«Οταν μετακόμισα στο διαμέρισμα του πρώην συντρόφου μου, η μητέρα του ερχόταν ακόμα να καθαρίζει και να μας δίνει μαγειρεμένο φαγητό κάθε εβδομάδα. Μάλλον περίμενε να τα αναλάβω όλα αυτά εγώ, αλλά δεν ήταν έτσι… Χωρίσαμε έπειτα από λίγους μήνες συμβίωσης», λέει η Μαρία. Η 30χρονη δεν φαίνεται να ξαφνιάζεται από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σχετικά με την κατανομή των οικιακών εργασιών, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Δημογραφικών Μελετών της Βαρκελώνης σε 74.000 ζευγάρια με ανήλικα παιδιά σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Οπως γράφει η «Monde», μελέτη αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στις ώρες που αναγκάζονται να δουλεύουν οι γυναίκες στο σπίτι: αφιερώνουν κατά μέσο όρο 282 λεπτά (περισσότερες από 4 ώρες) την ημέρα φροντίζοντας το σπίτι, τα ψώνια, το μαγείρεμα και τα παιδιά, έναντι 59 λεπτών για τους άνδρες. Αυτό καθιστά την Ελλάδα την ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι άνδρες κάνουν τις λιγότερες οικιακές εργασίες. Συγκριτικά, στη Γαλλία οι γυναίκες ασχολούνται, κατά μέσο όρο, με τις δουλειές του σπιτιού για 206 λεπτά ημερησίως, σε σύγκριση με 111 λεπτά για τους άνδρες.

Στο 11,7% η ανεργία των γυναικών

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Νοέμβριο του 2023 η ανεργία των γυναικών διαμορφώθηκε στο 11,7%, έναντι 7,5% των ανδρών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 13,8% των γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση, σε σύγκριση με το 5,1% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου 2023. Ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες. Και δεδομένου ότι ο σύζυγος έχει συχνά υψηλότερο μισθό, η γυναίκα παίρνει άδεια για αρκετούς μήνες ή και αρκετά χρόνια.

Ενα άλλο προβληματικό θέμα, γράφει η γαλλική εφημερίδα, είναι ότι οι θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς είναι περιορισμένες και συχνά δεν είναι δυνατό να στείλει κάποιος το παιδί του εκεί πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Επιπλέον, οι δημόσιες εγκαταστάσεις κλείνουν πριν από τις 4 μ.μ., κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τις ώρες γραφείου.

Διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση

Για να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις και παράλληλα να ενθαρρύνει το ποσοστό γεννήσεων, που έχει μειωθεί σημαντικά, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας και του επιδόματος τοκετού, ενώ, σύμφωνα με νέο νόμο, η γονική άδεια μετ’ αποδοχών, η οποία είναι συνήθως εννέα μήνες για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις γυναίκες υπαλλήλους, μπορεί επίσης να μεταβιβαστεί για επτά μήνες στον πατέρα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης την κατασκευή δημόσιων παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, που θα προσθέσουν άλλες 20.000 θέσεις.

Τουλάχιστον οι νεότερες γενιές είναι πιο ευαίσθητες στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο από τη Focus Bari σε όλη την Ελλάδα, τα 3/4 των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να μοιράζονται τις ευθύνες μέσα στο νοικοκυριό – το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των νεότερων. Αλλά όταν ρωτήθηκε ποιος πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά, το 48% εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να είναι κυρίως ευθύνη των γυναικών.