ΤΑΜΑΜ

Το σούσουρο για τον χρόνο του ανασχηματισμού έχει ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή το βράδυ. Και, αν επιβεβαιωθούν εκείνοι που ποντάρουν στις γρήγορες αλλαγές, δεν υπάρχει καν λόγος προσαρμογής των προγραμμάτων των ενδιαφερόμενων. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την επίσκεψή της στο Δίστομο χθες, είχε προγραμματίσει να περάσει αυτήν την εβδομάδα εντός λεκανοπεδίου Αττικής. Για του λόγου το αληθές, σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και το απόγευμα στο Μουσείο Μπενάκη για να εγκαινιάσει την έκθεση με τα κοστούμια από την ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ

Στη Λάρισα κοιτούν τα τελευταία χρόνια οι δημοσκόποι για το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της χώρας –και η Λάρισα δεν απογοήτευσε και πάλι. Η ΝΔ είναι ένα τσικ κάτω από το πανελλαδικό της, αλλά με καθαρό 2άρι ως πρώτο ψηφίο στο ποσοστό της, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν μάχη για τη δεύτερη θέση (με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί). Πού ήταν διαφορετικά τα νούμερα; Το ΚΚΕ ήταν καθαρά τέταρτο έναντι της Ελληνικής Λύσης, με διψήφιο και πολύ κοντά στους δύο άλλους προοδευτικούς. Η προοδευτική ψήφος όλη μαζί ξεπερνάει το ποσοστό της ΝΔ και έπαιξε τον ρόλο της και στο αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα.

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ηταν πολύ άνετη η Ολγα Γεροβασίλη στις εμφανίσεις της το βράδυ της Κυριακής στα κανάλια. Και πολύ λογικό, μιας και στην περιφέρειά της, την Αρτα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε 22,66%, πολύ πάνω από το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Δείγμα, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η θεωρούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση την έκανε τη δουλίτσα της υπέρ κόμματος στην προεκλογική καμπάνια. Και με την πολιτική άνεση ενός βουλευτή τι άλλο έρχεται παρέα; Η ευκολία να λέει ό,τι θέλει. Και αν το κόμμα του έχει διατηρήσει τη δεύτερη θέση, η μεγαθυμία.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες αφορά και την εικόνα των σταυρών που έλαβαν όσοι βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις: οι δύο πρώτοι που εξελέγησαν (Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης) ήταν δεδομένοι για τους γνωρίζοντες, η τρίτη θέση παίχτηκε (όπως έλεγαν οι δημοσκοπήσεις) ανάμεσα στον Σάκη Αρναούτογλου και τον Φίλιππο Σαχινίδη με νικητή τον πρώτο, ενώ τα δύο επόμενα ονόματα ήταν επίσης γνώριμα στο πασοκικό κοινό: Λευτέρης Καρχιμάκης και Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι έτρεξε χιλιόμετρα ανά την Ελλάδα τελικά δεν τα κατάφερε, δεδομένο που φέρεται να προβληματίζει (για λόγους που δεν αφορούν το ίδιο το πρόσωπο, αλλά τους συσχετισμούς) και τον έκτο όροφο στη Χαριλάου Τρικούπη.