Κατ’ αρχάς, αφού η κυβέρνηση έθεσε διλήμματα εθνικών εκλογών για τις ευρωεκλογές να είναι και έτοιμη και ειλικρινής με τον κόσμο της να αποτιμήσει την κάλπη με τα πραγματικά μηνύματα για την ίδια. Και όχι με τις πρώτες ερμηνείες που είδαμε από κορυφαία στελέχη της που μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτε και συνέχισαν στο ρεπερτόριο της αλαζονείας και του «όλα καλώς καμωμένα».

Βεβαίως το σήμα δυσαρέσκειας, περισσότερο κοινωνικό και περισσότερο συνδεδεμένο με τα μείζονα προβλήματα του λαϊκού σπιτιού σύμφωνα με την ταπεινή άποψη του γράφοντος, δεν συνεπάγεται και αμετάκλητη απομάκρυνση από τη ΝΔ. Είναι όμως ηχηρό να χάνεις τόσο κόσμο από τις εθνικές εκλογές του 2023 και από τις ευρωεκλογές του 2019 και χωρίς αντίπαλο. Αν κάποιοι θεωρούν πως οι απώλειες έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση από την παραδοσιακή βάση της παράταξης, μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούν αλλιώς, αφού η λεγόμενη και τριγωνοποίηση της στρατηγικής της ΝΔ, που πετυχημένα ως τώρα εφάρμοσε ο Μητσοτάκης διεμβολίζοντας Κέντρο και Δεξιά, ήταν ακριβώς και τριγωνοποίηση και πετυχημένη, αφού ισομοίραζε το περιγραφόμενο μείγμα των πολιτικών (Τείχος του Εβρου και Φρέντι Μπελέρης και γάμος για ομόφυλα ζευγάρια). Αν υπάρχει μια σοβαρή διάρρηξη της ΝΔ με τα κλασικά της ακροατήρια ας την ψάξει στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κατά δεύτερον, η κεντροαριστερή μεριά επίσης δεν είναι χαρούμενη εδώ και δύο ημέρες και αυτό δεν έχει να κάνει με την ασθενή στρατηγική των συγκλίσεων, μα με την προβληματική περπατησιά των μερών της: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ. Τα δύο στρατηγικά συνθήματα που έθεσαν στον κόσμο τους δεν περπάτησαν. Και ούτε ανατροπή είχαμε, ούτε ανασύσταση κάποιου είδους νέου δικομματισμού. Οι «μπράντες» (brands) και των δύο μοιάζουν φαγωμένες και οι επανεκκινήσεις προφανώς θέλουν τολμηρές ή πολύ τολμηρές τομές με πορεία στον κόσμο, όχι στα κλειστά γραφεία των διαδικασιών. Δεν αρέσουν και ούτε πρόκειται έτσι απλά και ξαφνικά να αρέσουν αν εμφανιστούν αθροισμένοι.

Ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ και λόγω διαδρομής, αν δεν πείσει κυβερνητικά, δεν θα πείσει για τίποτε. Εδώ η υπαρξιακή ερώτηση είναι συνδεδεμένη με την κυβερνησιμότητα. Διασώθηκε από τη σκληρή ψήφο κυρίως της περιφέρειας αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο Κασσελάκης μένει να απαντήσει αν το μήνυμα που έλαβε θα το δει ως μια επανεκκίνηση συλλογικού τύπου ή θα ολοκληρώσει τα χαρακτηριστικά που θέλει να δώσει στον χώρο του και που θα είναι μακριά από την οργανωτική καταβολή του ΣΥΡΙΖΑ. Πάλεψε όντως σε μικρό χρόνο, μα χωρίς υπονόμευση, άρα εδώ δεν υπάρχει δικαιολογία. Τέλος, δεξιά της Δεξιάς δεν υφίσταται – παρά τα ποσοστά – σχέση με την Ακροδεξιά άλλων κρατών αλλά περισσότερο σύνδεση με μια διαμαρτυρία ανορθολογικού τύπου εντός δεξιών τειχών.