζένσεν Χουάνγκ, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση ακόμη και την Apple. Με χρηματιστηριακή αξία 3 τρισ. δολαρίων, όσο όλο το ΑΕΠ της Γαλλίας, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, μετά τη Microsoft. Η εταιρεία που συνίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς και διοικεί ο Σάτια Ναντέλα έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση εισηγμένης στον πλανήτη: 3,15 τρισ. δολάρια.

Η Microsoft είδε τις τιμές των μετοχών της να ξεπερνούν τα 400 δολάρια η μία, ειδικά μετά την απόκτηση ποσοστού ελέγχου στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI. Η Nvidia έχει δει τις τιμές των μετοχών της κυριολεκτικά να εκτοξεύονται στα ύψη, με άνοδο 147% φέτος, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα προϊόντα της σε εφαρμογές ΑΙ. Με τις τιμές των μετοχών της Nvidia να έχουν ξεπεράσει τα 1.150 δολάρια η μία, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει φτάσει να διαμορφώνεται σύμφωνα με στοιχεία από τις 6 Ιουνίου 2024 στα 3,011 τρισ. δολάρια. Ηταν περίπου πέρυσι τέτοια εποχή που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια.

Η χρηματιστηριακή αξία ή κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας προκύπτει από την τιμή των μετοχών της επί τον συνολικό αριθμό των μετοχών αυτών. Για τον λόγο αυτό αλλάζει καθημερινά, καταγράφοντας μάλιστα συχνά μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τις ορέξεις των αγορών.

Τρίτη στη σχετική λίστα βρίσκεται η Apple. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς και διοικεί ο Τιμ Κουκ έχει κεφαλαιοποίηση που φτάνει κι αυτή τα τρία τρισ. δολάρια, με μεγάλο της ατού τις πωλήσεις iPhone και άλλων συσκευών για τις οποίες φημίζεται η εταιρεία με σήμα το δαγκωμένο μήλο.

Στην τέταρτη θέση της λίστας παραμένει η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για έναν ακόμη πανίσχυρο παίκτη στην τεχνητή νοημοσύνη, και όχι μόνο, αφού η ομώνυμη μηχανή αναζήτησης κατέχει σήμερα μερίδιο άνω του 90% σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να εισπράττει τεράστια ποσά από διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζητήσεων.

Οι πωλήσεις. Η Amazon που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος εξακολουθεί να μεσουρανεί στις διαδικτυακές πωλήσεις λιανικής. Επίσης η εταιρεία έχει κάνει πολύ δυναμική είσοδο στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και τελευταία και στην τεχνητή νοημοσύνη για να μη μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό.

Στην έκτη θέση των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, η οποία είναι παραδοσιακά από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Πρόκειται, μαζί με την εταιρεία ημιαγωγών TSMC της Ταϊβάν, για τις μόνες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας και δεν είναι αμερικανικές.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ακολουθεί η επενδυτική Berkshire Hathaway του Ουόρεν Μπάφετ. Η TSMC είναι κι αυτή από τους μεγάλους ωφελημένους της κούρσας για ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης αφού τα μικροτσίπ της είναι πλέον περιζήτητα σε όλον τον κόσμο. Από πέρυσι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυτής με έδρα την Ταϊβάν έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου. Τη δεκάδα κλείνει η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, η οποία έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να επταπλασιάζεται από το 2019 και μετά.