Κάθε εκλογή, ανεξάρτητα από το διακύβευμά της, παράγει ένα καινούργιο αποτέλεσμα. Και πάντα λογίζεται ως νέα εκκίνηση. Η χθεσινή κάλπη στήθηκε σε μια κρίσιμη, αν όχι την κρισιμότερη, καμπή της Ευρώπης και αναδιατάσσει το πολιτικό τοπίο της ηπείρου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλά ήταν οπωσδήποτε και μία εθνική αναμέτρηση – η πέμπτη κάλπη σε διάστημα ενός έτους, η οποία έκλεισε τον εκλογικό κύκλο που άνοιξε τον Μάιο του 2023 έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές εκτός απροόπτου (πρόωρων εκλογών) του 2027.

Εναν χρόνο παρά 15 ημέρες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στη δεύτερη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο η ΝΔ όσο και η αντιπολίτευση προσπαθούν να αναλύσουν το νέο αποτέλεσμα και τη νέα εκκίνηση, όπως τα όρισε η ευρωκάλπη για το εγχώριο τοπίο. «Μηνύματα» άλλωστε πήραν όλοι – πολιτικά και γεωγραφικά. «Προειδοποιήσεις» πήραν πάνω απ’ όλους οι κυβερνώντες. Και δεν μπορούν παρά να λάβουν υπόψη τους όσα κρύβονται πίσω από τη στάση των ψηφοφόρων. Η επόμενη ημέρα ωστόσο δεν δίνει σε κανέναν, ιδίως στους κυβερνώντες, την πολυτέλεια του… χρόνου για ξόδεμα.

Οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες δεν θα ανατρέπονταν έτσι κι αλλιώς ούτε θα μπορούσε η ευρωκάλπη να σταματήσει το «ρολόι» της διακυβέρνησης. Τα προβλήματα των πολιτών (και της χώρας), οι ανάγκες και οι προσδοκίες τους, μαζί με τα «στοιχήματα» (ευρωπαϊκά και εθνικά) του μέλλοντος ήταν και παραμένουν εδώ. Είναι γνωστά και αναμένουν συναινέσεις ή αναγκαίες συγκρούσεις: τα (ακόμα χαμηλά) εισοδήματα και η διαχείριση της ακρίβειας, η υγεία και η παιδεία ως πυλώνες της καθημερινότητας, η ανάγκη για ταχύτητες στη δικαιοσύνη, η διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η υλοποίηση έργων και η προώθηση χειροπιαστών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους.

Είναι εύκολο να… κολλήσει τώρα το κυβερνητικό «ρολόι». Να κυριαρχήσουν εκλογικοί μικροϋπολογισμοί και εσωστρέφειες που απειλούν με δισταγμούς και οπισθοχωρήσεις. Αυτή είναι άρα η νέα πρόκληση: υπουργοί, υφυπουργοί και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου να υπηρετήσουν στην πράξη όσα διακήρυξαν: πρωτίστως, την αποτελεσματικότητα. Προεκλογικά περιγραφόταν ως «σκληρή δουλειά» με «λιγότερα λάθη», χωρίς «αλαζονεία». Μετεκλογικά;