Μεγάλη ένταση, με άσκηση βίας, σημειώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα στη βουλή της Ιταλίας. Ο βουλευτής των Πέντε Αστέρων, Λεονάρντο Ντόνο, προσπάθησε να παραδώσει μια ιταλική σημαία στον υπουργό περιφερειακών θεμάτων, Ρομπέρτο Καλντερόλι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά μεταρρύθμισης που αυξάνει την φορολογική και νομοθετική αυτονομία των περιφερειών.

Πριν φτάσει στα έδρανα της κυβέρνησης, ο Ντόνο περικυκλώθηκε από βουλευτές που ανήκαν στο κόμμα της Λέγκα και των αδερφών της Ιταλίας, πολλοί εκ των οποίων νεοφασίστες. «Σε βάρος του συναδέλφου των Πέντε Αστέρων χειροδίκησε ο βουλευτής της Λέγκα, Ιγκορ Ιέτσι», δήλωσε ο γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς, Νικόλα Φρατογιάνι, ο οποίος βρισκόταν στην  αίθουσα.

Μιλώντας σε τηλεφωνική σύνδεση με το τηλεοπτικό κανάλι La7, ο Λεονάνρντο Ντόνο δήλωσε πριν από λίγο ότι «κάποιος τον χτύπησε βίαια στο στήθος και αισθάνθηκε να χάνει τις αισθήσεις του». «Βρίσκομαι στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Σάντο Σπίριτο, ευτυχώς νιώθω κάπως καλύτερα», πρόσθεσε ο βουλευτής. Κατέστησε σαφές ότι πρόκειται να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

«Κάτω τα χέρια από τη σημαία μας και από εμάς τους ίδιους. Ντροπή, δεν θα σας περάσει», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε. Τη συμπαράστασή της στον βουλευτή των «πεντάστερων», εξέφρασε και η γραμματέας του κεντροαριστερού  Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, η οποία καταδίκασε «την ολοένα και αυξανόμενη, φραστική αλλά ακόμη και σωματική βία».

Τι δήλωσε στην Corriere della Sera

Ο Λεονάρντο Ντόνο υποσχέθηκε να υποβάλει μήνυση: «Δέχθηκα κλωτσιές και γροθιές από τους Ιέτσι, Καντιάνι, Καντζιάνο, Αμίτς και Μολικόνε. Τα χτυπήματα στο στέρνο μου έκοψαν την ανάσα. Κατέρρευσα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ήμουν φοβισμένος. Χρειάστηκε να μου κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα επτά ή οκτώ φορές».

Η περικύκλωσηκαι τα χτυπήματα, τα οποία ο Donno και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι προήλθαν από βουλευτές της Lega και του FdI της Μελόνι, στην πραγματικότητα, του προκάλεσαν τέτοια αδιαθεσία, για την οποία χρειάστηκε να επέμβουν οι γιατροί: «Θα τους καταγγείλω, ήταν επίθεση της συμμορίας». Η Λέγκα το αρνείται: «Ο Ντόνο ήταν αυτός που επιτέθηκε στον υπουργό Καλντερόλι. Τα γεγονότα πυροδοτήθηκαν από τον ίδιο».

Ο Νικολά Φρατογιάνι της Συμμαχίας για την Αριστερά και την Οικολογία (AVS) ήταν ο πρώτος που μίλησε για το επεισόδιο: «Ο Λέτσι χτύπησε επανειλημμένα τον Ντόνο με γροθιές στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Η 5S (το Κίνημα 5 Αστέρων) τον κατηγόρησε για σοβαρό τραυματισμό που κατέστησε αναγκαία την επέμβαση των τραυματιοφορέων, οι οποίοι τον απομάκρυναν σε αναπηρικό καροτσάκι. Ένας εργαζόμενος της ιταλικής Βουλής επίσης τραυματίστηκε .

«Πρόκειται για επίθεση ταγμάτων εφόδου (Squadrismo στα ιταλικά) που διαπράττεται εντός των θεσμών, αμαυρώνει τη δημοκρατία μας και χαρακτηρίζει αυτούς που την πραγματοποίησαν. Κάτω τα χέρια από εμάς, κάτω τα χέρια από την τρικολόρ (σημαία) μας.» είπε ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε. Υπήρχαν πολλές καταγγελίες για φασιστικές χειρονομίες και ανάλογες ύβρεις καθώς τόσο τα μέλη της Λέγκα, όσο και των Αδερφών της Ιταλίας της Μελόνι, έχουν πολλούς νεοφασίστες στις τάξεις τους.