Οι αντιεμβολιαστές κάνουν πάλι πάρτι στο Διαδίκτυο έπειτα από παραπλανητικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph σχετικά με μελέτη που υποτίθεται ότι ενοχοποιεί τα εμβόλια Covid-19 για «εκατομμύρια πλεονάζοντες θανάτους».
Η ιατρική επιθεώρηση BMJ Public Health όπου δημοσιεύτηκε η επίμαχη μελέτη αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα ευρήματα παρερμηνεύτηκαν.
«Η μελέτη δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια είναι μείζων παράγοντας στους πλεονάζοντες θανάτους από την αρχή της πανδημίας» διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Η ανάλυση που δημοσίευσαν τέσσερις ερευνητές από την Ολλανδία εξετάζει τους πλεονάζοντες θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, οι οποίοι προκλήθηκαν όχι μόνο από τον ίδιο τον κορονοϊό αλλά και από την αδυναμία χορήγησης κατάλληλης φροντίδας σε ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.
Η μελέτη αφήνει μεν αστήρικτα υπονοούμενα για τα εμβόλια, δεν λέει όμως ότι τα εμβόλια ευθύνονται για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα.
Παρόλα αυτά, αναρτήσεις στα social media σχετικά με το άρθρο της Telegraph ισχυρίστηκαν πως τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για τα εμβόλια.
«Επιτέλους, παραδοχή των mainstream μέσων στη Βρετανία» έλεγε μια ανάρτηση στο X που παρέθετε και τον τίτλο του άρθρου της εφημερίδας «Τα εμβόλια Covid μπορεί να βοήθησαν στην αύξηση των πλεοναζόντων θανάτων».
Η ανάρτηση, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 4 εκατ. προβολές, προήλθε από λογαριασμό που παλαιότερα διέδιδε fake news για τα εμβόλια Covid-19, επισημαίνει το Reuters.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του BMJ Public Health, «οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τις τάσεις στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην πορεία του χρόνου, όχι τις αιτίες της».
Η πλεονάζουσα θνησιμότητα αναφέρεται στους θανάτους που καταγράφηκαν μια δεδομένη χρονική περίοδο έναντι των θανάτων που θα ήταν αναμενόμενο να καταγραφούν σύμφωνα με τις τάσεις των προηγούμενων ετών.
Επικαλούμενη δεδομένα από τη στατιστική υπηρεσία Our World In Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η επίμαχη μελέτη αναφέρει ότι το 2020 υπήρξαν περίπου 1 εκατομμύριο πλεονάζοντες θάνατοι σε 47 Δυτικές χώρες, 1,2 εκατ. το 2021 και 800.000 το 2022.
Το 2023 μειώθηκαν στους 175.000 πλεονάζοντες θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του World Mortality Dataset.
Τα νούμερα καθιστούν σαφές ότι οι πλεονάζοντες θάνατοι μειώθηκαν, αντίθετα από ό,τι γράφει η Telegraph περί «αύξησης».
«Η μελέτη λέει ότι υπήρχαν πλεονάζοντες θάνατοι στις περισσότερες από αυτές τις χώρες το 2022 και δεν σταμάτησαν το 2020 αλλά συνεχίστηκαν το 2021 και το 2022» δήλωσε στο Reuters ο Τζέφρι Μόρις, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
«Ειλικρινά, αυτό είναι το μόνο που δείχνει η μελέτη. Δεν ξέρω γιατί την δημοσίευσαν» είπε.
Υπονοούμενα χωρίς ενδείξεις
Η ανάλυση δέχεται επικρίσεις για τις έμμεσες αναφορές για τις υποτιθέμενες παρενέργειες των εμβολίων.
«Αν και τα εμβόλια Covid-19 διατέθηκαν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα του ιού της Covid-19, ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν καταγραφεί» γράφουν οι ερευνητές στην εισαγωγή της δημοσίευσης.
«Δεν υπάρχει ομοφωνία στην ιατρική κοινότητα σχετικά με ανησυχίες ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να προκαλούν περισσότερες βλάβες από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί» προσθέτουν σε άλλο σημείο.
«Οι συντάκτες της μελέτης δεν λένε ότι τα εμβόλια προκάλεσαν τους πλεονάζοντες θανάτους. Το υπονοούν όμως» σχολίασε ο Στούαρτ ΜακΝτόναλντ, αντιπρόεδρος του βρετανικού προγράμματος Continuous Mortality Investigation.
«Υπάρχει αυτό το υπονοούμενο ότι φταίνε τα λόκνταουν και τα εμβόλια, κάτι το οποίο δεν στηρίζεται από τα δεδομένα» επισήμανε.
Αν κάποιος ήθελε να δείξει ότι τα εμβόλια προκαλούν θανάτους, είπε, θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί οι χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Νέα Ζηλανδία ή η Δανία, είχαν λιγότερους πλεονάζοντες θανάτους από χώρες με μικρή κάλυψη, όπως η Αλβανία και η Σερβία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλεονάζοντες θάνατοι κορυφώθηκαν όταν έφτασαν στο μέγιστο επίπεδο οι θάνατοι από Covid-19.
Αποστάσεις από τη μελέτη πήρε εξάλλου το ολλανδικό Κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογίας, όπου εργάζονται τρεις από τους τέσσερις συντάκτες της μελέτης.
«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στηρίζουμε τον εμβολιασμό και ότι η δημοσίευση αυτή σίγουρα δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιχείρημα κατά του εμβολιασμού» ανέφερε το κέντρο σε ανακοίνωσή του.
«Η μελέτη σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνει σύνδεση ανάμεσα στους εμβολιασμούς και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα· αυτό δεν είναι το εύρημα των ερευνητών».
«Λυπούμαστε επομένως που δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση».