«Le bordel»: αυτή την παγκόσμια (γαλλική) λέξη επέλεξαν χθες οι «Financial Times» προκειμένου να περιγράψουν συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία μετά τον θρίαμβο της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές και την αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος κήρυξε μια «μάχη αξιών» κατά των «άκρων», νέα δημοσκόπηση του Elabe ωστόσο θέλει την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν να έρχεται στον πρώτο κοινοβουλευτικό γύρο πρώτη με 31%, έναντι 28% υπέρ του Λαϊκού Μετώπου, της εκκολαπτόμενης συμμαχίας της Αριστεράς, και μόνο 18% υπέρ της μακρονικής συμμαχίας.

Κι ενώ τα κόμματα της Αριστεράς συνέχιζαν χθες τις επίπονες διαπραγματεύσεις τους, οι Ρεπουμπλικανοί συνέχιζαν τον εμφύλιο με τον διαγραφέντα πρόεδρό τους, Ερίκ Σιοτί, και ο τελευταίος συνέτρωγε ατάραχος στην έδρα του κόμματος με τη Λεπέν και τον υποψήφιο πρωθυπουργό της, τον Ζορντάν Μπαρντελά, στις Βρυξέλλες η ανησυχία έβαινε αυξανόμενη.

Σε ανταπόκρισή της από την πρωτεύουσα της ΕΕ, η «Libération» αποτύπωσε τόσο το σοκ και την αδυναμία κατανόησης που προκάλεσε η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν όσο και τη φρίκη πολλών μπροστά στην προοπτική να επιβληθεί μετεκλογικά ως πρωθυπουργός στη Γαλλία ο Μπαρντελά – ένα σενάριο που επιθυμεί σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση το 39% των Γάλλων, έναντι 36% που προτιμούν να παραμείνει πρωθυπουργός ο Γκαμπριέλ Ατάλ. «Οι Γάλλοι συνεχώς γκρινιάζουν. Ας βάλουν λοιπόν πάνω από το κεφάλι τους την RN να δουν τη γλύκα!» εξανέστη ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Επειτα όμως από αυτή την αρχική στιγμή εκνευρισμού, την οποία συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό οι Ευρωπαίοι που δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί οι πολίτες μιας γεωπολιτικής δύναμης, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απολαμβάνει ένα κοινωνικό σύστημα χωρίς προηγούμενο στον κόσμο και αναδιανέμει τον πλούτο όσο καμία άλλη, είναι έτοιμοι να τα διαλύσουν όλα, προσπαθούν να καταλάβουν τι θα σήμαινε για την Ευρώπη μια ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία» γράφει η «Libé».

Αυτοκαθησυχάζονται

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν εαυτούς με το επιχείρημα ότι «η RN δεν είναι πλέον επίσημα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ και θέλει να προσπαθήσει, όπως η Μελόνι στην Ιταλία ή ο Ορμπαν στην Ουγγαρία, να τη μεταμορφώσει εκ των έσω», ότι «βρίσκεται πια εντός του συστήματος και όχι εκτός αυτού». Επιπλέον, θυμίζουν, «η Ευρώπη, οι εξωτερικές υποθέσεις και η άμυνα αποτελούν μέρος της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, μόνο αυτός συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων». Από την άλλη πλευρά, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, εκείνοι που θα ψηφίζουν θα είναι οι υπουργοί μιας πιθανής κυβέρνησης RN. Και δεδομένης της επιρροής της Γαλλίας, θα μπορούσε εύκολα να σχηματίζει μειοψηφίες αρνησικυρίας, και φυσικά να ασκεί βέτο σε θέματα που απαιτούν ομοφωνία (κυρίως εξωτερικής πολιτικής ή άμυνας, όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία). Η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε επίσης να αρνηθεί να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο οδηγίες ψηφισμένες κόντρα στην επιθυμία της Γαλλίας ή να μπλοκάρει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με κίνδυνο να στερηθεί τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ο πραγματικός κίνδυνος

Κανένας βέβαια στις Βρυξέλλες δεν πιστεύει ότι η Λεπέν θα επιλέξει έναν τέτοιο δρόμο ευθείας αντιπαράθεσης, δεδομένης της επιθυμίας της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027. Ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται αλλού: «Η Γαλλία είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της Ευρώπης. Αν είναι απούσα, όλα θα σταματήσουν σταδιακά» λέει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. «Και αυτό ακριβώς θα κάνει η RN: χωρίς να προκαλέσει κρίση, δεν θα κάνει πλέον καμία πρόταση και κανένας δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη Γαλλία».

Ακόμα βέβαια, τίποτα δεν έχει κριθεί. Προς το παρόν, δικαστήριο του Παρισιού θα εξετάσει σήμερα την προσφυγή που κατέθεσε ο Ερίκ Σιοτί κατά της διαγραφής του από τους Ρεπουμπλικανούς, με απόφαση του πολιτικού γραφείου τους, μετά τη συμμαχία που ανακοίνωσε αυθαίρετα με τη Λεπέν.

Οσο για τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν τη γαλλική Αριστερά, ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός «Λαϊκού Μετώπου» προκειμένου να διεκδικήσουν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα. «Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας γράφτηκε με αυτό το νέο Λαϊκό Μέτωπο!» ανέφερε κοινή δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των κομμάτων.