Για τον Τζέιμς, όλα ξεκίνησαν με τους μύες. Ήταν περίπου 16 ετών και είχε αρχίσει να έχει αυτοπεποίθηση για τη σωματική του διάπλαση, φοβούμενος ότι δεν ήταν αρκετά γυμνασμένος για να προσελκύσει τα κορίτσια. Βρήκε το δρόμο του σε ένα φόρουμ bodybuilding και άρχισε να γυμνάζεται.

Δεν μπορεί να θυμηθεί πότε συνέβη, αλλά κάποια στιγμή τα τρολ άρχισαν να διεισδύουν στο φόρουμ. Ήταν επισκέπτες από μια άλλη διαδικτυακή κοινότητα με διαφορετική εστίαση.

«Η γενική τους ατμόσφαιρα ήταν αρκετά κακή», λέει ο Τζέιμς, ο οποίος προτιμά να μην χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα. «Έπαιρναν τις εικόνες που είχαν δημοσιεύσει οι άνθρωποι με την εντυπωσιακή σωματική τους διάπλαση και έλεγαν: ‘Ξεχάσατε να γυμνάσετε τα πρόσωπά σας!’».

Ο Kareem Shami, ο οποίος προωθεί το μη χειρουργικό softmaxxing, το 2020 (αριστερά) και το 2023.

Τα φόρουμ βούιζε από βάναυση κριτική

Παρά την κακία, η περιέργεια έσπρωξε τον Τζέιμς στα φόρουμ, τα οποία επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό στην αισθητική του προσώπου. Ανακάλυψε έναν νέο κόσμο στον οποίο κυρίως νεαροί άνδρες και έφηβα αγόρια εξέταζαν ο ένας τις φωτογραφίες του άλλου για τις αντιληπτές ατέλειες και τις υποτιθέμενες διορθώσεις.

Τα φόρουμ βούιζε από βάναυση κριτική και πρόσφερε στον Τζέιμς μια νέα συναρπαστική διέξοδο για τις ανασφάλειές του. «Μάθαινα για προβλήματα που δεν είχα καν παρατηρήσει», λέει. «Είχα κοντό πρόσωπο και κοντό πηγούνι, η μύτη μου ήταν πολύ φαρδιά, τα μάτια μου ήταν πολύ μακριά μεταξύ τους, η γραμμή των μαλλιών μου ήταν πολύ ψηλά. Δεν βλέπεις πολλά από αυτά τα πράγματα μέχρι κάποιος άλλος να τα επισημάνει και τότε δεν μπορείς να σταματήσεις να τα βλέπεις».

Ο Τζέιμς είχε κολλήσει στο looksmaxxing, μια διαδικτυακή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν να βελτιώσουν το πρόσωπό τους. Άρχισε να μαθαίνει έναν περίεργο κώδικα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη για να συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά τους: IPDs (ενδοφθάλμια απόσταση, το κενό μεταξύ των ματιών)- κλίση κανθάρου (οι γωνίες των ματιών)- νιαούρισμα (μια άσκηση με τη γλώσσα που υποτίθεται ότι βελτιώνει το σχήμα του σαγονιού). «Ο απώτερος στόχος είναι να βελτιώσετε την ΣΑΑ σας», λέει ο Τζέιμς. Τη σεξουαλική αγοραστική αξία, δηλαδή.

Η τάση έχει προκαλέσει απορία στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς

Το Looksmaxxing υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αλλά έχει εκραγεί τους τελευταίους μήνες από τα σκοτεινά φόρουμ και τις σελίδες του Reddit στα mainstream μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και συγκεκριμένα στο TikTok.

Τα απίστευτα σμιλεμένα σαγόνια, τα φουσκωτά χείλη και τα ζυγωματικά που είναι τόσο ψηλά όσο οι αιγυπτιακές πυραμίδες είναι πολύτιμα, μαζί με τα «κυνηγετικά» μάτια (αυτά που έχουν γωνία ελαφρώς προς τα κάτω προς τη μύτη).

Οι influencers του Looksmaxxing έχουν αποκτήσει τεράστιο κοινό, ενώ οι αλγόριθμοι προωθούν βίντεο που παρακολουθούνται από εκατομμύρια ανθρώπους. Μοντέλα όπως ο Jordan Barrett και ο Francisco Lachowski έχουν γίνει pin-ups. Η τάση έχει προκαλέσει απορία στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και ανησυχία ότι οι νέοι βρίσκουν ακόμα περισσότερους λόγους για να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους.

Δεν είναι σαφές πόσο μακριά βρίσκεται το mainstream looksmaxxing από τις ρίζες του στις διαδικτυακές κοινότητες των «incel» (οι ακούσια άγαμοι άνδρες). Σε αυτούς τους χώρους, οι άνδρες κατηγορούν τις γυναίκες και τον φεμινισμό για τις ερωτικές τους αποτυχίες- αποσύρονται σε έναν κόσμο στον οποίο επιδιώκουν τα δικά τους ανδρικά ιδεώδη, αποκτώντας ιδανικά γυμνασμένα σώματα και -στην περίπτωση των looksmaxxers- δυνατά σαγόνια και μάτια κυνηγού.

Μισογυνισμός στο έπακρο

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχει πλέον επίγνωση του looksmaxxing», λέει ο Mike Nicholson, πρώην δάσκαλος που διευθύνει ένα πρόγραμμα εργαστηρίων σε σχολεία με την ονομασία Progressive Masculinity.

«Το αντιμετωπίζουμε από μια πολύ συμπαθητική οπτική γωνία», προσθέτει ο Nicholson. «Αλλά ο κόσμος στον οποίο κατοικούν αυτοί οι νέοι άνδρες και τα αγόρια είναι ένας κόσμος που προσπαθεί να αυξήσει τα άγχη τους και ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε αυτό το μονοπάτι που, αν δεν είσαι προσεκτικός, μπορεί να οδηγήσει σε ιδεολογίες “incel”».

Ο Τζέιμς, ο οποίος είναι γύρω στα 20 και εργάζεται στα χρηματοοικονομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισε να συμμετέχει στα φόρουμ περίπου το 2015, όταν αυτά ήταν ακόμα εξειδικευμένα. Άρχισε το «softmaxxing» – μικροαλλαγές όπως το styling των μαλλιών, θεραπείες για την περιποίηση του δέρματος, δίαιτες και προγράμματα άσκησης. Αλλά καθώς οι ιστότοποι έριχναν έναν όλο και πιο σκληρό καθρέφτη, άρχισε να αναζητά πιο ακραίες διορθώσεις, γνωστές ως «hardmaxxing».

H μεγαλύτερη λέξη της μόδας είναι το mewing (νιαούρισμα), το οποίο υποστηρίζει ο Shami

Το μέγεθος του πηγουνιού

Το 2022 έκανε επέμβαση στη μύτη του. Πέρυσι, έκανε μπότοξ στο μέτωπο, έβαλε κλωστή στα φρύδια του και έκανε λεύκανση και ίσιωμα των δοντιών του. Εξετάζει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης στο πηγούνι, η οποία, όπως λέει, θα πρόσθετε χιλιάδες λίρες στις 10.000 λίρες που υπολογίζει ότι έχει ξοδέψει για το πρόσωπό του.

«Το μέγεθος του πηγουνιού είναι ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό, σαν ένα σήμα αρρενωπότητας», λέει. «Θέλω να επεκτείνω κάθετα το δικό μου κατά μερικά χιλιοστά».

Ο Τζέιμς λέει ότι μένει μακριά από τις πιο τοξικές γωνιές των φόρουμ του looksmaxxing. Αν μη τι άλλο, πιστεύει ότι το νέο κύμα στο TikTok έχει αποκλείσει μεγάλο μέρος του μισογυνισμού, αλλά λέει ότι παραμένει η δυνατότητα τέτοιου περιεχομένου να υποδαυλίζει την ανασφάλεια: «Ορισμένα από αυτά τα ελαττώματα δεν διορθώνονται καθόλου… για πολλούς εφήβους εκεί έξω, μπορεί σίγουρα να είναι κακό για την ψυχική τους υγεία».

«Θεωρήθηκα απόβλητος και αυτό πυροδότησε κάτι μέσα μου»

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο TikTok looksmaxxing είναι ο Kareem Shami, ένας 22χρονος φοιτητής από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Χρησιμοποιεί το όνομα χρήστη syrianpsycho και έχει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο followers. Η φωτογραφία του προφίλ του είναι ο Patrick Bateman, ο φανταστικός κατά συρροή δολοφόνος που υποδύθηκε ο Christian Bale στην κινηματογραφική μεταφορά του American Psycho.

Ο Shami μεγάλωσε στη Συρία μέχρι που η οικογένειά του ξεριζώθηκε από τον πόλεμο το 2012 και εγκαταστάθηκε στη Βηρυτό. Λέει ότι τον πείραζαν στο σχολείο. «Ήμουν ο μόνος Σύρος και είχα αρκετά λευκή εμφάνιση, παρά το γεγονός ότι ήμουν Άραβας», λέει.

«Θεωρήθηκα απόβλητος και αυτό πυροδότησε κάτι μέσα μου». Η ακμή έπληξε επίσης την αυτοπεποίθησή του. Ο Shami, ο οποίος μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει, άρχισε να προσπαθεί να βελτιώσει την εμφάνισή του. Πήγε στο γυμναστήριο, θεράπευσε τις κηλίδες του και αναδιαμόρφωσε τα μαλλιά και τα ρούχα του, καταγράφοντας μερικά από αυτά που έκανε στο TikTok, όπου προσέφερε συμβουλές.

«Δέχομαι καθημερινά μίσος»

Ο Shami λέει ότι δεν γνώριζε καν για το looksmaxxing μέχρι το 2022, όταν δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε πώς άλλαξε η εμφάνισή του μεταξύ των ηλικιών 17 και 20 ετών. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ισορροπημένος και γυαλισμένος έχει γίνει, αν και ο ίδιος δέχεται ότι τα πρόσωπα των αγοριών μπορούν να αλλάξουν ριζικά σε αυτά τα χρόνια. Όπως και να έχει, το βίντεο εκτοξεύτηκε- έχει προβληθεί 15 εκατομμύρια φορές.

Έγινε επίσης viral στα φόρουμ του looksmaxxing, τροφοδοτώντας έναν σκεπτικισμό που αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης μεταξύ των αρχικών μελών της κοινότητας για τους θρασύτατους νεοφερμένους στο TikTok. «Δέχομαι καθημερινά μίσος», λέει ο Shami, ο οποίος λέει ότι απορρίπτει την παράδοση «incel» του looksmaxxing και ότι ο Bateman, ένα «incel» pin-up, τον ενέπνευσε μόνο για να βελτιώσει την εμφάνισή του.

«Φυσικά κανείς δεν θέλει στην πραγματικότητα να μοιάσει σε αυτόν τον χαρακτήρα». Λέει ότι σχετίζεται με τη μοναξιά του Bateman.

Σφυρί στο πρόσωπο

Ο Shami λέει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες δεν παίρνουν looksmaxxing. Υπήρξε πολύς χειροδικία στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το «bone smashing», για παράδειγμα, μια ακραία τεχνική που περιλαμβάνει να βαράτε ένα σφυρί στο πρόσωπό σας για να προωθήσετε την πιο «ανδροπρεπή» αναγέννηση περιμένοντας τα οστά να επιδιορθωθούν, αλλά υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι κάποιος το κάνει πραγματικά».

Η πλειονότητα των αναρτήσεων που βλέπετε για το looksmaxxing δεν είναι σοβαρές», λέει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προωθεί μόνο το softmaxxing.

Αλλά το ταξίδι του Τζέιμς δείχνει ότι τα ευάλωτα παιδιά μπορούν να πάρουν σοβαρά αυτό το πράγμα. Η μεγαλύτερη λέξη της μόδας είναι το mewing (νιαούρισμα), το οποίο υποστηρίζει ο Shami. Ένας έφηβος που δείχνει λίγο σφιγμένος στην περιοχή του σαγονιού μπορεί κάλλιστα να κρατάει τη γλώσσα του σταθερά στον ουρανίσκο του στόματός του σε μια προσπάθεια να δυναμώσει τους μυς του σαγονιού του.

Νιαούρισμα και αρρενωπότητα

Σε μια παράξενη σύγκρουση πολιτισμών, το mewing πήρε το όνομά του από έναν ορθοδοντικό από το Κεντ, ο οποίος έχει περάσει τα 90 του χρόνια. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο John Mew (και αργότερα ο γιος του, Mike Mew) προώθησε την ορθοτροπική, την αμφιλεγόμενη εναλλακτική του λύση στα σιδεράκια και τις εξαγωγές δοντιών.

Οι Mew λένε ότι οι ασκήσεις γλώσσας τους, οι συσκευές επέκτασης της παιδικής υπερώας και οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την αισθητική του προσώπου, καθώς και τη συνολική υγεία.

Απορριφθέντες από το επάγγελμα του ορθοδοντικού, οι Mews άρχισαν να προωθούν τις τεχνικές τους στο YouTube, κερδίζοντας την προσοχή της αναπτυσσόμενης κοινότητας του looksmaxxing και μετατρέποντάς τους σε απίθανους επαναστάτες ήρωες -σε αυτούς εστιάζει το Open Wide, ένα ντοκιμαντέρ του Netflix που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πριν από 9 μήνες.

Το mewing, που προωθήθηκε από τους looksmaxxers ως face hack, έχει γίνει mainstream, με περισσότερες από 1 δισ. αναφορές στο TikTok. «Μερικές φορές σταματάω νέους ανθρώπους και τους ρωτάω αν γνωρίζουν για το mewing και είναι πλέον 100%», λέει ο Mike Mew από την κλινική του στο Croydon. Τώρα που το looksmaxxing έχει γίνει mainstream, ο ίδιος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του ονόματός του και να πάρει μερίδιο από μια δυνητικά προσοδοφόρα πίτα. Τον Νοέμβριο, λάνσαρε μια εκπαιδευτική εφαρμογή για τις «τεχνικές ανάπτυξης του προσώπου του».

Άλλοι ορθοδοντικοί ανησυχούν για την τρέλα

«Ανησυχούμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια τεχνική που δεν έχει αποδειχθεί, δεν ελέγχεται, δεν εποπτεύεται και βασίζεται σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς», λέει ο Matthew Clover, διευθυντής κλινικής πρακτικής της Βρετανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας. Τον Ιανουάριο, η Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικών δήλωσε ότι «τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του mewing για τη σμίλευση του σαγονιού είναι τόσο λεπτά όσο το οδοντικό νήμα».

Ο Mew ισχυρίζεται ότι είναι θύμα μιας ευρύτερης βεντέτας: «Θεωρούμαι ο αντίχριστος της ορθοδοντικής». Βρίσκεται στη μέση μιας ακρόασης για παράπτωμα στο Γενικό Οδοντιατρικό Συμβούλιο σχετικά με τη θεραπεία που εφάρμοσε σε ένα ανώνυμο παιδί. Το συμβούλιο υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν «επαρκή αντικειμενικά στοιχεία» για τη θεραπεία του, η οποία περιελάμβανε τη χρήση διαστολέα υπερώας και εργαλείων κεφαλής και αυχένα.

Ο Mew λέει ότι δεν παραπλάνησε τους ασθενείς. «Πρέπει να είσαι σε θέση να διατυπώνεις ιδέες και να λες: “Αυτό είναι που πιστεύω και αυτή είναι η προϋπόθεση με βάση την οποία σε θεραπεύω”», λέει.

Το looksmaxxing και οι γυναίκες

Ο Τζέιμς λέει ότι δεν μετανιώνει που μπήκε στο looksmaxxing. Πιστεύει ότι η απόκτηση γνώσεων και ο ενθουσιασμός για τη βελτίωση της εμφάνισής του έχει βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του. «Αλλά επίσης δεν έχω αυταπάτες», λέει. «Η άλλη πλευρά των ιστοσελίδων συνδέεται με τις γυναίκες και τις σχέσεις και είναι γενικά απαισιόδοξη. Και νομίζω ότι αυτή η νοοτροπία ίσως με έχει εμποδίσει, γιατί είναι εύκολο να σκεφτείς ότι οι γυναίκες πάντα θα κυνηγούν κάτι καλύτερο, πλουσιότερο … και ίσως να μην είναι ποτέ 100% ικανοποιημένες μαζί μου».

Περνάει λιγότερο χρόνο στα φόρουμ ή στο TikTok αυτές τις μέρες, αλλά εξακολουθεί να δυσκολεύεται να μην έχει εμμονή με την εμφάνισή του. Πιστεύει ότι θα κάνει την επέμβαση στο πηγούνι, ίσως αργότερα φέτος. «

Το σκέφτομαι τόσο καιρό που θέλω κατά κάποιο τρόπο να το κάνω τώρα», λέει. «Και μετά αυτό θα είναι το τελευταίο μεγάλο πράγμα. Τότε θα μπορέσω να ξεπεράσω όλα αυτά. Αυτό ελπίζω, τουλάχιστον».

*Αρχική Photo: Nevenka Horvat-Stehr | Behance

*Με στοιχεία από theguardian.com