Η κόντρα του Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει άσβεστη, αλλά πλέον ένα νέο δημοσίευμα του Politico έρχεται να εμπλέξει σε αυτή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, που επικαλείται πέντε ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, ο Μισέλ, στην προσπάθειά του να βάλει εμπόδια στην επανεκλογή της προέδρου της Κομισιόν, κάνει παρασκηνιακές κρούσεις σε άλλους ηγέτες για να προτείνουν τον Μητσοτάκη στη θέση της. Κι αυτό παρά την άριστη σχέση και στήριξη του Πρωθυπουργού στη Φον ντερ Λάιεν. «Ο Μισέλ βάζει μπανανόφλουδες στη Φον ντερ Λάιεν ελπίζοντας πως σε κάποια θα γλιστρήσει», λέει μια ανώνυμη πηγή στο Politico, σχολιάζοντας πως η νέα αυτή κίνησή του «στην καλύτερη περίπτωση δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη αποσταθεροποίηση». Οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές πάντως διαψεύδουν. Οι συνεργάτες του Μισέλ χαρακτήρισαν τις εν λόγω διαρροές «ψέματα» και «fake news». Ενώ ο Θανάσης Μπακόλας, συνεργάτης του Μητσοτάκη και γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, κάνει λόγο για «γελοία σενάρια» που δεν παίζουν «όχι μία στο εκατομμύριο, ούτε μία στο τετράκις».
Οι «τενεκέδες» άναψαν φωτιές
Σας έγραφα τις προάλλες ότι οι γαλάζιοι βουλευτές που ξεμυτίζουν κριτικά για το αποτέλεσμα της κάλπης, ζητώντας συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ.λπ., εκφράζουν κλίμα και απόψεις που ακούγονται στα πηγαδάκια της Βουλής. Οπως, για παράδειγμα, ο Μάριος Σαλμάς κι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο Γιάννης Λοβέρδος όμως το τερμάτισε… Βγήκε χθες στο κανάλι της Βουλής και «φτυάρισε» για τα καλά και τους εξωκοινοβουλευτικούς της κυβέρνησης και τους πασοκογενείς, αλλά και συναδέλφους του βουλευτές. «Δυστυχώς το 41% σε πάρα πολλούς στη ΝΔ δημιούργησε αλαζονεία. Αυτοί οι άνθρωποι καβάλησαν το καλάμι και εύκολα ή δύσκολα θα ξεκαβαλικέψουν», είπε, προσθέτοντας με μάλλον οργισμένο ύφος πως «υπάρχουν και τενεκέδες στη ΝΔ ανάμεσα στους 158 βουλευτές». Ενώ για τους εξωκοινοβουλευτικούς δήλωσε πως είναι «σφόδρα εναντίον τους» γιατί «δεν μπόρεσαν να βγουν με ψήφο και πήγαιναν με το αξίωμα του υπουργού στις περιφέρειες για να εκλεγούν βουλευτές».
Τον άδειασαν
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, βέβαια, την ίδια πικρία ή θυμό (όπως θέλετε πείτε το) για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς μοιράζονται μπόλικοι εντός της γαλάζιας ΚΟ. Αλλά τέτοιου είδους ξεσπάσματα δημόσια δεν κάνουν. Ο Παύλος Μαρινάκης τον άδειασε, λοιπόν, μεγαλοπρεπώς τον Λοβέρδο, λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότητα και ότι «πρέπει να προσέχουμε πώς λέγονται κάποια πράγματα». Ωστόσο, μεταξύ μας, στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι υπάρχει το κλίμα αυτό. Γι’ αυτό και τα επικρατέστερα σενάρια λένε πως θα γίνουν κινήσεις ανάσχεσής του στον ανασχηματισμό με αλλαγές στους υφυπουργούς και επιλεκτικές αξιοποιήσεις βουλευτών.
Αποχαιρετισμός στον Γκρίνμπεργκ
Μιας και πιάσαμε τα εκλογικά, να πούμε ότι πήραμε και επίσημη επιβεβαίωση, χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, της λήξης της συνεργασίας του Μαξίμου και της ΝΔ με τον αμερικανό επικοινωνιολόγο και «γκουρού των εκλογών» Σταν Γκρίνμπεργκ. «Ηταν με σύμβαση η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου με τη ΝΔ» είπε ο Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «πληρωνόταν μηνιαίως με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη ΝΔ». Το τελευταίο θυμίζω ότι αφορά τις ερωτήσεις που κάνει, επιμόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος και τις λεπτομέρειες της συνεργασίας του. Σε κάθε περίπτωση, από ό,τι ακούγεται, η επιστροφή του στο Μαξίμου για τις επόμενες εκλογές δεν είναι καθόλου βέβαιη. Οι ίδιοι πληροφοριοδότες λένε, άλλωστε, πως για αυτές τις ευρωεκλογές έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του.
Η έφεση του Μπελέρη
Ξεκινάει, τελικά, σήμερα, έπειτα από δύο αναβολές κι εκτός απροόπτου, η εκδίκαση της έφεσης του Φρέντι Μπελέρη επί της καταδίκης του για εξαγορά ψήφων στις εκλογές του Δήμου Χειμάρρας και την ποινή των 24 μηνών φυλάκισης που του επιδικάστηκε. Ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής, πια, με τη ΝΔ, έκανε δηλώσεις στο Reuters χθες με αφορμή την εκλογή του, μιλώντας για την υπόθεσή του και καταγγέλλοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του και πως η Αλβανία συμπεριφέρεται σαν μη ευρωπαϊκή χώρα. Ξεκαθάρισε δε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, παρότι η υπόθεσή του είναι λόγος άσκησης βέτο, εκ μέρους της Ελλάδας, στις σχετικές διαδικασίες. «Ούτε εγώ ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχουμε πρόθεση να βλάψουμε την ένταξη οποιασδήποτε χώρας», ξεκαθάρισε, λέγοντας πως «μια Αλβανία που δεν σέβεται το κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού δεν ανήκει στην ΕΕ». Απαραίτητες διευκρινίσεις για το διεθνές κοινό.