Πρώτο βήμα ο ανασχηματισμός: σύντομα ανακοινώνονται οι «σημειακές», αλλά και σε υπουργεία πρώτης γραμμής παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος δεν σκοπεύει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να εξοκείλει από την πάγια πρακτική του να αποφεύγει σαρωτικές, δομικού χαρακτήρα, αλλαγές.

Δεύτερο βήμα η σύγκληση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας: υπό σχεδιασμό είναι μια εκτενής, κλειστή συζήτηση αποσυμπίεσης, δεδομένης της διαφορετικής ερμηνείας του 28,3% της ευρωκάλπης από το δεξιότερο και το πιο κεντρώο κομμάτι της παράταξης, παρότι όλες οι γαλάζιες προσεγγίσεις συναντιούνται τελικά στο πεδίο της καθημερινότητας (ακρίβεια και εισοδήματα, στέγη, υγεία κ.ά.).

Τρίτο βήμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στην Πειραιώς. Αυτά είναι, κατά σειρά, τα ορόσημα που έχει ο Μητσοτάκης στο μυαλό του για το αμέσως επόμενο διάστημα, με ρευστά ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα. Ειδικά για το πρώτο μετεκλογικό βήμα, την ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που έχει προκαλέσει υπουργικές αγωνίες και νευρικότητα, εξελίσσονταν και χθες εντατικές ζυμώσεις.

Αιφνιδιασμός

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός, όχι μόνο δεν πρόκειται να μετατεθεί πέραν του μέσου της ερχόμενης εβδομάδας (το αργότερο την Τετάρτη αναμένονται… ορκωμοσίες, δηλαδή), αλλά στην πραγματικότητα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού στις επόμενες ώρες – μέχρι αύριο.

Πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου αναφέρουν ότι μόλις ο Πρωθυπουργός κλειδώσει οριστικά καθεμία από τις επιλογές του για πρόσωπα και ρόλους, τότε θα πατήσει απευθείας το κουμπί των ανακοινώσεων.

Με λίγα λόγια αν αυτό συμβεί σήμερα ή μέχρι το πρωί της Παρασκευής, ούτε θα περιμένει για τις ανακοινώσεις την ολοκλήρωση των δύο ταξιδιών του εκτός συνόρων το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία (για τη διάσκεψη για την Ουκρανία) και τη Δευτέρα (για το άτυπο γεύμα των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες), ούτε θα τον φρενάρει η «συγκρατημένη» και «θεσμική» – κατά τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες – πρόσφατη απάντησή του (Alpha) ότι το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει με τη «σημερινή σύνθεση». Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για συνεδρίαση άνευ ατζέντας, η οποία, εφόσον πραγματοποιηθεί τελικά και δεν την… προλάβουν εκτάκτως οι εξελίξεις, στοχεύει σε αναστοχασμό και αποτίμηση της ευρωκάλπης.

Συνεπώς, το «γκάζι» για το οποίο δεσμεύεται ο Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση πολιτικών, αφορά, όπως όλα δείχνουν, και τις «διορθωτικές» κινήσεις του.

«Αμιγώς επιχειρησιακό»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μητσοτάκης αξιολογεί «αποτελεσματικότητα» και «συμπεριφορές» τόσο στελεχών που συνθέτουν σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και προσώπων από τη δεξαμενή της ΚΟ. Οι εκτιμήσεις άλλωστε συγκλίνουν ότι θα καταγραφεί μια στροφή προς τα εκεί, αν και προσωπικά ο Μητσοτάκης αναζητεί εκ νέου μια ισορροπία «πολιτικών» και «τεχνοκρατικών» χαρακτηριστικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η ονοματολογία των τελευταίων ωρών περιλαμβάνει και πρόσωπα της αγοράς, που φέρονται να έχουν απασχολήσει τις συζητήσεις και τις εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο ή ακόμα και να έχουν προσεγγιστεί. Τέτοια περίπτωση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο νυν διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, ενώ έχει συζητηθεί επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Εκεί βρίσκεται το πρώτο «κλειδί» του ανασχηματισμού: στην προσήλωση του Μητσοτάκη σε έναν συνδυασμό «πολιτικών» και «τεχνοκρατικών» χαρακτηριστικών.

Το δεύτερο «κλειδί» του ανασχηματισμού είναι ότι οι (νέοι) υπουργοί και υφυπουργοί θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πολιτικές στοχεύσεις του καινούργιου σχήματος, καθώς ο Μητσοτάκης προσδοκά να πείσει ότι ρίχνει το βάρος πρωτίστως στις πολιτικές και στις ταχύτητες και έπειτα στα πρόσωπα. Το «ζύγι», σύμφωνα με την πρόσφατη αποστροφή του, παραμένει «αμιγώς επιχειρησιακό». Και μόνο η προτεραιοποίηση των πολιτικών (ακρίβεια, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής, στεγαστικό, ΑΣΕΠ κ.ά.), όπως την ανέδειξε ο Μητσοτάκης, «φωτογραφίζει» υπουργεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποφασιστεί σε όλα αλλαγή ηγεσίας: Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικογένειας, Εργασίας κ.ά.

Νέα πρόσωπα

Το τρίτο «κλειδί» του ανασχηματισμού είναι η προοπτική αλλαγών εντός του Μαξίμου. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» δείχνουν προς ενίσχυση του υφιστάμενου τιμ, χωρίς αποχωρήσεις. Η σεναριολογία περί ανάληψης υπουργικού χαρτοφυλακίου από τον Ακη Σκέρτσο ή/και τον Μάκη Βορίδη δεν φαίνεται να… προχωρά, συνεπώς ενισχύεται η προοπτική ενδυνάμωσης του κυβερνητικού «πυρήνα».

Πηγές με γνώση των διεργασιών επισημαίνουν την ανάγκη καλύτερου συντονισμού, με συγκεκριμένα πρόσωπα να συζητιούνται προς περαιτέρω αξιοποίηση, όπως ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης που είχε έτσι κι αλλιώς ενεργό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια και ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος ακουγόταν και την περασμένη άνοιξη όταν μετά τις «εξόδους» του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου είχε επιλεγεί τελικά μια εσωτερική διευθέτηση με τη θέση του γραμματέα του Πρωθυπουργού να αποκτά καθαρά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά υπό τον Στέλιο Κουτνατζή. Σταθερά στις θέσεις τους, πλην με ισχυρότερες αρμοδιότητες κάποιοι, αναμένονται τα νυν στελέχη της επικοινωνίας: ο Παύλος Μαρινάκης, ο Χρήστος Ζωγράφος ο οποίος αναμένεται να πιάσει το τιμόνι του γραφείου Τύπου μετά την εκλογή του Δημήτρη Τσιόδρα στην Ευρωβουλή, ο Γιώργος Ευθυμίου με ενισχυμένο και εκείνος ρόλο, η Αριστοτελία Πελώνη κ.ά.