Εμπρησμοί, εκτροχιασμοί τρένων και παρεμβολές στο GPS, είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που έχουν συμβεί σε χώρες του ΝΑΤΟ και αποδίδονται στη Ρωσία, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς υποδηλώνει ότι η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει ήδη διαχυθεί στη συμμαχία μέσω του «υβριδικού πολέμου».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τις λεγόμενες επιθέσεις της «γκρίζας ζώνης» που συχνά συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις, αλλά λίγη δράση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του ζητήματος», δήλωσε στο Newsweek ο Τζον Φόρμαν, πρώην Βρετανός ακόλουθος Άμυνας στη Μόσχα και το Κίεβο.

«Οι σύμμαχοι δεν συμφωνούν για τη φύση και την κλίμακα της απειλής, ούτε για το τι πρέπει να κάνουν», προσέθεσε.

Σημείωσε πώς μια πρόταση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ για ένα Κέντρο Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ απορρίφθηκε από τα μέλη της συμμαχίας, αναδεικνύοντας την έλλειψη ετοιμότητας απέναντι στις προσπάθειες της Μόσχας να διχάσει τη Δύση.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε τέτοια συμβάντα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς «εντελώς αβάσιμους».

«Τους διαψεύδουμε αποφασιστικά όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φόρμαν υποστηρίζει ότι η Μόσχα διεξάγει μια εκστρατεία πολιτικού πολέμου εναντίον της Δύσης εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, η οποία περιλαμβάνει πολιτική παρέμβαση, απειλές, παραπληροφόρηση, κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και δολοφονίες.

Παρά τις «άφθονες αποδείξεις για την κλίμακα και τη φιλοδοξία των ρωσικών μη συμβατικών επιχειρήσεων, τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν απρόθυμα να ασχοληθούν με το θέμα, εστιάζοντας στη ρωσική συμβατική στρατιωτική απειλή», πρόσθεσε ο Φόρμαν.

Το σοβιετικό εγχειρίδιο

Περιστατικά που θεωρείται ότι έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας συνέβησαν στα δύο νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και στη Φινλανδία.

Συγκεκριμένα στη Σουηδία η αστυνομία ερευνά επανειλημμένους εκτροχιασμούς σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ στη Φινλανδία, μία έξαρση των παρεμβολών GPS πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα οδήγησε τη Finnair, τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας να αναστείλει πτήσεις προς το Ταρτού της Εσθονίας.

Μαχητικό αεροσκάφος F/A-18 της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας φαίνεται κοντά σε σημαία του ΝΑΤΟ

Οι πυρκαγιές σε μια εγκατάσταση για παλιοσίδερα στο Αμβούργο, σε μια φαρμακευτική εταιρεία στην Κοπεγχάγη και σε ένα εμπορικό κέντρο στη Βαρσοβία είναι μερικά ακόμα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που αποδίδονται σε ρωσικό «δάχτυλο» και των οποίων η εύλογη άρνηση της αιτίας τους και η μη εκπλήρωση των κριτηρίων για συλλογική αντίδραση βάσει του άρθρου 5 που διέπει το ΝΑΤΟ, δημιουργούν προβλήματα στη συμμαχία.

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο πρόεδρος της Λετονίας, Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, το ΝΑΤΟ δεν θα εκτοξεύσει πυραύλους κατά της Ρωσίας «εξαιτίας ενός μάλλον μικρής κλίμακας περιστατικού».

Η Ντανιέλα Ριχτέροβα, ανώτερη λέκτορας στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι στόχοι της Μόσχας είναι παρόμοιοι με εκείνους του Ψυχρού Πολέμου.

«Από τη δεκαετία του 1960 και μετά η Μόσχα, η Πράγα και το Ανατολικό Βερολίνο σχεδίαζαν και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον κρατών μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Newsweek.

«Έχουμε στοιχεία για λεπτομερή σχέδια εναντίον κρίσιμων υποδομών, αποθηκών όπλων και υποδομών ασφαλείας στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία. Αυτό που πιστεύω ότι δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής, αλλά αποτελούσε μέρος του δόγματος του σοβιετικού μπλοκ, είναι η στόχευση αυτών που η KGB και άλλες υπηρεσίες του σοβιετικού μπλοκ αποκαλούσαν εγκαταστάσεις και υποδομές πολιτικής, ασφάλειας και πληροφοριών», προσέθεσε.

«Δύσκολο να κάνουμε κάτι πιο δραστικό ενάντια σε τέτοιου είδους απειλές»

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν πληρεξούσιοι με μικρή σύνδεση με τη Μόσχα. Μετά από μια πυρκαγιά τον Μάρτιο σε μια αποθήκη του Λονδίνου που συνδεόταν με μια ουκρανική επιχείρηση, δύο άνδρες κατηγορήθηκαν ότι δρούσαν για λογαριασμό της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner Group, ανέφερε το BBC.

Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας συνελήφθη στην Πολωνία να εξετάζει τους κανόνες ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρζέσοβ, έναν κρίσιμο κόμβο για την Ουκρανία, προφανώς με σκοπό να βοηθήσει μια προσπάθεια δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η δυσκολία να αποδώσουμε οριστικά τις επιθέσεις στη Ρωσία είναι δύσκολη, δεδομένου ότι συχνά χρησιμοποιούνταν πληρεξούσιοι», δήλωσε ο Μάρκους Κορχόνεν, ανώτερος συνεργάτης της S-RM, μιας εταιρείας συμβούλων γεωπολιτικών και κυβερνοκινδύνων.