Η Τουρκία μετά την επιθετική στάση της στο πλάνο της Ελλάδας για περιβαλλοντικά πάρκα εντός των χωρικών της υδάτων, επέλεξε να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά του Αιγαίου εξαγγέλλοντας έρευνες για πετρέλαιο. Οι πιο γνωστές περιπτώσεις κατά τις οποίες η Τουρκία αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει έρευνες στο Αιγαίο, επιχειρώντας όμως να παραβιάσει τα όρια με την Ελλάδα, ήταν το 1976 με το «Χόρα» και άλλη μία το 1987 με το «Σισμίκ»

Οπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, η Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων (TPAO), υπέβαλε αίτηση για άδειες εξερεύνησης πετρελαίου για 9 κοιτάσματα των οποίων οι συντεταγμένες καθορίζονται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τα αιτήματα είχαν υποβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και οριστικοποιήθηκαν 6 Ιουνίου 2024, όπως αναφέρει η δημοσίευση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αφορά έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι συντεταγμένες των εννέα αυτών περιοχών πράγματι δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 13 Ιουνίου και αφορούν σε 9 σημεία στο Βόρειο Αιγαίο στα χωρικά ύδατα της γείτονος στον Κόλπο του Ξηρού, ανατολικά, βόρεια και νότια της Ιμβρου. Δύο περιοχές, μάλιστα, είναι στα όρια σχεδόν της οριογραμμής στο Δέλτα του Εβρου.

Πάντως μέχρι στιγμής τουρκικά ερευνητικά σκάφη όπως τα γνωστά «Ορουτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός» είναι σε άλλες αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εκδώσει κάποια ή κάποιες NAVTEX για τη δέσμευση των περιοχών που αναφέρονται στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση παρακολουθεί αυτή την κίνηση, καθώς με τη λογική που αντέδρασε η Αγκυρα στα περιβαλλοντικά πάρκα της Ελλάδας μπορούμε και από εδώ να μιλάμε για μονομερή ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο.