Αυτό, μόνο η Libération θα μπορούσε να το κάνει. Τη Δευτέρα το βράδυ, εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της γαλλικής Αριστεράς συναντήθηκαν στην έδρα των οικολόγων, στο Δέκατο Διαμέρισμα, για να συζητήσουν την απάντηση στην απόφαση του Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή. Οπως είναι φυσικό, πείνασαν. Και όπως φάνηκε στις φωτογραφίες τους, παρήγγειλαν πίτσες. Αυτές οι πίτσες είναι ιστορικές, σκέφτηκαν στη γαλλική εφημερίδα, είτε η Αριστερά τελικά ενωθεί είτε όχι. Από τέτοια μικρά πράγματα άλλωστε γράφεται συχνά η Ιστορία. Ξεκίνησαν λοιπόν μια προσπάθεια να βρουν το μαγαζί που τις είχε ετοιμάσει. Τελικά, τους το κάρφωσε μια πηγή του αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ, μαζί με τον αριθμό: οι πίτσες ήταν δέκα. Πήγαν στο μαγαζί, έφαγαν, έκοψαν κίνηση, έμαθαν ότι η πίτσα ντελίβερι κάνει δέκα ευρώ κι έβγαλαν το συμπέρασμα:  το λαϊκό μέτωπο δεν είναι τελικά τόσο ακριβό.

Αν η προσπάθεια να ανακοπεί η γαλλική Ακροδεξιά κοστίζει μόλις 100 ευρώ, πόσο πρέπει να κοστίσει η εκστρατεία για την ένωση της ελληνικής Κεντροαριστεράς με στόχο την πτώση του «καθεστώτος Μητσοτάκη»; Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη φωτογραφικά πειστήρια από στρατηγικού χαρακτήρα συναντήσεις ώστε να ψάξουμε να βρούμε τι τροφές καταναλώθηκαν. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν ο Κωνσταντινόπουλος συνέφαγε μυστικά με τον Χρηστίδη για να συντονίσουν τη δράση τους ή αν ο Δούκας ήπιε κρυφά τσίπουρα με τον Γερουλάνο για να συνάψουν μια συμφωνία κυρίων.

Ισως βέβαια είναι ακόμη νωρίς. Στο κάτω – κάτω, οι γάλλοι αριστεροί θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκλογές σε δυόμισι εβδομάδες, ενώ στην Ελλάδα δεν προβλέπονται εκλογές πριν από τρία χρόνια. Από την άλλη μεριά, αν δεν γίνουν σύντομα κάποιες αποφασιστικές κινήσεις στον χώρο της ελληνικής Αριστεράς, το 2027 θα αναρωτιόμαστε πάλι πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το δεύτερο κόμμα.

Οι κινήσεις αυτές θα αφορούν και τους ηγέτες των κομμάτων; Οι ίδιοι δεν βλέπουν τον λόγο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πάει καλά, αφού αύξησε για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό του, και τοποθετεί την εκλογή ηγεσίας το 2025. Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά, αφού μείωσε τη διαφορά από τη ΝΔ στο 13%, και καλεί όποιον δεν εκφράζεται από αυτό που χτίζεται να επιλέξει άλλη πορεία. Ο πρώτος όμως δεν μπορεί να απαντήσει πώς γίνεται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχασαν 1,5 εκατομμύριο ψήφους από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ να κέρδισε μόνο 50.000. Και ο δεύτερος δεν μπορεί να απαντήσει πώς γίνεται στις ευρωεκλογές, όπου αφήνεται ελεύθερη η δυσαρέσκεια των πολιτών, να χάνει το κόμμα του πάνω από 300.000 ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, όπου κρίνεται η κυβέρνηση του τόπου.

Θα φουντώσουν λοιπόν οι διεργασίες και στα δύο κόμματα. Κι αν είναι ακριβές οι πίτσες, υπάρχουν πάντα τα σουβλάκια.