Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες , η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας να μην θεωρείται πλέον η παγκόσμια πρωτεύουσα της κοκαΐνης, με τις ανθρωποκτονίες να μειώνονται κατά 97% από την εποχή του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ, αλλά αναδεικνύεται ως η «Μέκκα» των παιδεραστών.

Στο Μεδεγίν, εκατοντάδες εργάτριες του σεξ με φορέματα σε έντονα χρώματα στέκονται γύρω από το πάρκο Lleras στην πολυσύχναστη συνοικία Poblado, προσελκύοντας τουρίστες.

Έχοντας καταφέρει οι αρχές να μειώσουν εντυπωσιακά την εγκληματικότητας η πόλη έλκει χιλιάδες τουρίστες που αναζητούν το σεξ, πολλοί εκ των οποίων βάζουν στο μάτι ανήλικα κορίτσια που συχνά διαχειρίζονται ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Πολλοί μάλιστα μαγνητοσκοπούν το σεξ με τα ανήλικα κορίτσια και ανεβάζουν στη συνέχεια το ακατάλληλο υλικό στο διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με καμπάνιες, όπως η τοποθέτηση πινακίδων στη γειτονιά Lleras Park, σε μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία δημοφιλή στους τουρίστες.

«Μην το δοκιμάσετε καν, είναι έγκλημα», έγραφαν διαφημιστικές πινακίδες στα αγγλικά που απεικονίζουν έναν μεσήλικα που περπατά δίπλα σε μια νεαρή κοπέλα. Οι διαφημιστικές πινακίδες προειδοποιούν ότι όσοι καταδικαστούν για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών μπορούν να καταδικαστούν σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Γιατί όμως η πόλη αυτή συγκεντρώνει τέτοιο «ποινικό» τουρισμό;

Όπως αναφέρει εκτενές αφιέρωμα της The Wall Street Journal, η φθηνή διαβίωση και το μόνιμα ανοιξιάτικο κλίμα έχουν δελεάσει, από την εποχή της πανδημίας, μια εισροή αλλοδαπών, ανάμεσά τους επιχειρηματίες τεχνολογίας, ψηφιακοί νομάδες και συνταξιούχους. Με την πόλη να έχει δεχτεί το 2023 1,5 τουρίστες, οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την εκτίναξη του κόστους στέγασης.

Τα κυκλώματα διακίνησης χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές συνομιλίας και κανάλια πληρωμής κρυπτονομισμάτων

Οι Κολομβιανοί αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι θύτες εκμεταλλεύονται την ακμάζουσα νυχτερινή ζωή της πόλης, στην οποία ανθεί η νόμιμη πορνεία, για να καλύψουν τα ίχνη τους. Ενώ η ηλικία συναίνεσης στην Κολομβία είναι τα 14, η ελάχιστη ηλικία για σεξουαλική εργασία είναι τα 18.

«Θα ήταν ευκολότερο για εμάς να κάνουμε τα στραβά μάτια και να προσποιηθούμε ότι δεν συμβαίνει», είπε ο δήμαρχος Φεντερίκο Γκουτιέρεζ. «Αλλά δεν πρόκειται να το αγνοήσω. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό».

Ανησυχητικός αριθμός θυμάτων

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Χούαν Πάμπλο Κουμπίδες, ο οποίος ηγείται της μονάδας προστασίας παιδιών της αστυνομίας της Κολομβίας, ο αριθμός των θυμάτων που αποκαλύπτουν οι αρχές είναι ανησυχητικός.

Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει 72 ανήλικα θύματα, ενώ οι αξιωματικοί εργάζονται να εντοπίσουν τουλάχιστον άλλους 250 οι οποίοι προδόθηκαν καθώς οι αρχές ερευνούσαν άλλες υποθέσεις ή από πορνογραφικά βίντεο που κατασχέθηκαν από υπόπτους. Οι αρχές συνέλαβαν 12 αλλοδαπούς με κατηγορίες για εκμετάλλευση παιδιών τον περασμένο χρόνο, αριθμός ρεκό σύμφωνα με τον Κουμπίδες.

Ορισμένες από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες, οδηγούν τους αξιωματικούς της αστυνομίας σε δεκάδες εγκληματικά συνδικάτα στο Μεδεγίν, συμπεριλαμβανομένου ενός κλάδου του καρτέλ του Εσκομπάρ, το οποίο έχει εντάξει την εστίαση για σεξουαλικούς τουρίστες στις δραστηριότητές τους διακίνησης ναρκωτικών και εκβιασμών.

Βέβαια, ο εντοπισμός τόσο των θυμάτων όσο και των θυμάτων αποτελεί πρόκληση σε μια πόλη όπου τα κυκλώματα διακίνησης χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές συνομιλίας και κανάλια πληρωμής κρυπτονομισμάτων για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Ανήλικα κορίτσια στις φτωχογειτονιές του Μεδεγίν οδηγούνται επίσης στην πορνεία από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Κουμπίδες και ακτιβιστών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υποβληθεί ποτέ επίσημη καταγγελία για κακοποίηση.

«Είναι τεράστια πρόκληση όταν προσπαθείς να αλλάξεις μια κουλτούρα εδώ», είπε ο Κουμπίδες.