Εκτός των άλλων κρίσιμων αποφάσεων των επόμενων ημερών, ορθάνοιχτο παραμένει το θέμα του επόμενου επιτρόπου. Κι αυτό διότι, παρά το ότι η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοιάζει σχετικά εύκολη υπόθεση, ο Ελληνας που θα αποτελεί μέρος της ομάδας της για την επόμενη θητεία της δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Και όπως διαμηνύουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η γραμμή είναι πως το πρόσωπο θα αποφασιστεί ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η χώρα μας. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από την άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών-μελών τη Δευτέρα, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, θα κάνουν πρεμιέρα και στον ρόλο των δυο βασικών διαπραγματευτών του ΕΛΚ για τη σύνθεση της Κομισιόν. Ως προς τα πρόσωπα, πάντως, ο Μαργαρίτης Σχοινάς παραμένει πάντοτε υποψήφιος για μια επανάληψη της θητείας του ως επιτρόπου, δεδομένης και της άριστης σχέσης του με τη Φον ντερ Λάιεν, εφόσον αυτή επανεκλεγεί. Μην αποκλείουμε, όμως, σε συνέχεια του ανασχηματισμού, να δούμε κάποιο πρόσωπο να φεύγει από το υπουργείο του για να μετακινηθεί, τελικά, προς τις Βρυξέλλες. Ειδικά αν η Ελλάδα λάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο που θα απαιτεί πιο… ειδικούς χειρισμούς, όπως αυτό της ευρωπαϊκής Αμυνας.
Γεραπετρίτης σε κίνηση
Είναι γνωστό ότι στα πρόσωπα που έχουν ακουστεί για νέο ρόλο στις Βρυξέλλες είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Και νομίζω ότι δεν έχει διαγραφεί το όνομά του από την κούρσα αυτή, αν η Ελλάδα πάρει βαρύ χαρτοφυλάκιο. Το βέβαιο είναι πως στις Βρυξέλλες έχει φροντίσει να χτίσει προφίλ. Ενδεικτικό είναι ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε, μετά από δική του πρωτοβουλία, να συγκροτήσει μια ειδική μεικτή ομάδα, αποτελούμενη από υπουργούς Εξωτερικών τόσο της ΕΕ όσο και του αραβικού κόσμου. Με ζητούμενο τον συντονισμό για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ο Γεραπετρίτης μαζί με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Δανίας κατέθεσαν πρόταση για συγκρότηση ομάδας με πιο μακρόπνοη αποστολή, που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης και στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους, όταν αυτό δημιουργηθεί.
Στο Αμμάν με Χριστοδουλίδη
Κατά τα λοιπά, σας είχα γράψει εγκαίρως για τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στη διεθνή διάσκεψη στο Αμμάν χθες, για την ενίσχυση και επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, στην οποία δεν συμμετείχε τελικώς ο Μητσοτάκης. Εκεί, αφού ενημέρωσε άραβες ομολόγους του για τα παραπάνω και συζήτησαν και για την ενίσχυση των θαλάσσιων ανθρωπιστικών διαδρομών, ο Γεραπετρίτης βρήκε την ευκαιρία να έχει κι ένα τετ α τετ με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Με αντικείμενο, προφανώς, το Κυπριακό και τις συζητήσεις που είχαν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις πρωτοβουλίες του για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Γεραπετρίτης, θυμίζω, τα είχε πει με τον Γκουτέρες την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Χριστοδουλίδης τον είδε στην Ιορδανία χθες.
Τα σήματα της Ντόρας
Παρότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θεωρούνται περίπου προδιαγεγραμμένες, δεν πέρασε χθες απαρατήρητη η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη. Που εξέφρασε διαφωνία με το τάιμινγκ ενός άμεσου ανασχηματισμού. «Θα ήταν τεράστιο λάθος αν μπούμε στη λογική που υπήρξε κάποια στιγμή στη ΝΔ, επί Σαμαρά, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όταν έγινε ένας ανασχηματισμός για να δοθεί ένα πολιτικό μήνυμα» είπε, σχολιάζοντας ότι εκείνη η απόφαση είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Η πληροφόρησή μου λέει ότι δεν είχε συνεννοηθεί ή συζητήσει με τον Πρωθυπουργό πριν από αυτή την παρέμβαση. Και απάντησε καταθέτοντας την προσωπική άποψή της. Εικάζω δε ότι η παραπάνω υπενθύμιση ήταν και η απάντησή της στις εσωκομματικές φωνές που άνοιξαν πιεστικά θέμα… ιδεολογικής στροφής της ΝΔ.
Πρώτες οδηγίες στην ευρωομάδα
Η νέα γαλάζια ευρωομάδα πέρασε χθες την πόρτα του Μαξίμου για τα συγχαρητήρια και τις πρώτες οδηγίες προς ναυτιλλομένους. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Ελεονώρα Μελέτη, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Δημήτρης Τσιόδρας συναντήθηκαν με τον Μητσοτάκη, ενώ διαδικτυακά συνδέθηκαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Φρέντι Μπελέρης από τη φυλακή στην Αλβανία. Κι εκτός από τα τυπικά, συζήτησαν ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της ομάδας, τα θέματα με τα οποία θα ασχολείται ο καθένας και τις «γαλάζιες» προτεραιότητές τους στην Ευρωβουλή. Επί του συντονισμού να σας πω μάλιστα ότι θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο η Βόζεμπεργκ, στο πλάι του έμπειρου Μεϊμαράκη. Μαζί τους ήταν κι ο Ακης Σκέρτσος, που θα είναι, όπως τους είπε, ο σύνδεσμός τους με το Μαξίμου, αλλά και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τάσος Χατζηβασιλείου.