Οι συμπεριφορές και η αποτελεσματικότητα υπουργών και υφυπουργών καταγράφονται αναλυτικά στο μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη ως τα κριτήρια αξιολόγησης, που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με την κυρίαρχη γαλάζια εκτίμηση, σε (θερινές) παρεμβάσεις στην κυβερνητική σύνθεση.
Αυτές άλλωστε μπορούν, κατά τον Πρωθυπουργό, να γίνονται «όποτε χρειάζεται εν κινήσει» σε μια προσπάθεια απάντησης σε λάθη και αδυναμίες.
Συνεπώς, ο χρονισμός, η έκταση και η κατεύθυνση που θα επιλέξει να θέσει σε κίνηση αποφάσεις για πρόσωπα και ρόλους στο υπουργικό σχήμα ή και στο Μαξίμου δεν απασχολούν μόνο τις παρασκηνιακές νεοδημοκρατικές συζητήσεις (πρόσωπα με… ευσεβείς πόθους και άλλα που αγωνιούν) αλλά αποτελούν για τον Μητσοτάκη μετεκλογικά διλήμματα που απομένει – αργά ή γρήγορα – να απαντηθούν.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι ένας ανασχηματισμός συνδέεται με το εάν τα συμπεράσματα των ευρωεκλογών θα σημάνουν την ανάγκη για άμεσο σήμα επανεκκίνησης.
Ταυτόχρονα πρόσωπα κοντά στον Μητσοτάκη επισημαίνουν την πρακτική του να αποφεύγει εν βρασμώ αποφάσεις, εκτιμώντας όμως και εκείνοι ότι θα υπάρξει εκτενής ανάλυση των πολιτικών έως γεωγραφικών μηνυμάτων από την εκλογική αναμέτρηση, επηρεάζοντας με τον τρόπο τους την προοπτική ανακατατάξεων.
Ο Μητσοτάκης μετέφερε χθες με νόημα στα στελέχη του ότι «δεν μπορούμε να περιφρονούμε τα προβλήματα του κόσμου». Και έδωσε (Σκάι) τον ορισμό της αλαζονείας: «Είναι να σου λέει κάποιος “έχω πρόβλημα” και να του λες “μα τα έχουμε πάει καλά, δεν έχεις δίκιο”. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο πολίτης ζει την πραγματικότητα». Και αυτό συνδυαστικά με το προ ημερών καμπανάκι του ότι ούτε η αποτελεσματικότητα είναι άλλοθι για αλαζονεία, ούτε η σεμνότητα καλύπτει την αναποτελεσματικότητα.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει στις σιβυλλικές τοποθετήσεις: «Αν καταφέρω να πάω διακοπές οπουδήποτε θα είμαι χαρούμενος, αλλά η δουλειά μας είναι γεμάτη απρόοπτα» είπε χθες, προσθέτοντας στο εάν σκέφτεται εξόρμηση στα ορεινά, ότι «είναι δροσερό το βουνό το καλοκαίρι» – που ακούστηκε στα γαλάζια αφτιά περίπου ως χρησμός για τον ανασχηματισμό, με γνωστές τις πρωθυπουργικές αποφάσεις του βουνού.
Ο χρόνος
Σε πρόσφατο πηγαδάκι του με δημοσιογράφους, ο ίδιος έστω με χιούμορ, ανέδειξε το βαρύ πρόγραμμα του Ιουνίου – ένα μπαράζ ταξιδιών στις τρεις εβδομάδες μετά την ευρωκάλπη (Ιορδανία, Ελβετία και δύο φορές στις Βρυξέλλες).
Επιπλέον στα επόμενα 24ωρα αναμένεται το Υπουργικό Συμβούλιο, που δεν συνεδρίασε κατά τον προεκλογικό Μάιο.
Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι το βλέμμα του Μητσοτάκη είναι στραμμένο στο μέτωπο της Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή σε ένα ακόμα «δύσκολο καλοκαίρι», με την προσδοκία να μην υπάρξουν εκεί σοβαρές αστοχίες, ενώ υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι ακόμα ένας παράγοντας πιθανώς να «σπρώξει» για αργότερα τις πρωθυπουργικές αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα: οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον επίτροπο και το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό τα «στοιχήματα» περί ανασχηματισμού πέφτουν για τα τέλη Αυγούστου. Από την άλλη, υπάρχουν στελέχη που δεν αποκλείουν «για πρώτη φορά» βιαστικές αποφάσεις αφού, όπως λένε, ο Μητσοτάκης έχει «καλή εικόνα» της κυβερνητικής λειτουργίας και χημείας των στελεχών, συνδέοντας ευθέως το χρονοδιάγραμμα των πιθανών αλλαγών με τη «βαρύτητα» των μηνυμάτων προς την κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής. Και άλλοι κρατούν στο κάδρο τον Ιούνιο και τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της νέας τετραετίας.
Το εύρος
Σε ό,τι αφορά το εύρος των αλλαγών, ο Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν είναι οπαδός των «σαρωτικών» ανασχηματισμών. «Διορθώσεις» έγιναν ξαφνικά στις αρχές του 2024, όταν αιφνιδιάστηκαν ακόμα και στελέχη του Μαξίμου: μια αυτοκριτική για τα λάθη στο πεδίο ασφάλειας είχε φέρει την επιστροφή υπουργών σε γνώριμα χαρτοφυλάκια (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Δόμνα Μιχαηλίδου) και τρεις νέους υφυπουργούς.
Πλέον γαλάζια στελέχη στοιχηματίζουν σε… περισσότερες – τέσσερις ή πέντε – «εξόδους, εισόδους», πέραν του ροτέισον στα πόστα και πάλι με σήματα αυτοκριτικής. Οχι τυχαία, ο Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει την πρόθεση για μεγαλύτερη, προσωπική παρακολούθηση σε ορισμένα χαρτοφυλάκια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρέσινγκ και την αξιολόγηση υπουργών και υφυπουργών. Το γαλάζιο βλέμμα στρέφεται σε πεδία που είτε προκάλεσαν αναστάτωση το προηγούμενο διάστημα είτε ορίζονται ως σοβαρές προτεραιότητες. Μεταξύ αυτών, τα πεδία της ακρίβειας και της ανάπτυξης, τα αγροτικά θέματα, η υγεία, το ψηφιακό τερέν σε συνδυασμό τόσο με θέματα καθημερινότητας όσο και με επικείμενες παρεμβάσεις όπως σε «δομικά» θέματα του ΑΣΕΠ, ενώ είναι σαφής η πρόθεση του Μητσοτάκη να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Το Μαξίμου
Οι συζητήσεις του παρασκηνίου αφορούν και τον σκληρό κυβερνητικό πυρήνα, το Μαξίμου. Υπήρξαν άλλωστε ανοιξιάτικες αποχωρήσεις δύο από τους εξ απορρήτων του Μητσοτάκη, του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος παραμένει πολιτικά ενεργός με δραστηριοποίηση κατά την προεκλογική περίοδο, και του Γιάννη Μπρατάκου, που ήταν σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα Μαξίμου – ΝΔ. Και ακολούθησαν περιορισμένης έκτασης διευθετήσεις από τον Μητσοτάκη προς αποφυγή ανισορροπιών, προεκλογικά. Το παράθυρο άρα μένει ανοιχτό για δεύτερο γύρο αποφάσεων. Προσώρας «τρέχουν» με ενισχυμένο ρόλο τέσσερα στελέχη (Μάκης Βορίδης, Ακης Σκέρτσος, Στέλιος Κουτνατζής, Θανάσης Κοντογεώργης) ενώ ο Θανάσης Νέζης λειτουργεί υποστηρικτικά για την επικοινωνία με τους βουλευτές και μένει να φανεί εάν θα επιλεγούν νέες ενέσεις. Η προσοχή πέφτει παράλληλα – αν όχι πρωτίστως – στον αποδοτικότερο συντονισμό ανάμεσα σε Μαξίμου και υπουργούς, ενόσω δεν αποκλείεται νέα είσοδος στο συντονιστικό, επικοινωνιακό τιμ.
- Νέα στοιχεία για την οικογενειακή τραγωδία στην Εύβοια – Το χρονικό της δολοφονίας και η ομολογία των δραστών
- Τα τελευταία λόγια του Κώστα Χαρδαβέλλα στους τηλεθεατές: «Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή»
- Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από τη μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού