Το οικονομικό επιτελείο στην Αγκυρα αλλά και οι διεθνείς αγορές προσδοκούν ότι το άλμα του πληθωρισμού τον Μάιο στο 75% σε ετήσια βάση είναι η κορυφή και πως από εδώ και στο εξής θα καταγράφεται βελτίωση στις τιμές και στην οικονομία της Τουρκίας.

Η ακρίβεια, τα υψηλά επιτόκια που απαιτεί η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η χαμηλή ισοτιμία της λίρας Τουρκίας που κάνει πολύ ακριβές τις εισαγωγές είναι τα τρία αγκάθια τα οποία θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια αυτή.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει» διακήρυξε ο τσάρος της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Μάιου. Ο Σιμσέκ είναι η αιχμή του δόρατος για πιο «ορθολογικές», όπως τις χαρακτηρίζει, πολιτικές για προϋπολογισμό και επιτόκια, με στόχο να ξανακερδίσει η χώρα την εμπιστοσύνη των αγορών.

Μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο· οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στις συντονισμένες προσπάθειες αυτές από το οικονομικό επιτελείο και έχουν αρχίσει να ξαναβάζουν χρήματα στη χώρα. Οι εισροές δολαρίων έχουν βελτιώσει τη θέση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ως προς τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 49 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο και μετά, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs που παρουσίασε το Bloomberg.

Αναλυτές ξένων τραπεζών συνιστούν σε πελάτες τους πλέον να αγοράζουν κρατικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης (3 και 6 μηνών) διάρκειας Τουρκίας σε λίρες, τα οποία έχουν αποδόσεις της τάξης του 40%. Ο Σιμσέκ πιστεύει ότι μια μεγαλύτερη στροφή σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας είναι θέμα χρόνου.

Οι εισροές επενδύσεων χαρτοφυλακίου σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία έχουν ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Μαρτίου, ποσό που είναι σχεδόν τριπλάσιο από τους πέντε μήνες πριν από την περίοδο αυτή, δείχνουν στοιχεία τραπεζών που επικαλείται το Bloomberg. Η λίρα Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά απέναντι στο δολάριο, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 32,44 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Πρόκειται για υποχώρηση κατά 8% φέτος. Ο Σιμσέκ από την πλευρά του λέει ότι με τη διοχέτευση των έξτρα αυτών κεφαλαίων στα αποθέματα αποφεύγεται μια απότομη ενίσχυση του εθνικού νομίσματος που θα μπορούσε να βλάψει τις τουρκικές εξαγωγές. «Εχουμε κατακλυστεί από εισροές κεφαλαίων» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Σιμσέκ σε πρόσφατη συνέντευξή του από την Αγκυρα. «Ο συνδυασμός υγιών πολιτικών και διαρθρωτικού μετασχηματισμού είναι μια καλή αφήγηση που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών» συμπλήρωσε.

Τα επιτόκια

Η πρώτη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ο πολύ υψηλός πληθωρισμός ήταν να αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού από πέρυσι μέχρι σήμερα. Από 8,5% που ήταν το καλοκαίρι του 2023 το βασικό επιτόκιο για ρέπος μιας εβδομάδας έχει φτάσει πλέον στο 50%. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή πλεύσης για την κεντρική τράπεζα της χώρας, αφού μέχρι τις περσινές γενικές εκλογές ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τασσόταν κατά των αυξήσεων των επιτοκίων παρά το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ακολουθώντας αντισυμβατική πολιτική για πολιτικούς κυρίως λόγους. Επίσης ο Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της Αγκυρας, έχει προχωρήσει σε μειώσεις δαπανών στον δημόσιο τομέα για να ανακοπούν οι αυξήσεις στις τιμές.

Οι ελπίδες και εκτιμήσεις της Τουρκίας για υποχώρηση του πληθωρισμού μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φιλόδοξες. Η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 38% με διεθνείς αναλυτές να κάνουν πρόβλεψη για τα επίπεδα του 44% περίπου.

Δασμοί 40% στα οχήματα από την Κίνα

Η Τουρκία θα επιβάλει δασμούς 40% σε όλες τις εισαγωγές οχημάτων από την Κίνα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εισαγωγές και να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο δασμός που θα επιβληθεί θα είναι τουλάχιστον 7.000 δολάρια, σύμφωνα με προεδρική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της χώρας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ ύστερα από 30 ημέρες.