Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με τους Γερμανούς να βάζουν τις τελευταίες πινελιές και τις φιναλίστ να καταφθάνουν η μία μετά την άλλη με τις βαλίτσες τους γεμάτες φιλοδοξίες και υποσχέσεις.

Ακριβείς λεπτομέρειες για το τελετουργικό που θα προηγηθεί αύριο του πρώτου αγώνα ανάμεσα στη διοργανώτρια Γερμανία και τη Σκωτία στην Αρένα του Μονάχου δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, στο καλλιτεχνικό κομμάτι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν η Γερμανίδα «Λεονί», το αμερικανικό συγκρότημα One Republic και το ιταλικό Meduza. Πριν από έναν μήνα οι καλλιτέχνες ηχογράφησαν το τραγούδι του Euro «Fire». Θα παρουσιαστούν επίσης τα τρία τρόπαια που έχουν κατακτήσει οι Γερμανοί σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από τους αρχηγούς εκείνων των ομάδων. Για την ομάδα του 1972 τον τότε αρχηγό Φραντς Μπεκενμπάουερ θα εκπροσωπήσει η χήρα του Χάιντι. Επίσης θα εμφανιστούν ο Μπέρναρντ Ντιτς της ομάδας του 1980 και ο Γιούργκεν Κλίνζμαν της ομάδας του 1996.

Πυροτεχνήματα

Η UEFA κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο των Γερμανών και θα παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα και καπνογόνα το οποίο θεωρείται η κορυφαία στιγμή της τελετής. Αρχικά οι Γερμανοί δεν έδιναν άδεια για τα πυροτεχνήματα θεωρώντας πως αποτελεί κακό παράδειγμα για τους φιλάθλους, ενώ έρχεται σε αντιπαράθεση με τους κανονισμούς που εφαρμόζονται στα γήπεδα. Τελικά υποχώρησαν.

Ο πυρετός του Euro έχει καταλάβει τη Γερμανία απ’ άκρη σ’ άκρη.

Τα εισιτήρια για τους τέσσερις αγώνες της Αρένας της Φρανκφούρτης πωλούνται στη δευτερογενή αγορά με καπέλο 3.380% λόγω κυρίως της αναμέτρησης της Γερμανίας με την Ελβετία στις 23 Ιουνίου. Τα φθηνά εισιτήρια της κατηγορίας «Fans First» που κοστίζουν 30 ευρώ πωλούνται μέσω του «Viagogo» μέχρι και 1.044 ευρώ. Τα ακριβά «Prime Seats» από 400 ευρώ πωλούνται προς 3.385 ευρώ.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μίντια, μισό εκατομμύριο Βρετανοί θα ταξιδέψουν στη Γερμανία για τη διοργάνωση εκ των οποίων οι 200.000 θα είναι Σκωτσέζοι. Η πρώτη συμμετοχή της ομάδας τους στη διοργάνωση ύστερα από 24 χρόνια έχει προκαλέσει φρενίτιδα στον Tartan Army. Στόχος των Σκωτσέζων είναι να δώσουν ζωή στο μότο «No Scotland, no party».

«Κλίκες»

Από τη γερμανική πλευρά διέρρευσαν αρκετές λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά της Μάνσαφτ, παραμονή της πρεμιέρας τους, ενώ έγινε αντικατάσταση του νεαρού Πάβλοβιτς που παραμένει άρρωστος (αμυγδαλίτιδα), από τον έμπειρο Τσαν.

Στο συμβόλαιο του εκλέκτορα Γιούλιαν Νάγκελσμαν που ανανεώθηκε λίγο πριν από τη διοργάνωση μπήκε ο όρος της άμεσης απομάκρυνσής του στην περίπτωση που η Γερμανία αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο.

Η «Μπιλντ» αποκάλυψε επίσης πως τα αίτια για την κακή παρουσία της Μάνσαφτ στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις ήταν οι κλίκες των παικτών.

Στο Μουντιάλ του 2022 η γερμανική ομάδα είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Τις «πατάτες» – παίκτες χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο – και τους «Κανάκεν» – παίκτες με ρίζες από χώρες εκτός Γερμανίας.

Ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν και πάλι οι κλίκες ήταν ο λόγος που ο Νάγκελσμαν απέκλεισε από την αποστολή τον Ματς Χούμελς και τον Λέον Γκορέτσκα. Φρόντισε επίσης παίκτες που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ τους αντιπαράθεση να μένουν μαζί κατά τη διάρκεια του τουρνουά ή σε διπλανά δωμάτια, όπως συμβαίνει με τους Νόιερ και Τερ Στέγκεν.

Η ασφάλεια αποτελεί το πρωτεύον για τους Γερμανούς. Η βία που έχει κάνει την επανεμφάνισή της στα ευρωπαϊκά γήπεδα και η συνύπαρξη «εύφλεκτων δυνάμεων» έχουν θέσει σε συναγερμό τη γερμανική αστυνομία η οποία θα αναπτύξει τους περισσότερους άνδρες από την ίδρυσή της, το 1951. Πηγές που επικαλείται η «Τέλεγκραφ» αναφέρουν πως στη Γερμανία θα ταξιδέψουν 500 σέρβοι χούλιγκαν, ενώ υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα παιχνίδια των Πολωνίας, Κροατίας, Ρουμανίας, Ολλανδίας και Τσεχίας.