Τα συντρίμμια του αεροσκάφους που μετέφερε τον αντιπρόεδρο του Μαλάουι βρέθηκε χωρίς επιζώντες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Lazarus Chakwera.

Ο Saulos Chilima (Σάουλος Κιλίμα) και εννέα ακόμη επιβαίνοντες πετούσαν εντός της χώρας το πρωί της Δευτέρας, όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος τους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στρατιώτες έψαχναν το δάσος Chikangawa κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί σε μια προσπάθεια να βρουν το αεροπλάνο. Ο Chakwera είπε ότι η ομάδα διάσωσης βρήκε το αεροσκάφος εντελώς κατεστραμμένο.

«Θεωρώ ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου…»

Ο αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, αλλά οι δύο τους συνεργάστηκαν για να σχηματίσουν συμμαχία κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020.

Ο πρόεδρος Chakwera απέτισε φόρο τιμής στον Chilima, χαρακτηρίζοντάς τον «καλό άνθρωπο», «αφοσιωμένο πατέρα» και «τρομερό αντιπρόεδρο».

«Θεωρώ ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου που τον είχα ως αναπληρωτή και σύμβουλο», πρόσθεσε.

Ο 51χρονος Chilima ήταν καθ’ οδόν για την κηδεία του πρώην υπουργού Ralph Kasambara, ο οποίος πέθανε πριν 4 ημέρες. Ανάμεσα στους 9 συνεπιβαίνοντες ήταν και η πρώην Πρώτη Κυρία Shanil Dzimbiri.

Το αεροσκάφος επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της βόρειας πόλης Mzuzu, αλλά γύρισε πίσω λόγω κακής ορατότητας.

Ο Τσιλίμα ήταν αντιπρόεδρος του Μαλάουι από το 2014. Ήταν ευρέως αγαπητός στο Μαλάουι, ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ωστόσο, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2022 με την κατηγορία ότι δέχθηκε χρήματα σε αντάλλαγμα για την ανάθεση κυβερνητικών συμβάσεων.

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Ο Chilima ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.