«Καλύτερα να γράφεις την ιστορία παρά να την υφίστασαι», φέρεται να είπε ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Κυριακής στους υπουργούς του, που είχαν μείνει, κι αυτοί, εμβρόντητοι από την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, μετά τον θρίαμβο της γαλλικής Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. «Εχω εμπιστοσύνη στον λαό», διαβεβαίωσε εκ νέου χθες ο γάλλος πρόεδρος μία πολίτη που του ευχήθηκε «καλό κουράγιο». Ο γαλλικός Τύπος μιλάει για μία «κίνηση πόκερ», ένα «παρακινδυνευμένο στοίχημα», ένα «άλμα στο άγνωστο» ή και «στο κενό», στα τηλεπαράθυρα κάποιοι χαρακτηρίζουν τον Μακρόν «μαθητευόμενο μάγο» ή και «πυρομανή πυροσβέστη».
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μπορεί να αποδειχθεί πιο καθοριστικό για το «αύριο» της ΕΕ, από ό,τι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών – που μετατόπισαν πράγματι το Ευρωκοινοβούλιο δεξιότερα αλλά όχι με αποφασιστικό τρόπο.
Το είχε σκεφτεί εδώ και καιρό
Λένε πως η κίνηση του Μακρόν δεν ήταν παρορμητική: σύμφωνα με τη «Le Monde», μία μικρή ομάδα έμπιστών του δούλευαν διακριτικά στο Ελιζέ πάνω στο σενάριο μιας διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης εδώ και αρκετούς μήνες. Οσο για την ιδέα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών, αυτή φέρεται να γεννήθηκε στις 20 Μαΐου, κατά τη διάρκεια δείπνου του Μακρόν με τέσσερις μυστικοσυμβούλους του (Πιερ Σαρόν, Μπρουνό Ροζέρ-Πετί, Ζονατάν Γκεμάς, Κλεμάν Λεοναρντουτσί) που αυτοαποκαλούνται «σωματοφύλακές» του: υποτίθεται μάλιστα πως για να βεβαιωθούν ότι δεν θα διαρρεύσει, έθεσαν σε εφαρμογή, με αφορμή και την 80ή επέτειο της D-Day, μία επιχείρηση παραπλάνησης αντίστοιχη με τη συμμαχική «Επιχείρηση Καρτερία».
Την τελική απόφαση, ωστόσο, την έλαβε ο Μακρόν προχθές, αφού επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των δημοσκόπων, και απέσπασε η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν ποσοστό υπερδιπλάσιο (31,37%-14,64%) της μακρονικής λίστας, που κόντεψε να μείνει στην τρίτη θέση και εξασφαλίζει τελικά ίσο αριθμό ευρωβουλευτών (13, έναντι 30 της Λεπέν) με τη σοσιαλιστική λίστα, υπό τον Ραφαέλ Γκλικσμάν.
Μετρ των ρολογιών
Μία από τις εικασίες που κάνει ο γαλλικός Τύπος είναι ότι ο Μακρόν θεώρησε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, όπου δεν διαθέτει εδώ και δύο χρόνια απόλυτη πλειοψηφία, αναπόφευκτη, έκρινε ότι η επόμενη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θα απέβαινε για αυτόν μοιραία, με μια πρόταση μομφής στον ορίζοντα. Θέλησε να γίνει λοιπόν εκείνος «μετρ των ρολογιών». Ποντάρει σε μια προεκλογική εκστρατεία-αστραπή, που δεν θα αφήσει χρόνο στην Αριστερά να ενωθεί και στη Δεξιά να οργανωθεί, ώστε να προκαλέσει στον δεύτερο γύρο μια σειρά από μονομαχίες RN/Αναγέννησης σε όλη τη χώρα. Ποντάρει σε ένα ρεπουμπλικανικό αντανακλαστικό των ψηφοφόρων, ιδίως των αριστερών, το ίδιο αντανακλαστικό που του επέτρεψε να κερδίσει το 2017 και το 2022. Θέτει τη χώρα αντιμέτωπη με την εξής επιλογή: αν δεν με επιλέξετε, θα έχετε την Ακροδεξιά στην εξουσία.
Παίζει λοιπόν με τη φωτιά. Γιατί μία νίκη της RN δεν μπορεί να αποκλειστεί: προ μηνών, δημοσκόπηση την ήθελε να εξασφαλίζει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών 243-305 έδρες, απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή, έναντι 89 εδρών σήμερα. Ο Μακρόν, βέβαια, μπορεί να θεωρεί ότι ακόμα και ένα τέτοιο σενάριο, που θα τον υποχρέωνε να διορίσει πρωθυπουργό τον 28χρονο «wunderkind» της Ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και να «συγκατοικήσει» μαζί του, θα απέτρεπε τα χειρότερα, δηλαδή μια εκλογή της Μαρίν Λεπέν στο Ελιζέ το 2027 – γιατί οι Γάλλοι θα είχαν εγκαίρως την ευκαιρία να καταλάβουν πόσο ανίκανη είναι στην πραγματικότητα η Ακροδεξιά να κυβερνήσει. Το πόσο επικίνδυνα είναι όλα αυτά, για ολόκληρη την ΕΕ, το επιβεβαιώνει η δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί «με προσοχή» (και κρύβοντας δύσκολα τη χαρά του) τις εξελίξεις.