Στους φούρνους «Βενέτη» περνάει η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη» ύστερα από πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που κράτησαν περίπου δύο χρόνια, λόγω των μεγάλων χρεών της εμβληματικής εταιρείας παγωτών. Το σύνολο των μετοχών της «Παγωτά Δωδώνη», που μέχρι πρότινος κατείχαν οι πιστωτές της, πέρασε σε νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα την Κύπρο, που συνδέεται άμεσα με τη «Βενέτη». Αφού εξαγόρασε το σύνολο των χρεών της εταιρείας παγωτών, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, η «Βενέτη» αναμένεται πλέον να προχωρήσει στην εξυγίανσή της, με στόχο να της ξαναδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χάρτη της αγοράς παγωτού.

Μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης, η «Βενέτη» θα επενδύσει στην εξαγορά ελληνικής φάρμας γάλακτος και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση το φυσικό γάλα. Επιπλέον, θα προχωρήσει στην απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των υπαρχόντων καταστημάτων και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης. Παράλληλα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε ένα rebranding του παγωτού και στη μετατροπή των καταστημάτων της «Παγωτά Δωδώνη» σε ένα κράμα Gelateria, Γαλακτοπωλείου και Ζαχαροπλαστείου. Τα νέα καταστήματα δεν θα προσφέρουν μόνο παγωτό, αλλά θα έχουν και παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα με κύριο συστατικό το φυσικό γάλα, όπως επίσης ροφήματα, φυσικούς χυμούς και ιταλικό καφέ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλoς της «Βενέτη» Παναγιώτης Μονεμβασιώτης δήλωσε σχετικά με την εξαγορά: «Πήραμε στα χέρια μας το “θεϊκό παγωτό”. Για εμάς, νέα τάση είναι το αληθινό παγωτό. Από φυσικό γάλα. Από αληθινή φάρμα που σέβεται τα ζώα της. Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στο ελληνικό παγωτό».

Η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1967 στην Κυψέλη από τον Βασίλη Μπλέτσο και τη Σοφία Ξήτα. Υπήρξε πρωτοπόρος στην αγορά του παγωτού, ανοίγοντας την πρώτη gelateria στην Ελλάδα το 1984, στην Κηφισιά. Επειτα από μια ραγδαία ανάπτυξη μέχρι το 2010, η κρίση χτύπησε άσχημα την εταιρεία, δημιουργώντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η εταιρεία επένδυσε στη συνέχεια στη «μόδα» του frozen yogurt με την Chillbox, την οποία πούλησε στην Kayak το 2020, βελτιώνοντας τη δυσχερή οικονομική της θέση.

Σήμερα, η «Παγωτά Δωδώνη» έχει ένα δίκτυο 40 καταστημάτων franchise, ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ και αρτοποιεία, καθώς και συνεργασίες horeca σε περισσότερα από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2023 στα 6.988.995 ευρώ, έναντι 5.941.079 ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18%. Ωστόσο, η καθαρή θέση της είναι αρνητική τα τελευταία χρόνια, με τις ζημιές προ φόρων να ανέρχονται σε 3,33 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 2,21 εκατ. ευρώ το 2022. Εχει 50 υπαλλήλους στο δυναμικό της, ενώ διατηρεί και εργοστάσιο στην Παλλήνη, όπου θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση η παραγωγή του παγωτού.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ