«Οι διαφορές που έχουν τα αστικά κόμματα μεταξύ τους δεν είναι στρατηγικές, ακολουθούν την ίδια πολιτική που εδώ και χρόνια έχει τσακίσει τον ελληνικό λαό και ευνοεί τους μονοπωλιακούς ομίλους», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», απαντώντας για τη συζήτηση περί ανασύνταξης της κεντροαριστεράς.
Ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι «αυτή η συζήτηση περί συνεργασίας δεν αφορά καθόλου το ΚΚΕ, αλλά εκείνους που έχουν ίδια στρατηγική και μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η ταύτισή τους άλλωστε έχει φανεί στις ψηφοφορίες τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όπου το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει κατά 93% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 70% ό,τι έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία».
Σημείωσε ότι «η ύπαρξη μόνο ενός πόλου αντί του «κλασικού δικομματισμού», ανησυχεί το αστικό σύστημα που θέλει δύο πόλους να καβγαδίζουν για τις καρέκλες, για να εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση και να ακολουθούν την ίδια πολιτική».
Υπογράμμισε ότι «η κριτική που έκαναν στη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βελόπουλος και σε ένα βαθμό και το ΠΑΣΟΚ, ήταν επιφανειακή και αποδεικνύει ότι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΚΚΕ δεν το αφορά αυτή η συζήτηση, το ΚΚΕ σε αντίθεση με αυτά τα κόμματα ενδιαφέρεται να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και το λαϊκό κίνημα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όταν αυξάνεται η δύναμη του ΚΚΕ δυναμώνουν και οι αγώνες του λαού, αυξάνεται η συσπείρωση στα συνδικάτα, αλλάζουν οι συσχετισμοί».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έφερε ως παράδειγμα την «ψήφιση της νέας ΚΑΠ από αυτά τα κόμματα στην ΕΕ που τώρα εμφανίζονται να βγάζουν φωτογραφίες με τους αγρότες στα τρακτέρ και κρύβουν ότι η νέα ΚΑΠ στόχο έχει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων φτωχών αγροτών ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις».
Πρόσθεσε πως «αυτό που αναζητείται δεν είναι ένας άλλος πόλος που θα είναι αντιλαϊκός από χέρι, αλλά να ενισχυθεί το κίνημα με πιο δυνατό ΚΚΕ», ενώ προειδοποίησε ότι «θα έρθουν χειρότερες μέρες για τους λαούς με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ματωμένα πλεονάσματα, την πολεμική οικονομία και ενδεχομένως μία νέα καπιταλιστική κρίση».
«Αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ»
«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε, «αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ που είναι στην πρώτη γραμμή, με δυνάμωμα των ταξικών συνδικάτων, των αγροτικών συλλόγων, όλων των μορφών κοινωνικής οργάνωσης και του κινήματος ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής».
Ο Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε «χυδαία πρόκληση» τον τρόπο που εκλαμβάνει το μήνυμα των εκλογών η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».
«Η ΝΔ πλήρωσε ακριβώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αντιλαϊκές, είναι νέα μέτρα κατά του λαού γιατί αυτό απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να θησαυρίζουν».
Σε σχέση με την αποχή και στην ερώτηση αν αφήνει μία «γλυκόπικρη γεύση» στο ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «δεν μας αφήνει γλυκόπικρη γεύση αφού το ΚΚΕ είχε απώλεια από την αποχή της τάξης του 8%, ενώ η ΝΔ 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ 33% και αντίστοιχα τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ είχε τη μικρότερη απώλεια από την αποχή».
Όσον αφορά την αποχή υπογράμμισε ότι «σε μεγάλο ποσοστό εκφράζει μια κοινωνική δυσαρέσκεια και μεγάλη αντίθεση στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Το ΚΚΕ θεωρεί πως η αποχή δεν είναι λύση, τα άλλα κόμματα καλλιεργούν αυτή τη λογική όταν λένε στον κόσμο «κοίτα τον εαυτό σου, μην ενδιαφέρεσαι για τους άλλους, μην πας στα σωματεία» και αυτά έχουν συνέπειες, ιδιαίτερα στη νεολαία».
«Το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στις εκλογές αλλά και στο μαζικό κίνημα, να οργανωθούν οι νέοι στους Φοιτητικούς Συλλόγους, στα Σωματεία και τα Συνδικάτα, στους Αγροτικούς Συλλόγους, στους επαγγελματικούς συλλόγους για να διεκδικούν λύση στα προβλήματά τους» συμπλήρωσε.
Στην αρχή της παρέμβασής του, ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε και στο μοντέλο ανάπτυξης που «προωθούν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές της Αθήνας για ανάπτυξη του τουρισμού, προς όφελος των μεγάλων ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που χρειάζονται έναν ολόκληρο μισθό για να πληρώσουν το ενοίκιο».
Υπενθύμισε ότι «σε αυτή τη λογική καταργήθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας», σημειώνοντας ότι «είναι γενική τάση που προωθεί την ανάπτυξη για το κεφάλαιο και σε βάρος των εργαζομένων και με όρους εργασιακού μεσαίωνα».