Με τον πιο τραγικό τρόπο, γράφτηκε το πρωί της Κυριακής (9/6) ο επίλογος της εξαφάνισης του Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη, καθώς εντοπίστηκε νεκρός σε βραχώδη περιοχή και σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από τη θάλασσα, στην παραλία Αγίας Μαρίνας.

Ένα 24ωρο μετά τις ανατριχαστικές εικόνες, που επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους για τον παρουσιαστή του BBC, η ιατροδικαστική εξέταση και μια σειρά από βίντεο ντοκουμέντα του Live News δείχνουν πώς ο Μάικλ Μόσλεϊ οδηγήθηκε στον θάνατο.

Τα μεγάλα λάθη που έκανε ο 67χρονος και αποδείχθηκαν μοιραία. Τη διαδρομή των 4 χιλιομέτρων που ακολούθησε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, όταν έφυγε μόνος πεζός, χωρίς το κινητό του τηλέφωνο, από την παραλία που βρισκόταν με την σύζυγο και ένα φιλικό τους ζευγάρι.

Από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψαν κακώσεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.

Εικάζεται πως ο παρουσιαστής του BBC αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω του καύσωνα, ξάπλωσε στα βράχια για να ξεκουραστεί και ξεψύχησε με το χέρι στο στήθος του, στην παραλία της Αγίας Μαρίνας.

«Η πιθανότερη αιτία θανάτου του είναι από φυσικά αίτια»

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησε στο Live News για τον θάνατο του Βρετανού παρουσιαστή στη Σύμη.

Όπως είπε, «η πιθανότερη αιτία θανάτου είναι από φυσικά αίτια. Το πλέον πιθανό σε αυτές τις συνθήκες είναι περπατώντας ένας άνθρωπος αυτής της ηλικίας κάτω από τον ήλιο και σε ένα περιβάλλον βραχώδες, κάποια στιγμή ο οργανισμός να εξαντλείται».

Επίσης, ο κ. Λέων τόνισε ότι τον εξέπληξε το γεγονός πως ο Βρετανός παρουσιαστής δεν είχε μαζί του ούτε ένα μπουκάλι νερό, αλλά ούτε και το κινητό του.

Δάκρυσε ο κάμεραμαν  περιγράφοντας πώς έκανε τη μακάβρια ανακάλυψη

Την εικόνα κατέγραψαν Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί που βιντεοσκοπούσαν την περιοχή από καΐκι στο οποίο επέβαιναν μαζί με τον δήμαρχο της Σύμης. Δίπλα στη σορό του Μόσλεϊ βρισκόταν η ομπρέλα που κρατούσε το μεσημέρι που εξαφανίστηκε.

Η τραγική είδηση του θανάτου του Μόσλεϊ έκανε από τη Σύμη τον γύρο του κόσμου

Η σορός του 67χρονου Βρετανού εντοπίστηκε χάρη στη παρατηρητικότητα εικονολήπτη της ΕΡΤ, που διέκρινε μια περίεργη αντανάκλαση δίπλα στο beach bar. Όπως είπε συγκινημένος στο Sky News, συνέβη αυτό που φοβόταν.

«Όταν πήγαμε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας παρατήρησα στον φράχτη, στο τέλος της παραλίας, κάτι μαύρο. Δεν ήμουν σίγουρος. Έκανα ζουμ με την κάμερα όσο πιο πολύ μπορούσα, ήταν περίπου 300 μέτρα μακριά. Είδα κάτι για το οποίο δεν ήμουν σίγουρος. Είπα στον δήμαρχο που καθόταν αριστερά μου και μου είπε όταν επιστρέψουμε θα τσεκάρουμε ξανά. Αυτό κάναμε. Ήρθαμε πιο κοντά περίπου 200 μέτρα και έκανα πάλι ζουμ αλλά ήταν μικρή η ανάλυση. Οπότε όταν επιστρέψαμε στην καφετέρια παίξαμε ξανά το πλάνο και τραβήξαμε μια φωτογραφία την οθόνη με το iphone. Κάναμε ξανά ζουμ και τότε είδαμε καθαρά ότι υπάρχει ένας άνδρας ξαπλωμένος κάτω με το χέρι στην κοιλιά του και ένα ρολόι και στο άλλο χέρι είχε την τσάντα του», περιέγραψε ο Αντώνης Μυστιλόγλου.

Και πρόσθεσε: «Η περιγραφή ήταν ακριβώς ίδια με τον άνδρα που ψάχναμε. Λυπάμαι ειλικρινά για την οικογένεια. Λυπάμαι που ήμουν εγώ αυτός που τον βρήκε. Μακάρι να είχαμε καλύτερα νέα. Τίποτα περισσότερο».

Επίσης, αφηγήθηκε πού ακριβώς βρέθηκε η σορός του Μάικλ Μόσλεϊ: «Πενήντα μέτρα από την παραλία. Ακριβώς δίπλα στον φράχτη, ήταν βραχώδες μέρος με κοφτούς βράχους. Θεωρώ ότι μάλλον ζαλίστηκε, κάθισε να ξεκουραστεί και έχασε τις αισθήσεις του. Αυτό υποθέτω. Αισθάνομαι πολύ άσχημα. Είμαι πολύ στεναχωρημένος αλήθεια εύχομαι να είχαμε καλύτερα νέα».

Η μοιραία πορεία των 4 χιλιομέτρων

Τετάρτη 5 Ιουνίου του 2024 ώρα 13:30 το μεσημέρι. Ο παρουσιαστής του BBC ξεκινάει με τα πόδια από την παραλία του Αγίου Νικολάου και περνά μέσα από ένα επικίνδυνο μονοπάτι.

Ένα τέταρτο μετά την αναχώρησή του, από την παραλία ο Μόσλεϊ έχει φτάσει στο Πέδι και σταματάει σε μια στάση λεωφορείου. Μια γυναίκα τον αναγνωρίζει.

Εμφανίζεται σίγουρη πως ο άντρας που είδε ήταν ο Βρετανός παρουσιαστής, αλλά αρχικά δεν υπάρχει καμιά άλλη μαρτυρία και κυρίως καμιά εικόνα από κάμερα ασφαλείας που να πιστοποιεί τους ισχυρισμούς της.

Η υπόθεση – θρίλερ παίρνει νέα τροπή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο του Live News. Από αυτά προέκυψε πως όντως ο Μόσλεϊ είχε περάσει το επικίνδυνο μονοπάτι και είχε φτάσει στο Πέδι.

Η ώρα ήταν 13:50 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, όταν δυο κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν τον παρουσιαστή να έχει περάσει το μονοπάτι σώος.

Δύο λεπτά μετά όταν το ρολόι έδειχνε 13:52 κάμερα τον καταγράφει να κατευθύνεται προς την Αγία Μαρίνα.

Στις 14:02 εκείνο το μεσημέρι, στην αρχή του μονοπατιού, καταγράφεται ζωντανός για τελευταία φορά. Η ζέστη είναι αφόρητη και ο παρουσιαστής του BBC εξαντλημένος.

Χθες το μεσημέρι, ο Μάικλ Μόσλεϊ εντοπίστηκε τελικά νεκρός, στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, δίπλα από beach bar της περιοχής.

Οι Βρετανοί αποχαιρετούν με συγκίνηση τον δημοσιογράφο

Η τραγική είδηση του θανάτου του Μόσλεϊ έκανε από τη Σύμη τον γύρο του κόσμου. Οι εικόνες με τη σορό του μεταδόθηκαν από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με παρουσιαστές, φίλους και συνεργάτες του να εκφράζουν την οδύνη τους.

Όλοι τους θυμούνται στιγμές που έζησαν με τον Μόσλεϊ και στέκονται στο ταλέντο και την προσωπικότητά του, που τον έκαναν γνωστό και αγαπητό.

«Αναπαύσου εν ειρήνη…. Ήταν υπέροχα γλυκός, ευγενικός άνθρωπος ήταν. Έκανε πολύ καλό για τη δημόσια υγεία με τις τηλεοπτικές εκπομπές και την έρευνά του. Ήταν περίεργος ερευνητής, παραγωγός και παρουσιαστής και συχνά άλλαζε τη συζήτηση για πολλά θέματα δημόσιας υγείας προς το καλύτερο», έγραψε σε ανάρτησή του ο Τζέιμι Όλιβερ.

Οι εικόνες του Live News «ντύνουν» από την περασμένη Παρασκευή όλα τα θέματα για τον Μόσλεϊ και τα αφιερώματα που ακολούθησαν μετά την είδηση του θανάτου του.

«Ο Δρ. Μάικλ Μόσλεϊ πήρε μοιραία λάθος στροφή και κατέρρευσε ενώ έκανε πεζοπορία. Η πενθήμερη έρευνα στα ελληνικά νησιά καταλήγει σε τραγωδία. Όλες οι εξελίξεις στην έρευνα λεπτό προς λεπτό. Όλοι όσοι γνώριζαν τον 67χρονο προσεύχονταν για ένα θαύμα», έγραφε το δημοσίευμα της Sun.

«Σερβιτόρος beach bar ανακάλυψε πτώμα κατά τη διάρκεια κυνηγιού για τον Dr. Michael Mosley: Ο σερβιτόρος ειδοποιήθηκε ότι κάτι «ασυνήθιστο» είχε εντοπιστεί από τη θάλασσα κοντά στο σημείο όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο αρθρογράφος της Mail στο ελληνικό νησί της Σύμης και πήγε να ερευνήσει», έγραφε το δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο βραβευμένος παρουσιαστής του BBC, ήταν πασίγνωστος στη Βρετανία με διακρίσεις και επιτυχίες στο πέρασμα των δεκαετιών.

Ορισμένοι από τους στενούς συνεργάτες και διευθυντές του, προσπαθούν από χθες να συνοψίσουν σε λίγες λέξεις το ταλέντο και την ποιότητα του χαρακτήρα του.

«Είμαστε βαθιά θλιμμένοι για την είδηση του Δρ. Μάικλ Μόσλεϊ και οι σκέψεις μας είναι στην οικογένεια και τους φίλους του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το διασκεδαστικό και προσιτό στυλ του άρεσε στα ακροατήρια σε όλο τον κόσμο και θα λείψει πάρα πολύ σε πολλούς ανθρώπους και όχι μόνο σε εκείνους που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του στο BBC», είπε η επικεφαλής περιεχομένου BBC.

To 1995 ο Μάικλ Μόσλεϊ αναδείχθηκε ιατρικός δημοσιογράφος της χρονιάς, με τις επαγγελματικές επιτυχίες να συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια.

«Όλοι στη Mail είναι απολύτως συντετριμμένοι στο άκουσμα του θανάτου του Δρ. Μάικλ Μόσλεϊ. Ο Μάικλ δεν ήταν απλώς ένας μοναδικός και ανεπανάληπτος αρθρογράφος. Ήταν μέλος της οικογένειας της Mail. Ο Μάικλ ήταν επίσης εξαιρετικά ευγενικός, χωρίς να διστάσει να είναι από τους πρώτους που προσέφερε το σπίτι του ως καταφύγιο σε μια ουκρανική οικογένεια», δήλωσε ο Τεντ Βερίτι, εκδότης της Mail Newspapers.

Η Ελλάδα ήταν τα τελευταία χρόνια, ο αγαπημένος προορισμός του Μόσλεϊ και η Σύμη το νησί που τον είχε εντυπωσιάσει για τις θάλασσες, τα τοπία και τους ρυθμούς που κυλούσε η ζωή.

Σε αυτό το νησί, έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή αναπάντεχα.