Το είπε και το έκανε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ καθώς ανακοίνωση την Κυριακή 9 Ιουνίου την παραίτησή του από την κυβέρνηση, αμβλύνοντας κάπως τα αισθήματα ευφορίας στη χώρα μετά την απαλευθέρωση των 4 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γκαντς ήταν ένα από τα τρία μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου, μαζί με τα μέλη του κόμματος Λικούντ Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαντς, ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας, είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι θα έφευγε εάν ο Νετανιάχου δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου.
Αν και η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα σχέδιο, ωστόσο την ίδια μέρα οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αιματηρή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στο κέντρο της Γάζας για να σώσουν τέσσερις ομήρους.
Ο Γκάντζ έτσι καθυστέρηση την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να πασχίζει να κρατήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό του.
Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εξουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Η χιονόμπαλα άρχισε να κυλά», είπε ο Γκαίλ Ταλσίρ, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, στην Washington Post πριν από την ανακοίνωση. «Η κίνηση του Gantz δεν πρόκειται να θέσει άμεσο τέλος σε αυτόν τον συνασπισμό, αλλά ο συνασπισμός αρχίζει να καταρρέει από μόνος του».
Σφαγή 200 για τη διάσωση 4
Ωστόσο, οι μπελάδες δεν σταματάνε εδώ.
Μπορεί η τολμηρή διάσωση το Σάββατο τεσσάρων ζωντανών ομήρων να δημιούργησε μια αίσθηση στιγμιαίας νίκης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ωστόσο, ευφορία είχε ήδη δώσει τη θέση της σε μια σκληρή πραγματικότητα.
Η αεροπορική και χερσαία επίθεση που συνόδευσε τη διάσωση σκότωσε πολλούς Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας. Και η επιχείρηση απέτυχε να επιλύσει κανένα από τα βαθιά διλήμματα και προκλήσεις που ενοχλούν την ισραηλινή κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, oκτώ μήνες μετά τον σκληρό πόλεμο του στη Γάζα, το Ισραήλ φαίνεται να απέχει ακόμα πολύ από την επίτευξη των δηλωμένων στόχων του για την εξάρθρωση των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Και οι Ισραηλινοί φοβούνται ότι ο χρόνος τελειώνει για πολλούς από τους ομήρους στη Γάζα. Περίπου το ένα τρίτο από τους 120 που έχουν απομείνει έχουν ήδη κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές αρχές.
Ταυτόχρονα, η ηγεσία του Ισραήλ αντιμετωπίζει μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και μάχεται την αυξανόμενη διεθνή απομόνωση και την κακομεταχείριση για τον πόλεμο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για γενοκτονία που εξετάζονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. .
Η αποστολή διάσωσης «δεν λύνει ούτε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου», έγραψε ο Ναούμ Μπαρνέα, κορυφαίος Ισραηλινός πολιτικός αρθρογράφος, στη δημοφιλή εφημερίδα Yediot Ahronot της Κυριακής.
«Δεν λύνει το πρόβλημα στο βορρά. δεν λύνει το πρόβλημα στη Γάζα. και δεν λύνει το πλήθος άλλων προβλημάτων που απειλούν το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.
Η διάσωση των τεσσάρων ομήρων ήταν πιθανό να ενισχύσει τα επιχειρήματα εκείνων που λένε ότι η ισραηλινή στρατιωτική πίεση στη Χαμάς και οι συνεχείς χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα είναι απαραίτητες για να φέρουν τους υπόλοιπους ομήρους στο σπίτι.
Αλλά για πολλούς Ισραηλινούς και συγγενείς των πολλών εναπομεινάντων ομήρων, η επιστροφή μόνο τεσσάρων αποκρυστάλλωσε το προφανές – ότι τέτοιες περίπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν πιθανώς να φτάσουν μόνο σε λίγους από αυτούς και να έχουν μεγάλο κίνδυνο και κόστος, τόσο για τον στρατό όσο και για τους άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, το κατέστησε σαφές σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους το Σάββατο, λέγοντας για τους εναπομείναντες ομήρους: «Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις για να τους σώσουμε όλους γιατί δεν υπάρχουν πάντα οι συνθήκες που το επιτρέπουν». Ο μεγαλύτερος αριθμός ομήρων που έχουν απελευθερωθεί – πάνω από εκατό – αφέθηκαν ελεύθεροι βάσει προηγούμενης συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια στιγμή η ισραηλινή επιχείρηση θα μπορούσε να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της Χαμάς. «Η επιχείρηση θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τους αιχμαλώτους του εχθρού και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες και τις ζωές τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της ομάδας, Αμπού Ομπέιντα, σε δήλωση το Σάββατο.
Οι ειδικοί είπαν ότι ορισμένοι από τους εναπομείναντες ομήρους θα μπορούσαν τώρα να μεταφερθούν από υπέργειες πολυκατοικίες πολιτών, όπως αυτές που φιλοξενούσαν τους τέσσερις που διασώθηκαν το Σάββατο, σε υπόγειες σήραγγες όπου θα είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστούν.