Μια ομάδα από τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στην πατρίδα τους, το Καζακστάν, μετά από απουσία περίπου 200 ετών.

Τα επτά άλογα, τέσσερις φοράδες από το Βερολίνο και ένας επιβήτορας και δύο άλλες φοράδες από την Πράγα, μεταφέρθηκαν στην χώρα της κεντρικής Ασίας με μεταγωγικό αεροπλάνο της τσεχικής πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.

Τα άγρια άλογα, γνωστά ως άλογα του Przewalski, κάποτε περιπλανιόντουσαν στα απέραντα λιβάδια της στέπας της κεντρικής Ασίας, όπου πιστεύεται ότι τα άλογα εξημερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

«Τα μόνα εναπομείναντα άγρια άλογα»

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι ιππεύουν και αρμέγουν άλογα στο βόρειο Καζακστάν σχεδόν 2.000 χρόνια πριν από τις πρώτες καταγραφές εξημέρωσης στην Ευρώπη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγιού των ζώων για το κρέας τους, καθώς και η κατασκευή δρόμων, η οποία κατακερμάτισε τον πληθυσμό τους, οδήγησε τα άλογα κοντά στην εξαφάνιση τη δεκαετία του 1960.

Ο Filip Mašek, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Πράγας, δήλωσε: «Αυτά είναι τα μόνα εναπομείναντα άγρια άλογα στον κόσμο. Τα μουστακοειδή είναι εξημερωμένα άλογα που αγρίεψαν».

Τα άλογα που επανεισάγονται στο Καζακστάν προέρχονται από δύο ομάδες που επέζησαν στους ζωολογικούς κήπους του Μονάχου και της Πράγας.

Το δύσκολο ταξίδι

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν οκτώ άλογα, δήλωσε ο Mašek, αλλά ένα άλογο κάθισε πριν από την πτήση από την Πράγα και έπρεπε να εκφορτωθεί και να επιστραφεί στον ζωολογικό κήπο της Πράγας.

Ένα άλογο του Przewalski απελευθερώνεται στη στέπα μετά τη μεταφορά έξι φοράδων και ενός επιβήτορα στο Καζακστάν από τους ζωολογικούς κήπους της Πράγας και του Βερολίνου. Πηγή φωτό: Daniel Rosengren/Global Rewilding Alliance – Guardian

«Ήταν λίγο ζαλισμένο επιστρέφοντας, αλλά τώρα είναι καλά. Αυτά τα άλογα πρέπει να στέκονται όρθια καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού – δεν μπορούν να καθίσουν, κυρίως επειδή το αίμα τους πρέπει να κυκλοφορεί σωστά. Πρόκειται για ένα ταξίδι 30 ωρών συνολικά και τα άλογα θα επιβιώσουν μόνο αν στέκονται όρθια σε όλη τη διαδρομή», δήλωσε.

Η επιστροφή των αλόγων από τον ζωολογικό κήπο της Πράγας θα συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Mašek. «Τα άλογα διασπείρουν σπόρους με την κοπριά τους και όταν σκάβουν τα φυτά, βοηθούν το νερό να φτάσει στο έδαφος. Λιπαίνουν επίσης τη στέπα με την κοπριά τους.

«Για μένα», είπε, «ο στόχος ενός σύγχρονου ζωολογικού κήπου δεν είναι μόνο η προστασία και η αναπαραγωγή ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και η επιστροφή τους στην άγρια φύση, όπου ανήκουν».

«Σχεδόν θαύμα»

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Πράγας, Miroslav Bobek, δήλωσε ότι η άφιξη των αλόγων ήταν «σχεδόν ένα θαύμα», δεδομένης της σχετικά σύντομης προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση και των απροσδόκητων πλημμυρών στο κεντρικό Καζακστάν τον περασμένο μήνα.

«Αυτή είναι η αρχή ενός εντελώς νέου κεφαλαίου στην ιστορία του τελευταίου άγριου αλόγου στον πλανήτη», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.

Το 2011, ο ζωολογικός κήπος της Πράγας συμμετείχε σε μια επανεισαγωγή αλόγων του Przewalski στη Μογγολία. Το έργο, στο οποίο συμμετείχαν εννέα πτήσεις αλόγων, συνεχίστηκε μέχρι το 2019, όταν ο πληθυσμός σταθεροποιήθηκε, δήλωσε ο Mašek, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχουν περίπου 1.500 από τα άγρια άλογα στη Μογγολία.

Ο Mašek δήλωσε ότι το σχέδιο ήταν να μεταφερθούν συνολικά 40 άλογα στο κεντρικό Καζακστάν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο της επανεισαγωγής των αλόγων συμμετείχαν η επιτροπή δασών και άγριας ζωής της κυβέρνησης του Καζακστάν, ο ζωολογικός κήπος της Πράγας, ο ζωολογικός κήπος Tierpark του Βερολίνου, η Ζωολογική Εταιρεία της Φρανκφούρτης και η Ένωση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του Καζακστάν.