Ναρέντρα Μόντι

Τρίτη θητεία με τη στήριξη 14 κομμάτων

Ο Ναρέντρα Μόντι ορκίστηκε χθες πρωθυπουργός της Ινδίας για τρίτη θητεία, ως επικεφαλής ενός όχι ιδιαίτερα σταθερού συνασπισμού, που περιόρισε την ελευθερία των κινήσεών του ως ηγέτη του πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο. Τον Μόντι όρκισε η πρόεδρος της Ινδίας Ντρουπάντι Μούρμου, σε μια μεγαλειώδη τελετή στο Rashtrapati Bhavan, το προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες αξιωματούχοι, αστέρες του Bollywood και βιομήχανοι.

Ο 73χρονος Μόντι είναι μόλις ο δεύτερος πολιτικός, μετά τον ηγέτη της ανεξαρτησίας Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, που υπηρετεί τρίτη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός. Εξασφάλισε την τρίτη θητεία στις εκλογές με την υποστήριξη 14 περιφερειακών κομμάτων της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες θητείες όπου το κόμμα του είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα θεωρείται οπισθοδρόμηση για τον δημοφιλή ηγέτη, καθώς οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls είχαν προβλέψει ότι το ινδουιστικό κόμμα του θα εξασφάλιζε ακόμη περισσότερες έδρες από ό,τι το 2019.

Μ. Βοροντσόβα – Κατ. Τιχόνοβα

Ο Πούτιν ανοίγει δρόμο εξουσίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να κρατά τις λεπτομέρειες της οικογενειακής του ζωής απόρρητες και το μόνο που έχει αποκαλύψει για τις δύο κόρες του είναι πως είναι επιστήμονες και του έχουν χαρίσει εγγόνια. Σε μία σπάνια συγκυρία, λοιπόν, η 39χρονη Μαρία Βοροντσόβα και η 37χρονη Κατερίνα Τιχόνοβα συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, το λεγόμενο ρωσικό Νταβός.  

Η Τιχόνοβα, που είναι στέλεχος τεχνολογικής εταιρείας, εμφανίστηκε σε πάνελ μέσω βιντεοκλήσης, μιλώντας για τη διασφάλιση της «τεχνολογικής κυριαρχίας» στο πεδίο της άμυνας και της βιομηχανίας. Στη λίστα των ομιλητών αναφερόταν ως γενική διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Πνευματικής Ανάπτυξης. Η Μαρία Βοροντσόβα, η οποία είναι ενδοκρινολόγος, μίλησε διά ζώσης ως μέλος της Ρωσικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Το γεγονός της δημόσιας εμφάνισης των δύο γυναικών οδηγεί τους αναλυτές να συμπεράνουν ότι γίνεται προσπάθεια για τη μεταβίβαση εξουσίας και επιρροής σε αυτές από το Κρεμλίνο.

Ντόναλντ Τραμπ

Στο Λας Βέγκας εν μέσω καύσωνα

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει χθες υπαίθρια συγκέντρωση στο Λας Βέγκας της Νεβάδας, επιδιώκοντας να κερδίσει την υποστήριξη σε μια πολιτεία που έχασε δύο φορές, αλλά η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα κλίνει προς το μέρος του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη, μεγάλης κλίμακας, συγκέντρωση του Τραμπ από τότε που το δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον έκρινε ένοχο στις 30 Μαΐου για παραποίηση εγγράφων προκειμένου να καλύψει μια πληρωμή σε πορνοστάρ την παραμονή των εκλογών του 2016 και να γίνει έτσι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για έγκλημα. Η μετανάστευση μαζί με την κριτική για την αύξηση του πληθωρισμού αναμενόταν να βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του στο Λας Βέγκας, η οποία έγινε εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 36 βαθμούς Κελσίου), στο πλαίσιο ενός καύσωνα που πλήττει τις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.