Ενα εικοσιτετράωρο πριν από την κάλπη που θα καθορίσει την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιγράφει στα «ΝΕΑ» το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ. «Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία αποκτά μια σοβαρή, αξιόπιστη, προγραμματική αντιπολίτευση που θα βάλει τις βάσεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο: να γίνει η σύγχρονη Κεντροαριστερά η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο», αναφέρει, δηλώνοντας πως δικαίωση για τον ίδιο και για τον προοδευτικό κόσμο «θα είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ με ποσοστά που θα μας δίνουν ρεαλιστική προοπτική διεκδίκησης της κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για το προφίλ του κόμματός του 50 χρόνια από την ίδρυσή του, αντιπαρατίθεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ευρωπαϊκούς όρους, εξηγεί τι πήγε λάθος και οι λογαριασμοί του ρεύματος θα έρθουν φουσκωμένοι, ενώ σχολιάζοντας την πόλωση των τελευταίων ημερών μεταξύ Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει διαλέξει αντίπαλο γιατί ξέρει ότι δεν θα απειληθεί ποτέ από αυτόν».

Κύριε πρόεδρε, αυτές είναι οι τελευταίες κάλπες για το ΠΑΣΟΚ πριν κλείσει τα πενήντα του χρόνια. Ξέρουμε ποια ήταν η ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ξέρουμε τι του συνέβη τα χρόνια της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ποιο είναι ακριβώς; Αντιδεξιό, μεταρρυθμιστικό, κεντρώο, σοσιαλδημοκρατικό;

Το ΠΑΣΟΚ καθόρισε το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης και έθεσε τις βάσεις για μια γόνιμη πορεία ευημερίας και σταθερής σύγκλισης της ελληνικής κοινωνίας με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πετύχαμε να βάλουμε την Ελλάδα στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, αλλά επί ημερών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αν και δεν υπάρχουν πλέον οι καταναγκασμοί των Μνημονίων, βλέπουμε την Ελλάδα να αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αγοραστική δύναμη,  στην ποιότητα της δημόσιας υγείας και παιδείας, στο κράτος δικαίου. Το  ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι αποφασισμένο να ξαναδώσει πνοή στο όραμα της πραγματικής σύγκλισης και της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς χρειάζονται πολιτικές προοδευτικές, δίκαιες, πράσινες και συμπεριληπτικές. Είμαστε το κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η Δημοκρατική Παράταξη, που αγωνίζεται να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ευημερίας και ασφάλειας.

Ποιο είναι το διακύβευμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Γιατί οι πολίτες της Ευρώπης στρέφονται στην Ακροδεξιά;

Τα πράγματα στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρα. Από τη μια πλευρά υπάρχει μια Κεντροδεξιά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι διατεθειμένη να συνθηκολογήσει με την Ακρα Δεξιά για να μοιράσει την πίτα της εξουσίας. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν και ο κύριος Βέμπερ σύρονται πίσω από τη Μελόνι, τη Λεπέν και τον Ορμπαν. Γι’ αυτόν τον λόγο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση των Σοσιαλιστών, του φιλελεύθερου κόμματος του Μακρόν και της Αριστεράς που έλεγε ότι δεσμευόμαστε, ό,τι και αν συμβεί, να μη συμμαχήσουμε ποτέ με ακροδεξιά κόμματα. Αυτό δείχνει ότι μόνο η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – ως η μεγαλύτερη δύναμη προόδου στην Ευρώπη – μπορεί να σταθεί ανάχωμα σε όσους θέλουν μια αδύναμη Ευρώπη ανοίγοντας την κερκόπορτα στον Πούτιν, τον Ερντογάν και σε κάθε άλλη αναθεωρητική δύναμη. Επιπλέον, μόνο η σοσιαλδημοκρατία έχει αποδείξει πως αποτελεί διαχρονικά τον εγγυητή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του απλού πολίτη που αγωνίζεται για μια ποιοτικότερη ζωή. Είμαι περήφανος που ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη δική μας ευρωομάδα, ο Νίκολας Σμιτ, ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία οι διανομείς όλης της Ευρώπης απέκτησαν πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για εμάς τους Σοσιαλιστές η Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Με τη μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κοινωνικού κράτους αλλά και τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων στις χώρες του Νότου και τον επαναπατρισμό τους από τρίτες χώρες.  Μια Ενωση που με τις πρωτοβουλίες της δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής, γεωπολιτικής, εργασιακής και οικονομικής ασφάλειας σε όλους τους λαούς της.

Στις παρεμβάσεις λέτε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και απομακρύνει τη χώρα από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί οι κεντρώοι ψηφοφόροι φαίνεται πως συνεχίζουν να στηρίζουν τη ΝΔ;

Η απόκλιση από την ευρωπαϊκή κανονικότητα και οι χαμηλές προσδοκίες δεν είναι αντιπολιτευτική ρητορική, αλλά καθημερινό βίωμα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας όπως και των μεσαίων στρωμάτων. Με τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη μεταξύ των 27, με τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας, με τα απογοητευτικά αποτελέσματα των μαθητών των δημόσιων σχολείων στις εξετάσεις PISA, με τις ανοικτές πληγές στο κράτος δικαίου και την αναποτελεσματική διαχείριση των φυσικών καταστροφών, η ελληνική κοινωνία, αντί να κερδίζει έδαφος, διαρκώς απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δείτε επίσης την οικονομία όπου η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους «εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης». Αν δούμε τους αριθμούς, πέρα από την κυβερνητική προπαγάνδα, θα διαπιστώσουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2023 μόλις αθροιστικά 5,8%, με μέσο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης μόλις 1,4%, παρά τον πακτωλό πόρων που εισέρευσαν και συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό είναι το «αναπτυξιακό θαύμα».

Η πλειονότητα του κόσμου τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έδινε χρόνο στην κυβέρνηση γιατί έκανε τη σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τώρα όμως η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο της θητείας της και η σύγκριση γίνεται με τα δικά της πεπραγμένα και μόνο. Από εδώ και πέρα ο κάθε μετριοπαθής πολίτης θα κρίνει με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια, γιατί δεν αρκείται πλέον στη λογική «το μη χείρον βέλτιστον». Θέλει και απαιτεί το  καλύτερο γι’ αυτόν και την οικογένειά του, ειδικά μετά τη δεκαετή οικονομική περιπέτεια της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη φιλευρωπαϊκή δύναμη που με ρεαλισμό και σχέδιο εγγυάται ότι αξίζουμε και μπορούμε ως χώρα πολύ καλύτερα.

Εχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά στα πρότυπα της Ισπανίας, όπου το μέτρο πέτυχε, όπως παραδέχονται οι πολιτικοί ομογάλακτοι της ΝΔ στη χώρα της Ιβηρικής, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα ότι η μείωση δεν πέρασε στους καταναλωτές. Επίσης επιμένουμε για ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα υπερβάλλοντα έσοδα του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ. Είναι ανεξήγητο γιατί ο Πρωθυπουργός αρνείται να συσταθεί η Ενιαία Αρχή Καταναλωτών, που δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του καταναλωτικού κινήματος και των ελέγχων στην αγορά. Τέλος, πρόστιμα όπως αυτό της Επιτροπής Ανταγωνισμού ύψους 41 εκατ. ευρώ για τις τραπεζικές χρεώσεις που απέδωσαν κέρδη άνω των 3 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια δεν λειτουργούν αποτρεπτικά αλλά ως πράσινο φως στην κερδοσκοπία.

Φοβάστε κι εσείς να ανοίξετε τον επόμενο λογαριασμό του ρεύματος; Τι πήγε λάθος στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης;

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο αναμένονται να είναι έως και 70% αυξημένοι. Μια αύξηση που οφείλεται, ανάμεσα στα άλλα, στο ότι η κυβέρνηση έχει μεταφέρει το σύνολο του κόστους των μη ανταγωνιστικών υπηρεσιών στους τελικούς καταναλωτές. Χωρίς καμία επιβάρυνση σε αυτούς που ωφελούνται, δηλαδή τους μεγάλους προμηθευτές. Και βεβαίως, στην τραγική της καθυστέρηση να προωθήσει σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Ο λανθασμένος ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης θα έχει επώδυνες επιπτώσεις οδηγώντας και σε νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες. Από την αρχή επιμείναμε για επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για δήμους, αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές προκειμένου να έχουν σταθερά χαμηλό κόστος παραγωγής. Μόνο αν διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, θα πετύχει. Η κυβέρνηση όμως έχει επιλέξει την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από ανύπαρκτες δικαιολογίες. Να λογοδοτήσουν για την ανικανότητά τους και στον τομέα της ενέργειας.

Κατά τη γνώμη σας, πώς έχει προκύψει αυτή η ανισομέρεια στο πολιτικό σύστημα; Γιατί, προσθέτοντάς τα, τα ποσοστά του προοδευτικού χώρου δεν φτάνουν αυτά του πρώτου κόμματος; Μπορεί αυτό να αλλάξει την Κυριακή; Ή μήπως «δεν αρέσουμε πια», όπως είπε η Μελίνα;

Το σύστημα του κυρίαρχου κόμματος είναι επιβλαβές για την ποιότητα της δημοκρατίας, των θεσμών και της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα εν γένει. Γι’ αυτόν τον λόγο, το  ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται, με όλες του τις δυνάμεις, να μετατραπούν οι ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου σε ελπιδοφόρα αφετηρία για την ανατροπή των  πολιτικών συσχετισμών. Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία αποκτά μια σοβαρή, αξιόπιστη, προγραμματική αντιπολίτευση που θα βάλει τις βάσεις για κάτι πολύ μεγαλύτερο: να γίνει η σύγχρονη Κεντροαριστερά η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο.

Διατείνεστε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαλέξει αντίπαλο στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Εσείς βλέπετε στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον βασικό σας αντίπαλο για τα ηνία του κεντροαριστερού χώρου;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαλέξει αντίπαλο γιατί ξέρει ότι δεν θα απειληθεί ποτέ από αυτόν. Ο κ. Κασσελάκης ασκεί μια ιδιότυπη αντιπολίτευση, η οποία δίνει κυρίως βάρος στην επιφανειακή επικοινωνία και στο TikTok, με αποτέλεσμα, αντί να συζητάμε για τα προβλήματα του λαού, να συζητάμε για την προσωπική του ζωή, την περιουσία του, τα σπίτια του, τα κατοικίδιά του. Αρα, επί της ουσίας είναι μάννα εξ ουρανού η αντιπολίτευση του TikTok για τον Πρωθυπουργό. Γι΄ αυτό έχει επιλέξει να τον προστατεύσει μη εγείροντας καν θέμα για την απουσία του από τη Βουλή για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρεσβεύω ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο πολιτικής, γειωμένο στους αγώνες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Αυτό το ήθος συμβαδίζει καλύτερα με τις παραδόσεις και την πολιτική κουλτούρα της Κεντροαριστεράς.

Ξέρουμε τι θα κάνετε αν πετύχετε τον στόχο σας για τις ευρωεκλογές. Το προοδευτικό κάλεσμα με δική σας πρωτοβουλία θα γίνει ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει τρίτο; Και ποιους περιλαμβάνει;

Εχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες σε αυτό το πεδίο,  και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και με την πρόταση δυσπιστίας, αλλά πάντα με την πολιτική στο προσκήνιο. Αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική. Υπάρχουν πρόσωπα με τα οποία έχουμε κοινές αγωνίες, αλλά για να έχει επιτυχία το εγχείρημα η αξιοπιστία είναι κορυφαίο ζητούμενο. Ποια είναι η αξιοπιστία της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη ενώ ο ίδιος είναι πρωταγωνιστής των offshore και των φορολογικών παραδείσων; Οταν μέχρι πρότινος ήταν ακραιφνής οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρ’ ολίγον υπουργός του; Η αξιοπιστία είναι ζήτημα συγχρονισμού λόγων και πράξεων. Δεν χρειάζεται δύο Μητσοτάκηδες η χώρα.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η κάλπη, πώς σας επηρεάζει το αποτέλεσμα; Πότε θα έχει δικαιωθεί η προσπάθειά σας και πότε θα έχει αποτύχει;

Δικαίωση του προοδευτικού κόσμου και για εμένα προσωπικά θα είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ με ποσοστά που θα μας δίνουν ρεαλιστική προοπτική διεκδίκησης της κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ποιο είναι το πλάνο μέχρι το 2027; Είναι επαρκής χρόνος για την επαναφορά της Κεντροαριστεράς σε πρώτο ρόλο;

Αυτή η Κυριακή θα κρίνει εν πολλοίς τα μελλούμενα, γι’ αυτό χρειάζεται αποδοκιμασία στην αλαζονεία, την ατιμωρησία και την ασυδοσία της κυβέρνησης και στήριξη στη σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, τόσο πιο κοντά είμαστε σε μια νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.