Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να προβεί σε νέο γύρο περικοπών έως και 1.600 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο συναρμολόγησης που διαθέτει στη Βαλένθια της Ισπανίας, μόλις έναν χρόνο μετά τις περσινές περικοπές που αφορούσαν άλλους 1.100 εργαζομένους. Η εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 4.700 εργαζομένους στο εργοστάσιο, απάντησε στα συνδικάτα ότι σχεδιάζει να καταργήσει οριστικά 600 θέσεις εργασίας, ενώ είναι ανοιχτή να διαπραγματευτεί την πιθανή επαναπρόσληψη των υπόλοιπων 1.000 εργαζομένων αργότερα, καθώς σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή στο εργοστάσιο από το 2027, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ισπανία.
«Γύρω από μια προσωρινή λύση θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση που θα αφορά 1.000 θέσεις εργασίας, μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή του νέου οχήματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ford. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου υβριδικού επιβατικού αυτοκινήτου στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Almussafes, στην περιοχή της Βαλένθια, από το 2027, για την ευρωπαϊκή αγορά και για άλλες χώρες. Η εταιρεία στοχεύει στην παραγωγή 300.000 νέων οχημάτων ετησίως, όπως είχε ανακοινώσει εκείνη την περίοδο το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων πρώτου Μνημονίου
Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, ανακάμπτοντας από την κρίση χρέους. Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και θα είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου το 2010. Η νέα κίνηση της Ελλάδας, η οποία αφορά δάνεια που λήγουν από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαμήλωσε τον στόχο για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,5%, από 2,9% που εκτιμούσε πριν, οι αποδόσεις της χώρας είναι σημαντικά υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνει το Bloomberg. «Υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «η αγορά έδειξε πως πιστεύει στον μακροπρόθεσμο στόχο μας, αλλά και ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σταθερή, είναι εδώ και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Πώληση του 18% της Εθνικής
Το υπόλοιπο ποσοστό που κατέχει το κράτος στην Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Το κράτος διατηρεί ποσοστό 18% στην Εθνική Τράπεζα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει στο Bloomberg ότι «κάτι θα κάνουμε το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Τον Φεβρουάριο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εδώ και δεκαετίες, με την είσοδο του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του κράτους στη ΔΕΗ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 34% της Επιχείρησης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανάκαμψη της εταιρείας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιχείρηση Κόκα Μπανάνα
Τα κοντέινερ από το Εκουαδόρ είχαν δηλωθεί ότι περιείχαν μπανάνες. Ομως, ανάμεσα στο δημοφιλές φρούτο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν, στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης, Κόκα Μπανάνα, μέσω του ειδικού μηχανήματος x-ray και του σκύλου Μαξ, μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, καλά κρυμμένη στα κιβώτια. Μέσω του ειδικού συστήματος ανάλυσης κινδύνου με αλγόριθμο, δεσμεύτηκε από το 3ο Τελωνείο Πειραιά ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο, προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά. Ο έλεγχος x-ray εντόπισε οργανική ουσία στα ψυκτικά μηχανήματα του εμπορευματοκιβωτίου. Αμέσως, οι ελεγκτές, μαζί με τον Μαξ, άνοιξαν το κοντέινερ και βρήκαν και κατέσχεσαν 21 συσκευασίες κοκαΐνης, μεικτού βάρους είκοσι ενός κιλών (21 kg). Η αξία της κοκαΐνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Κίνδυνος φτώχειας
Τον τέταρτο μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ αντιμετωπίζουμε οι Ελληνες, με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε προβληματική θέση να ανέρχεται σε 26,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Συνολικά στην ΕΕ, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού υπολογίζεται σε 21,4%. Το μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό παρουσιάζει η Ρουμανία με 32%, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί με 30%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 26,5%, ενώ στην Ιταλία αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι το 22,8%. Τα χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου παρατηρούνται σε Τσεχία (12%), Σλοβενία (13,7%) και Φινλανδία (15,8%).
Ξανά πρώτη
Η Apple έγινε ξανά η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο εκθρονίζοντας τη Microsoft από την πρώτη θέση, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone μπαίνει πιο δυναμικά στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Οι μετοχές της ενισχύονταν σχεδόν κατά 4% πάνω από τα 215 δολάρια, δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία 3,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft διαμορφωνόταν στα 3,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, υποχωρώντας πίσω από αυτή της Apple για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες.