Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται τις τελευταίες ώρες πολλές περιοχές της χώρας με την εκδήλωση πυρκαγιών που έλαβαν διαστάσεις κυρίως της ενίσχυσης της έντασης των ανέμων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών.

Είναι χαρακτηριστικό των συνθηκών που επικρατούν ότι από τις 2 μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 7 πύρινα μέτωπα που απαιτούν την κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα από νωρίς το μεσημέρι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές σε περιοχές όπως στο Ελευθεροχώρι Πέλλας, στο Καινούργιο Αγρινίου, στο Χέρσο Κιλκίς, στον Άγιο Θωμά Λάρισας, στο Ακόντιο Λιβαδειάς, στη Θεσσαλονίκη στις περιοχές Μελισσουργός και Λαγκαδάς.

Κιλκίς

Δύσκολες στιγμές περνούν οι κάτοικοι στο Χέρσο Κιλκίς, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι. Για την κατάσβεση έχουν σπεύσει 34 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο αεροσκάφη, ενώ εστάλη και μήνυμα στους κατοίκους του Χέρσου, που τους καλεί να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό σε χαμηλή βλάστηση και λόγω των ισχυρών ανέμων το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο.

Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες του thestival.gr oι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στα πρώτα σπίτια του οικισμού Χέρσο και πριν από λίγο δόθηκε εντολή για την εκκένωσή του. Με λεωφορεία του δήμου και σε συντονισμό με Πυροσβεστική και Αστυνομία οι κάτοικοι του χωριού απομακρύνονται.

Oι πυροσβέστες με τη συνδρομή σκαπτικών μηχανημάτων δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν κοντά σε δεξαμενή προπανίου που βρίσκεται στην περιοχή.

 Λάρισα

Δύσκολο ήταν και το πύρινο μέτωπο στη Λάρισα που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Θωμά. Οι φλόγες έφτασαν στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών, χωρίς ευτυχώς να περάσουν στα σπίτια.

Ωστόσο υπήρχαν πληροφορίες, σύμφωνα με την Ertnews πως στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι αν δεν κινδύνευαν, λόγω της φωτιάς δεν μπορούσαν να φύγουν από το σημείο.

Για προληπτικούς λόγους ενεργοποιήθηκε και το 112 καλώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να απομακρυνθούν προς την πόλη της Λάρισας

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και ένα ελικόπτερο και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η πυρκαγιά είναι ελεγχόμενη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το μεσημέρι, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά κοντά στο χωριό Αμπελώνας, σημαίνοντας συναγερμό, αφού πλησίαζε σε κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά αυτή αντιμετωπίστηκε χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πέλλα

Στο Ελευθεροχώρι Πέλλας, η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση. Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δέκα οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροπλάνα.

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι: «Ενεργοποίηση. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Ελευθεροχωρίου Πέλλας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», επισημαίνεται στο μήνυμα.

Μετά την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά είναι σε ύφεση και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή.

Λιβαδειά

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα φωτιά κοντά στη Λιβαδειά. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του όρους Ακόντιο.

Ήδη επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 4ηςΕΜΟΔΕ, 18 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα. Το έργο της κατάσβεση συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανηματα από τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια Στερεάς.

Θεσσαλονίκη

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μελισσουργός Θεσσαλονίκης. Επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΟΔΕ,15 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Λίγη ώρα αργότερα, το απόγευμα της Παρασκευής (14/6) εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, κινητοποιήθηκαν πέντε αεροσκάφη ενώ συνδράμουν και υδροφόρες του ΟΤΑ.

Αγρίνιο

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία για πυρκαγιά στην περιοχή του Καινούργιου, στο Αγρίνιο.

Η φωτιά καίει έκταση με χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 27 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ και10 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης 2 ελικόπτερα. Το έργο της πυρόσβεσης βοηθούν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Αρκαδία

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην περιοχή Τσελεπάκου Αρκαδίας, στο Μαίναλο όπου καίγονται ξερά χόρτα. Επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, υδροφόρες του Δήμου Τριπολης, μηχανήματα έργου. Η φωτιά δεν είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή.