Με μικρή καθυστέρηση φαίνεται να έρχεται η ιστορική συμφωνία Ρωσίας-Ιράν, η οποία προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες. Εμπειρογνώμονες στη Δύση όμως, έχουν αρχίσει να ανησυχούν ήδη για το περιεχόμενο της.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Τεχεράνη προμήθευσε την πολεμική μηχανή της Μόσχας με εξοπλισμό όπως το drone Shahed.
Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι εργασίες για μια νέα συνθήκη μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του εκλιπόντος Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραίμ Ραΐσι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2024 ότι η Συνθήκη Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης βρισκόταν στο τελικό στάδιο της συμφωνίας και της υπογραφής από τον Πούτιν και τον Ραΐσι. Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος του τελευταίου τον Μάιο σε συντριβή ελικοπτέρου προκάλεσε επιπλοκές. Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, διευθυντής στο ασιατικό τμήμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι μια συνολική συμφωνία μεταξύ των χωρών είχε τεθεί σε αναμονή.
«Η διαδικασία, φυσικά, έχει ανασταλεί λόγω προβλημάτων με τους Ιρανούς εταίρους», είπε στο πρακτορείο, προσθέτοντας όμως ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ολοκληρωθεί».
Μιλώντας στην αμερικανική εκπομπή Judging Freedom για τη σημασία ενός τέτοιου συμφώνου, ο Αμερικανός απόστρατος συνταγματάρχης και αμυντικός αναλυτής Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, έκανε λόγο για συμφωνία που θα παρέχει η Ρωσία τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν ώστε να δημιουργήσει και να ενισχύσει την δική του πυρηνική ικανότητα.
«Δεν γνωρίζω κατά πόσο εκτείνεται αυτή η παροχή τεχνογνωσίας στην στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ισχύος, αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν συνέβαινε αυτό» είπε, προσθέοντας βέβαια ότι οι δύο χώρες έχουν και άλλα σημεία συνεργασίας, οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά.
Ο ειδικός μάλιστα, τονίζει ότι οι δύο χώρες κατάφεραν μάλοιστα να λύσουν τις διαφορές τους που είχαν για πολλά χρόνια, ειδικά στον Καύκασο.
«Δεν μιλάμε για μια βεβιασμένη σιδερένια συμμαχία, αλλά αναγνώριση ότι μοιράζονται αρκετά κοινά συμφέροντα, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά για να δικαιολογήσει αυτό. Αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν ως επι τω πλείστων τους ίδιους αντιπάλους, κυρίως τις ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο και τον Καναδά» λέει ο Μακκρέγκορ.
Μπορεί να δούμε τη Ρωσία σε πόλεμο Ιράν-Ισραήλ
Ερωτηθείς ο Αμερικανός αναλυτής εάν η Ρωσία εμπλακεί σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ τόνισε ότι αυτό παραμένει μια πιθανότητα.
Στην περίπτωση που το Ιράν προσέτρεχε σε βοήθεια της Χεζμπολάχ, μετά από ισραηλινή επίθεση στην οργάνωση, ο Μακκγκρέγκορ είπε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή την πολύ μεγάλη πιθανότητα» να εμπλακούν οι Ρώσοι.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει μια καταστροφή του Ισραήλ, πολύ απλά δεν εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα» είπε. «Όσον αφορά την έκταση αυτή της βοήθειας, αυτό εξαρτάται από το τι θα κάνουν οι Ισραηλινοί.
«Σε περίπτωση πολέμου, πιστεύω ότι θα έχουμε ανταλλαγή εξοπλισμών και πληροφοριών και μια αναγνώριση ότι τυχόν επίθεση στο Ιράν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από το Ιράν, ειδικά εάν προέλθει από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ» είπε.
Κληθεί να σχολιάσει τα πυρηνικά του Ιράν, ο ίδιος είπ πως «έχουμε αναφορές ότι οι Ιρανοί διαθέτουν πυρηνική κεφαλή, αυτό είναι κάτι που μόνο οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να επιβεβαιώσουν, αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν έχουν ήδη πυρηνική κεφαλή οι Ιρανοί».
«Το Ισραήλ διαθέτει ήδη 300 τέτοια όπλα, κάτι που είναι πολύ επιθετική στάση εναντίον οποιουδήποτε στη περιοχή και η πιθανότητα ότι το Ισραήλ» τόνισε ο Μακκρέγκορ.
Τα πράγματα πάνε καλά για Ρώσους και Κινέζους
Πάντως, για τον Αμερικανό αναλυτή, αυτή η πολυαναμενόμενη συμφωνία θα αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης υψηλής στρατηγικής την οποία αποκαλεί Ευρασιατική Ηπειρωτική Συνεργασία.
«Ενώ εμείς το θεωρούμε όλο αυτό εξαιρετικά απειλητικό, αλλά στην πραγματικότητα για τους λαούς που ζουν στην Ευρασία είναι κάτι καλό» είπε, πιστεύοντας έτσι ο ίδιος ότι προς το παρόν «τα πράγματα εξελίσσονται υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας στη περιοχή».