Σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους νέους, με στόχο να καταστήσει ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα, είναι η ελληνική ναυτιλία, με την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού να δηλώνει ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε τη ναυτιλία πιο ελκυστική στην κοινωνία γενικά, ώστε το ναυτικό επάγγελμα να γίνει επιλογή περισσότερων ανθρώπων».

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΕΕΕ την τελευταία ημέρα της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια», η κυρία Τραυλού, αναφερόμενη στις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος για τους νέους, τόνισε ότι είναι δύσκολο το ναυτικό επάγγελμα αλλά «το γεγονός ότι ένας νέος στα 28 του χρόνια μπορεί να είναι πλοίαρχος και να αμείβεται με 10.000 ευρώ σε μηνιαία βάση πρέπει να επικοινωνηθεί καλύτερα. Αυτό πρέπει να το περάσουμε με έναν καλύτερο τρόπο για να καταλάβουν και οι νέοι ότι το επάγγελμα έχει δυνατότητες εξέλιξης».

Μάλιστα η ΕΕΕ επιδιώκει να «μπει η ναυτιλία στα σχολεία», έναν στόχο που υπηρετεί μαζί με πολλούς άλλους οργανισμούς που απευθύνονται στη νέα γενιά.

Για τη ναυτική εκπαίδευση υπογράμμισε ότι η ΕΕΕ επιζητεί τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης καθώς «είμαστε ανθρωποκεντρικός κλάδος και η επιτυχία μας οφείλεται στους ανθρώπους που έχουμε στα καράβια μας, ανθρώπους σωστά εκπαιδευμένους. Χαίρομαι για την πρωτοβουλία του υπουργείου να ανακηρύξει το 2024 και το 2025 έτη ναυτικής εκπαίδευσης γιατί έτσι υπάρχει και μια δέσμευση από πλευράς του».

Η ΕΕΕ πιστεύει και στηρίζει τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, τόνισε η Μελίνα Τραυλού γιατί, όπως εξήγησε, «βγαίνουν αξιωματικοί από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και σκοτωνόμαστε μεταξύ μας οι ναυτιλιακές εταιρείες ποια θα καταφέρει να προσελκύσει τους περισσότερους ώστε να ναυτολογηθούν στα πλοία τους».

Εκτίμησε επίσης ότι ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού είναι ανοικτός και δεν υπάρχουν κάποια θεσμικά εμπόδια.

Διάλογος με τους νέους

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της ΕΕΕ, στη διεθνή έκθεση «Ποσειδώνια 2024» πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων. Σε μία από τις εκδηλώσεις, σε αυτή που διοργάνωσε η isalos.net, συμμετείχε και η κυρία Τραυλού και της δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει σε πολλές από τις ερωτήσεις και ανησυχίες των νέων. Η κυρία Τραυλού ξεκαθάρισε ότι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών εκπροσωπεί τα συλλογικά συμφέροντα της ελληνικής πλοιοκτησίας και είναι ουδέτερη στην επιμέρους επιχειρηματική πολιτική που ακολουθεί κάθε εταιρεία. Ετσι δόθηκε η ευκαιρία στους νέους των ΑΕΝ να λύσουν πολλές απορίες όπως π.χ. γιατί μια ναυτιλιακή δεν προσλαμβάνει Ελληνες ως κατώτατο πλήρωμα ή γιατί κάποια άλλη το κάνει.

Μία από τις ερωτήσεις που ετέθησαν στην κυρία Τραυλού είναι πολύ επίκαιρη καθώς ακουμπά στη δημόσια διαβούλευση που γίνεται για τη ναυτική εκπαίδευση. Ρωτήθηκε η πρόεδρος της ΕΕΕ γιατί ο απόφοιτος της ΑΕΝ να μην έχει το δικαίωμα να κάνει αμέσως μεταπτυχιακά. Η Μελίνα Τραυλού απάντησε ότι το ζητούμενο από τη ναυτική εκπαίδευση είναι να βγάζει καλούς καπετάνιους και μηχανικούς. Εφόσον ο απόφοιτος διανύσει μια επαγγελματική πορεία στη θάλασσα και φτάσει να γίνει πλοίαρχος Α ή μηχανικός, τότε μπορεί να επιλέξει και τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Αν όμως θέλει να γίνει κάτι άλλο από πλοίαρχος ή μηχανικός, τότε θα ήταν καλύτερα από την αρχή να επέλεγε μια άλλη σχολή, σύμφωνα με την κυρία Τραυλού.

Την ίδια στιγμή, σε άλλη αίθουσα των «Ποσειδωνίων» εκατοντάδες νέοι έρχονταν σε επαφή με τους ανθρώπους της ναυτιλίας μέσα από εκδήλωση του YES FORUM, μιας πλατφόρμας ανοιχτού διαλόγου μεταξύ μαθητών, φοιτητών, πρόσφατα αποφοιτησάντων, στελεχών και ακαδημαϊκών στις βιομηχανίες της ναυτιλίας.

Ψηφιακό νηολόγιο

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου, η Μελίνα Τραυλού σημείωσε ότι η ψηφιακή εγγραφή των πλοίων είναι το πρώτο βήμα αλλά πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, όπως η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, η προσέλκυση νέων στα ναυτικά επαγγέλματα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το νηολόγιο.