Μια από τις αναμενόμενες, εδώ και καιρό, αποφάσεις του ανασχηματισμού ήταν η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών. Και οι πληροφορίες έλεγαν ότι η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού έπαιξε τον ρόλο της. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο Θοδωρής Λιβάνιος εξαρχής γνώριζε την υπόθεση αυτή καλά, όπως μου έλεγε νομική πηγή μου που την παρακολουθεί πολύ στενά… Οπως τυχαίνει επίσης να ξέρει και τα θέματα προσωπικών δεδομένων, του GDPR και της προστασίας των ψηφιακών συστημάτων του υπουργείου. Θα κάνει, δηλαδή, εξ όσων ακούω, αυτός τις διορθώσεις που υπέδειξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά την έρευνά της.

Τριπλό μήνυμα

μέσω Σκοπίων

Τριπλό μήνυμα προς Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, για κράτος δικαίου, τήρηση συμφωνιών και αποφυγή μονομερών ενεργειών, έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από τα Σκόπια, κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απ’ όπου δεν δίστασε να πει ξεκάθαρα τα πράγματα, έχοντας απέναντί του, μεταξύ των υπολοίπων, και τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αλλά και τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. «Ο συνεχής διάλογος, η αποχή από τη διχαστική ρητορική και τις μονομερείς ενέργειες, καθώς και η εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών είναι ουσιώδους σημασίας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πορείας προς τα εμπρός και τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας», τόνισε. Κάνοντας και ειδικές διαβεβαιώσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή διαδικασία τους, εφόσον βεβαίως οι χώρες της περιοχής εξασφαλίσουν τη συνέπεια στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Το VMRO

και ο… Σωκράτης

Με τη Σιλιάνοφσκα, που έχει ήδη προκαλέσει εκνευρισμό κι ανησυχία στην Αθήνα, με την επιμονή της να αναφέρεται σε «Μακεδονία», ο Γεραπετρίτης είχε κι ένα ευγενικό τετ α τετ πρώτης γνωριμίας στα περιθώρια της Συνόδου στην οποία η ίδια παρέστη, άλλωστε, ως «οικοδέσποινα». Με θερμή χειραψία και ευχές για καλή αρχή με γόνιμη συνεργασία. Η ίδια, ωστόσο, πιστή στη ρητορική του κόμματός της, του εθνικιστικού VMRO, εμφανίστηκε αμετακίνητη, υποστηρίζοντας στην τοποθέτησή της ότι το να αναφέρει εαυτόν ως «Μακεδόνισσα» και τη χώρα ως «Μακεδονία» είναι προσωπική υπόθεση, ως αυτοπροσδιορισμός της και δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ολα αυτά με επιχείρημα τον… Σωκράτη. «Ως άνθρωπος έχω δικαίωμα, επαναλαμβάνω από την εποχή του Σωκράτη μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της ελευθερίας και της σκέψης, της ελεύθερης έκφρασης της σκέψης, να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι», είπε απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Γεραπετρίτη, «και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί παραβίαση είτε του Συντάγματος είτε του διεθνούς δικαίου». Το ότι είναι πρόεδρος και μιλάει ως θεσμικό πρόσωπο το θεωρεί, προφανώς, λεπτομέρεια…

Ξανά μαζί με Φιντάν

Με τον τακτικό συνομιλητή του Φιντάν όμως, τα ειπαν και λίγο παραπάνω, για περίπου 20 λεπτά – ήταν, σημείωσα, η τρίτη συνάντησή τους που δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί, ύστερα από αυτές στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, χθες συζήτησαν τα νεότερα στην πορεία των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα αλλά και την κατάσταση στην Ουκρανία, με αφορμή τη διάσκεψη ειρήνης που διεξάγεται σήμερα κι αύριο στην Ελβετία. Κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις 9 και 10 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, όπου, εκτός απροόπτου, οι δύο υπουργοί θα συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός απροόπτου εκεί περιμένουμε και ένα νέο τετ α τετ των δυο ηγετών.

Ζητάει επανακαταμέτρηση

Φαγώθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος από την περασμένη Κυριακή να επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα για την επιστολική ψήφο. Μάλλον δεν συγκίνησαν κανέναν, όμως, τα υπονοούμενά του και τελικά αποφάσισε να το τερματίσει. Οπότε προανήγγειλε ότι θα ζητήσει επισήμως επανακαταμέτρηση ψήφων γιατί, «έχουμε και αποδείξεις» – είπε – λαθροχειρίας στην επιστολική «που θα τις παρουσιάσουμε εκεί που πρέπει». Θέλω να πιστεύω πως εννοεί τη δικαιοσύνη και όχι κάποια τηλεοπτική εκπομπή.