Η Κατερίνα Στεφανίδη απέδειξε για μία ακόμη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, πόσο σπουδαία αθλήτρια είναι.

Η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου που συνδυάστηκε με την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες επισφραγίζουν μία τεράστια αθλητική καριέρα που κλείνει 20 χρόνια επιτυχιών και διακρίσεων που δεν έχουν προηγούμενο από άλλη αθλήτρια, όχι μόνο στο στίβο, αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό.

Μπορεί η κορυφαία στιγμή της να ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, αλλά η εκτόξευση της στο γαλαξία των μεταλλίων ξεκίνησε το 2005 με το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18 στο Μαρακές, με άλμα στα 4.30 που ήταν ρεκόρ αγώνων και με την Κατερίνα να είναι τότε 15 ετών.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη του ξεκινήματος καθώς η Ολυμπιονίκη μας, σε κάθε αγώνα που λάμβανε μέρος, έδειχνε το τεράστιο ταλέντο της και σάρωνε τα μετάλλια σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Το 2007 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που έγινε στην Οστράβα πήρε το ασημένιο με 4,25μ. και ένα χρόνο αργότερα, το 2008 κατέκτησε το χάλκινο με 4,25μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μπίντγκος της Πολωνίας. Αδιανότητα πράγματα για μία κοπέλα 18 ετών.

Το 2011 κατετάγη στη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στην Οστράβα και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα του Σεντσέν στην Κίνα.

Βασίλισσα της Ευρώπης

Από εκεί και πέρα, άρχισαν οι επιτυχίες σε επίπεδο γυναικών, φτάνοντας έως τώρα στη Ρώμη, να έχει στην κατοχή της πέντε μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, δύο χρυσά και τρία ασημένια, ενώ συμετείχε για 10η φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε ανοιχτό και κλειστό στίβο!

Ξεκίνησε τη συλλογή μεταλλίων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014 στη Ζυρίχη, ξεπερνώντας τα 4,60 και κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Ακολούθησαν δύο χρυσά, το 2016 στο Ευρωπαϊκό του Αμστερνταμ με 4.81 και ρεκόρ αγώνων τότε και το 2018 με 4,85 στο Βερολίνο, το οποίο εξακολουθεί να είναι ρεκόρ αγώνων. Συνέχισε με δύο ασημένια, το 2022 στο Μόναχο με 4,75 και τώρα στην ιταλική πρωτεύουσα με 4,73.

Μέσα σε αυτό το διάστημα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε και δύο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, χρυσό το 2017 στο Βελιγράδι και ασημένιο το 2015 στην Πράγα.

Μετάλλια και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα

Η Στεφανίδη έχει στο ενεργητικό της και τέσσερα μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, δύο στον ανοιχτό και δύο στον κλειστό. Στο Λονδίνο το 2017 απογειώθηκε στα 4,91, επίδοση που της έδωσε το χρυσό μετάλλιο και αποτελεί ατομικό και φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ. Δύο χρόνια μετά, έφτασε πάλι σε υψηλές πτήσεις και με 4,85 πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Στον κλειστό έχει δύο χάλκινα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2016 στο Πόρτλαντ και το 2018 στο Μπέρμπιγχαμ.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει και συγκεντρώσει και πολλές ακόμα διακρίσεις, σε ένα από τα πιο δύσκολα και τεχνικά αγωνίσματα του στίβου που είναι το άλμα επι κοντώ. Εχει πάρει μέρος τρεις φορές σε Ολυμπιακούς, συνεχόμενα από το 2012 και μετά και πάει και για τους τέταρτους, ενώ έχει τέσσερις σερί κατακτήσεις Diamond League, από το 2016 έως το 2019. Το 2017 αναδείχθηκε Ευρωπαία Αθλήτρια Στίβου της χρονιάς.

Μία καριέρα σαν παραμύθι, με την Κατερίνα να συνεχίζει πάντα χαμογελαστή, να βάζει στόχους και να ξεπερνάει με ευκολία τον πήχη, πάντα έχοντας στο πλευρό της, το σύζυγο και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ.