Η σεναριολογία για τα ονόματα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες σε κάθε συζήτηση για τον ανασχηματισμό δεν μένει εκεί. Στους διαδρόμους ψιθυρίζονται και ονόματα που θα μπορούσαν να είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του επιτρόπου – και αυτά περιλαμβάνουν από τον νυν αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά έως τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Σταύρο Παπασταύρου, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και τη Νίκη Κεραμέως (με τους θιασώτες του τελευταίου σεναρίου να διατείνονται πως είναι μια λύση που θα προσφέρει και εσωκομματική ανακούφιση, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί έξοδος διά της αναβαθμίσεως). Την αλήθεια, πάντως, την ξέρει μόνο ο Μητσοτάκης, ο οποίος από τη Δευτέρα ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις για ελληνικό ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Τα έφερε έτσι η ζωή και η κεντροαριστερή τύχη που τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ θα κουτσομπολεύονται και σε πιο… global διασκέψεις. Δύο εκ των ομιλητών στην ιδρυτική Διάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις 17 και 18 Ιουνίου είναι δύο πρόσωπα που δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους για τις εξελίξεις στο κόμμα τους – ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Τα πάνελ στα οποία θα συμμετάσχουν βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με το θέμα, αλλά (ειδικά αν δεν έχουν τοποθετηθεί ήδη) τους βλέπω να κεντρίζουν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Στο πασοκικό πεδίο, μια επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρείται πως φούντωσε τα πνεύματα μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της πλευράς του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν ένας εξ αυτών που χθες ζήτησαν προσφυγή στην κάλπη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Αντί να τοποθετηθεί ο ίδιος στη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας (με την αιτιολογία πως βγήκε πρώτος σε σταυρούς και είναι ο μόνος με εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο), στη θέση επελέγη ο Γιάννης Μανιάτης. Για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν μάλλον μια πιο τεχνοκρατική επιλογή ο πρώην υπουργός, αλλά σίγουρα και πιο φιλική.

ΚΑΛΠΗ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ

Πώς θα μπορούσε η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ να προωθήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας; Μέσω της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη του μήνα, λίγες μέρες μετά το Πολιτικό Συμβούλιο που εκτός απροόπτου θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Το σενάριο της ψηφοφορίας στην ΚΠΕ είναι το ένα – το άλλο είναι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης να σηκώσει το γάντι, κάτι το οποίο έως τώρα δεν φαίνεται το πιο πιθανό, μιας και η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος.