Γιατί παραμένει κολλημένο στα ποσοστά μικρομεσαίου κόμματος το ΠΑΣΟΚ ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χάνουν ψηφοφόρους; Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα, επειδή υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ περιφέρειας και Αθήνας. Στην πρώτη τα πάει καλά αλλά στη δεύτερη κοιτάει από την τέταρτη θέση την πλάτη του ΚΚΕ – με εξαίρεση την Ανατολική Αττική όπου βρέθηκε τρίτο και τη Δυτική όπου είναι πέμπτο.

Ο πράσινος ήλιος δεν ανατέλλει στο Λεκανοπέδιο, διατείνονται από το στενό αρχηγικό επιτελείο, εξαιτίας των βουλευτών του Κινήματος. Αυτοί δεν έτρεξαν πόρτα πόρτα να διαδώσουν τα μηνύματά της, επιμένει η Χαριλάου Τρικούπη. Δύο στελέχη απάντησαν αρκετά έντονα στις κατηγορίες της. Πρώτα ο Παύλος Γερουλάνος, με ένα μακροσκελές ποστ, επισήμανε ότι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής όπου το ΠΑΣΟΚ έχει εκλέξει βουλευτή «αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ».

Κι έπειτα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που αποδόμησε το επιχείρημα των κεντρικών επικαλούμενος τους στοιχειώδεις κανόνες μιας προεκλογικής εκστρατείας στην επιστολή με την οποία ζήτησε εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Παράβλεψη

«Η παρέμβαση των κομμάτων στα αστικά κέντρα», έγραψε, «γίνεται κυρίως μέσω της κεντρικής πολιτικής εικόνας που εκπέμπεις και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο οργανωτικά. Εχει μεγάλη σημασία η καμπάνια, το σύνθημα και σε ποια Μέσα το αναπαράγεις». Οι μυημένοι στα μυστικά μιας κομματικής κουζίνας συνήθως μιλούν πολύ για τον ρόλο του networking. Και δεν έχουν άδικο να τον αναδεικνύουν. Κανένας υποψήφιος δεν κερδίζει μόνος του, στις νίκες συμβάλλει πάντα ένας μηχανισμός ικανός να κινητοποιήσει ψηφοφόρους.

Ωστόσο, για να φέρει αποτελέσματα θα πρέπει να διακινεί κρυστάλλινα καθαρές ιδέες. Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να εφαρμόζει μια σαφή στρατηγική – ένα σχέδιο που θα έχει ορίσει ποιος είναι ο στόχος του κόμματος, ποια είναι τα ακροατήρια στα οποία επιχειρεί να απευθυνθεί και κυρίως τι ακριβώς θέλει να τους πει.

Οταν κάτι απ’ όλα αυτά είναι θολό, όσες σόλες κι αν λιώσουν όποιοι τρέχουν για την κομματική έδρα, τα εκλογικά νούμερα θα φωνάξουν πόσο εκτός θέματος είναι εκείνη κάθε φορά που ποντάρει στους ήδη προσηλυτισμένους στο δόγμα της και παραβλέπει τι πιστεύουν για την ίδια αυτοί οι οποίοι δεν πείθονται από τα λεγόμενά της. Ή από το πρόσωπο που την ενσαρκώνει.